Filippijnen actueel 08/07/03 - Anti-drugscampagne brengt doodstraf opnieuw op de agenda by Filippijnengroepen Belgie Wednesday July 09, 2003 at 02:48 AM |
fgb@online.be |
INHOUD: DRUGS: Anti-drugscampagne brengt doodstraf opnieuw op de agenda; NPA: Oorlog tegen drugs en terreur blijkt oorlog tegen verzet; ARBEIDERS: “Sweatshops” bestaan; MILF: Onredelijke eisen van de overheid saboteren vredesproces; BOEREN: “Hoe minder, hoe beter”, zegt minister van landhervorming; RACISME: VS-senator nostalgisch over Filippijnse veroveringsoorlog
DRUGS: Anti-drugscampagne brengt doodstraf opnieuw op de agenda
Presidente Gloria Macapagal-Arroyo toonde zich niet afkerig van een voorstel om het moratorium op de uitvoering van de doodstraf op te heffen om drugshandelaars te executeren. Een volksvertegenwoordiger diende zelfs een wetsontwerp in dat voorziet in de onthoofding van drughandelaars. Hoewel de doodstraf niet is afgeschaft, werd de uitvoering ervan opgeschort sinds het begin van Arroyo’s presidentschap.
De anti-drugscampagne leidt ook tot een golf van standrechtelijke executies door groepen die het recht in eigen handen nemen. De krant Philippine Daily Inquirer is gealarmeerd omdat regelmatig verminkte lijken van vermeende drughandelaars gevonden worden. Een van die bendes is het RPA-ABB, een groep die zich meer dan 10 jaar geleden van het New People’s Army (NPA) afscheurde en recent een vredesverdrag met de overheid tekende waarbij het werd omgevormd tot een semi-officiële paramilitaire eenheid. In de stad Davao is het dan weer een publiek geheim dat een paramilitaire groep al jaren met goedkeuring van burgemeester Duterte standrechtelijke executies uitvoert op vermeende drughandelaars.
“Crime vs crime” editoriaal in de Philippine Daily Inquirer
http://www.inq7.net/opi/2003/jul/04/opi_editorial-1.htm
“Photo Essay: The State's Lawlessness in Davao City” in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/3-12/3-12-lawlessness.html
NPA: Oorlog tegen drugs en terreur is ook oorlog tegen verzet
Presidente Arroyo wist de strijd tegen de guerrilla en de anti-drugscampagne met elkaar in verband te brengen. Volgens haar haalt het NPA inkomsten uit de kweek en de verkoop van drugs, iets wat door het NPA ontkend en door de speciale drugsbestrijdingseenheid van de politie betwijfeld wordt. Volgens Bulatlat.com is de uitspraak van de presidente niet verwonderlijk aangezien ook de VS bewust de “war on terror” en de “war on drugs” vermengt tot een oorlog tegen elk verzet.
Intussen gaan de aanvallen van het NPA echter onverminderd door. In een week tijd werden twee spectaculaire acties uitgevoerd door de guerrilla’s. In de provincie Compostela Valley in Mindanao kwamen 13 regeringssoldaten om in een vuurgevecht terwijl op het eiland Samar 11 paramilitairen en 5 soldaten de dood vonden bij de bestorming van een legerkamp door het NPA.
“News Analysis: War on Drugs, War on ‘Terror’?” in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/3-22/3-22-drugsterror.html
ARBEIDERS: “Sweatshops” bestaan
Rouel Quitoriano was gedurende vijf jaar opzichter in een textielbedrijfje. Maar toen hij ontslagen werd stapte hij met zijn verhaal naar de krant. Anvil, het bedrijfje in de buurt van Manilla waar hij werkte, maakt kleren voor uitvoer naar de VS onder de merken JC Penny, Little Betty en Sears & Roebuck. De 420 arbeiders, onder wie 330 vrouwen, krijgen per dag 100 tot 190 peso uitbetaald hoewel het minimumloon 237 peso (bijna 4 euro) bedraagt. In drukke periodes werden de deuren gesloten en moesten de arbeiders tot 72 uur aan een stuk doorwerken. Om wakker te blijven moest Rouel hen amfetamines geven.
Toen het verhaal van Anvil in de krant kwam was er meteen een verklaring van de werkgeversfederatie dat het hier om een uitzondering ging. De grote Filippijnse vakbonden KMU en TUCP bevestigden echter dat de praktijken schering en inslag zijn: “sweatshops” bestaan.
“Garment workers drugged to stay awake for 3 days” in de Philippine Daily Inquirer
http://www.inq7.net/nat/2003/jul/03/text/nat_4-1-p.htm
MILF: Onredelijke eisen van de overheid saboteren vredesproces
Terwijl het Moro Islamic Liberation Front (MILF) via een eenzijdig bestand en een strenge veroordeling van terrorisme duidelijk haar bereidwilligheid toonde om het vredesproces te hervatten, blijven deze signalen onbeantwoord. Meer nog, de overheid komt telkens met nieuwe voorwaarden op de proppen en eist nu dat MILF-voorzitter Hashim Salamat zelf aan de onderhandelingstafel verschijnt. Deze eis wordt echter als onredelijk beschouwd aangezien er een arrestatiebevel is uitgevaardigd tegen Salamat en de overheid zelfs een fikse premie op zijn hoofd heeft gezet. Zelfs Maleisië, dat bemiddelt in het vredesproces, verliest er de moed bij. De VS, die zelf soldaten op het terrein heeft in Mindanao, heeft echter al aangekondigd die rol te willen overnemen.
“Get Real” editoriaal in de Philippine Daily Inquirer
http://www.inq7.net/opi/2003/jun/25/opi_editorial-1.htm
BOEREN: “Hoe minder, hoe beter”, zegt minister van landhervorming
Minister van landhervorming Roberto Pagdanganan, die verondersteld wordt om de belangen van de boeren te verdedigen, verklaarde dat de dalende trend in het aantal boeren eigenlijk een zegen is. “We moeten de boerenzonen ontmoedigen om zelf ook boer te worden. Ze kunnen advocaat worden, dokter, ingenieur en ze kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van de boerderijen door erin te investeren”, zei de ietwat wereldvreemde minister die vergat erbij te vertellen hoe boeren dergelijke studies zouden moeten betalen. Volgens de minister is dat het soort van ontwikkeling dat de Filippijnen nodig heeft. “Kijk maar naar de VS, een supermacht”, stelde hij simplistisch, “daar werkt maar 1% van de bevolking in de landbouw”.
RACISME: VS-senator nostalgisch over Filippijnse veroveringsoorlog
De Amerikaanse senator Guy W. Glodis liet onder zijn collega’s in de VS een pamflet circuleren waarin werd aanbevolen om “moslimextremisten” te begraven met de ingewanden van varkens. Volgens het pamflet was dit met succes toegepast zo’n honderd jaar geleden in de Filippijnen door generaal John Joseph “Black Jack” Pershing die moslims eerst executeerde met kogels die in varkensbloed gedoopt waren. Voor moslims zijn varkens onreine dieren en de praktijken van generaal Pershing zouden de geloofsgenoten van de slachtoffers ontmoedigd hebben. Hoewel de historische echtheid van dit verhaal betwist wordt, zorgde de ronduit racistische ondertoon van het pamflet voor opschudding in de VS en de Filippijnen. Positief is wel dat daardoor de vergeten barbaarsheden van de Amerikaans-Filippijnse veroveringsoorlog terug onder de aandacht komen.
“Flier from senator angers Muslims” in de Boston Globe http://www.boston.com/dailyglobe2/178/metro/Flier_from_senator_angers_Muslims+.shtml
(Filippijnengroepen België - Filippijnen actueel 08/07/03)