arch/ive/ief (2000 - 2005)


Affiche l'article sans les commentaires

palestijnse vluchtelingen
by bruno Wednesday July 09, 2003 at 10:24 AM
bruno.b@skynet.be

Meer dan 4,5 miljoen Palestijnse vluchtelingen willen terug naar hun land.

Een paar dagen geleden vertrokken we met een kleine groep richting Amman, Jordanie. Nu zijn we te gast bij het Palestijnse verzet in het 'buitenland'.

De boodschap die we hier krijgen is heel duidelijk. Het door de Bush administratie uitgevonden stappenplan spreekt over vrede, maar 'vergeet' twee belangrijke punten: Jerusalem en de terugkeer van de vluchtelingen. En net dat laatste punt is zo belangrijk. Geen enkele Palestijn kan aanvaarden dat 4,5 miljoen mensen niet kunnen terugkeren.

Hier in Jordanie leven 2,5 miljoen Palestijnse vluchtelingen, die het land in 1948 en 1967 ontvlucht zijn. We leven hier moeilijke omstandigheden: in kampen waar dikwijls geen water is, met 2 scholen voor een bevolking van 200.000 mensen, en maar 7 dokters. De Palestijnen hebben niet het recht om Palestijnse politieke partijen op te richten. Voor alles wat ze willen doen: 'you need permission'.
En toch weten alle Palestijnen waar ze vandaan komen. Ze stellen zich allemaal voor als 'Ik ben Ahmed, uit Bethlehem', of 'Bilal, uit Rammalah'. En ze zijn jaloers op diegenen onder ons die al in Palestina geweest zijn. Zij hebben hun vaderland immers nooit kunnen zien.

Nochtans zegt VN resolutie 194 dat iedere Palestijnse vluchteling het recht heeft terug te keren naar zijn land, naar zijn huis. En dat is nu net waar het zionistische israel schrik voor heeft: dat hun pure joodse staat zal verdwijnen. En dat is waar de VS zo schrik voor hebben: dat ze hun bondgenoot zullen verliezen.

Dit als eerste kort berichtje uit Amman, Jordanie. Meer nieuws volgt