arch/ive/ief (2000 - 2005)

Rebelse stoet in Gent
by gentenaar Saturday July 19, 2003 at 12:33 PM

Tweede Editie van Rebelse Gentse Feestenparade

Over enkele ogenblikken start te Gent de tweede Rebelse Parade. De alternatieve stoet vertrekt vanaf de Meerhem (gelijklopend met de Sint-Salvatorstraat) naar de binnenstad. Langs het parcours wordt er zeer veel volk verwacht. Het is dus een uitgelezen kans om de ideeƫn van de antiglobaliseringsbeweging op een originele en creatieve manier tot bij de mensen te brengen.

Achterliggend thema van de kleurrijke stoet blijft de commercialisering van de publieke ruimte. Met de simpele slogan "De Straten zijn van iedereen" (Reclaim the Streets klinkt iets meer trendy) wil men aantonen dat niet iedereen zich neerlegt bij de huidige gang van zaken. De straten en de pleinen zijn niet voor de grote multinationals en hun gigantische reclamecampagnes, het zouden ontmoetingsplaatsen moeten zijn voor de bevolking, het zouden plaatsen moeten zijn van politiek debat, van culturele uitwisseling, van kennismaking met mekaar.

Er wordt eveneens verwacht dat het thema van de oorlog tegen Irak wordt bespeeld. De meeste organisaties hebben zich daar dit jaar immers in grote mate mee beziggehouden. Het is dan ook belangrijk om de Gentse bevolking en het establishment daarmee te confronteren.

Onder de deelnemende organisaties dit jaar zijn onder andere Attac Gent - Oxfam Solidariteit - Hand in Hand Heirnis - Belgisch Afrikaans Slagwerk - Sambaband Jeugdbond Natuur en Milieu - Voor Moeder Aarde - Vlaams Agrarisch Centrum - De Toekomst - Het Wildewijvenbad - LinC - Uilekot - Coƶrdinatie voor de opheffing van de blokkade tegen Cuba - CDR Gent - Districtsraden ja, Defusie neen - Democratie 2000 - Nieuwpoorttheater - ...

Na afloop van de stoet wordt er in het gezellige Baudelopark een volksfeest georganiseerd. Het belooft er heet aan toe te gaan. In positieve zin wel te verstaan. Wie deze namiddag dus nog niet weet wat doen... Gent is burning!