arch/ive/ief (2000 - 2005)


Affiche l'article sans les commentaires

Verboden foto Che te misbruiken voor anti-Cuba campagne
by Bert De Belder Tuesday July 15, 2003 at 08:26 PM
bert.de.belder@skynet.be

De foto met het silhouet van Che Guevara moet zowat de meest populaire foto van de 20ste eeuw zijn. Alberto Díaz Gutiérrez, bijgenaamd Korda, maakte ze in 1960. De man liet altijd het vrij en veelvuldig gebruik toe van zijn foto voor de solidariteit met Cuba en het engagement van jongeren. Maar ook het misbruik van de 'kop van Che' is legio: van allerlei commerciële gadgets, over een promotiecampagne van de bank Dexia, tot een campagne tegen de "repressie" op Cuba! Die campagne, van Reporters sans frontières, is nu door een Parijse rechtbank verboden.

Reporters sans frontières (RSF) beweert wereldwijd op te komen voor de persvrijheid. Een korte blik op hun website (http://www.rsf.org) leert dat vooral socialistische landen en bevrijdingsbewegingen er van langs krijgen: Laos, Vietnam, Noord-Korea, de Colombiaanse FARC, de Nepalese maoïsten, Joseph Kabila in Congo,… En nu dus ook Cuba. In april werden in Cuba gevangenisstraffen uitgesproken tegen 75 'dissidenten' wegens inbreuken op de Cubaanse wetten, met het doel het socialisme te ondermijnen. Daarbij waren een aantal journalisten. Reden genoeg voor RSF om Fidel Castro toe te voegen aan haar zwarte lijst van "roofdieren van de persvrijheid” (sic).
RSF wilde een zomercampagne tegen Cuba op touw zetten. Centraal daarbij: de gekende foto van de zwaarbewapende rijkswachter van de Franse CRS die in mei '68 betogers te lijf ging, maar met als hoofd de Korda-foto van Che. RSF wilde daarmee de 120.000 Franse toeristen naar Cuba aanpakken, met de slogan: "welkom in Cuba, 's werelds grootste gevangenis van journalisten. 1.100 affiches zouden geplakt worden in Parijs, 5.000 postkaarten verdeeld op de Charles de Gaulle-luchthaven.
De dochter van Korda - hijzelf overleed onlangs - liet niet begaan. Ze spande in Parijs een kortgeding in tegen RSF. Op 4 juli werden de partijen gehoord, op 9 juli viel het verdict: een overwinning voor Korda, Che en Cuba over heel de lijn! Op de zitting probeerden de advocaten van RSF te doen geloven dat Korda en Che, als vrijheidsstrijders, akkoord zouden gaan met het gebruik van hun foto "tegen het soort regime waartegen Che vocht"! Lachwekkend als je weet dat Korda zijn hele leven in Cuba bleef wonen en werken - zoals trouwens ook zijn dochter Diana Díaz López. Die verklaarde voor de rechtbank dat de foto van Che "symbool blijft staan voor de strijd en de toekomst van het Cubaanse volk". Ze kloeg het misbruik aan "van een foto die de hoop voorstelt".
De magistraat volgde dit argument. Rekening houdend met dit "overduidelijk misbruik van een werk" besliste de rechter dat het RSF verboden is dit beeld te gebruiken op zijn website, affiches of postkaarten, op straffe van een dwangsom van 200 euro per inbreuk. RSF moet bovendien 1.000 euro schadevergoeding betalen aan mevrouw Díaz López.

De Korda-foto van Che mag wél op de affiches en flyers van Che Presente, het jaarlijk solidariteitsfeest met Cuba,dat op zaterdag 4 oktober plaatsheeft in de Passage 44 te Brussel. Onder het thema "Free the Five, Stop the War!" komt Dr. Pedro Véliz spreken, die als undercover 'dissident' hielp de 'dissidenten' ontmaskeren, en Irmita González, dochter van René González, een van de vijf Cubaanse politieke gevangenen in de VS.

info: info@intal.be
web: http://www.intal.be