arch/ive/ief (2000 - 2005)


Affiche l'article sans les commentaires

Tweede editie van Rebelse Gentse Feestenparade
by gentenaar Monday July 07, 2003 at 05:41 PM

Op zaterdag 19 juli, bij de start van de Gentse Feesten, is er de tweede editie van de Rebelse Gentse Feestenparade.

Op zaterdag 19 juli, bij de start van de Gentse Feesten, is er de tweede editie van de Rebelse Gentse Feestenparade.
Tal van lokale actiegroepen, sociale bewegingen, culturele organisaties en NGO's lopen dan samen op in een kleurrijke stoet met als gemeenschappelijke boodschap dat een andere stad en een andere wereld mogelijk is. Eén van de drijvende krachten achter het initiatief is Eric Goeman, de woordvoerder van Attac-Vlaanderen.

In de uitnodiging voor deze tweede alterparade lezen we de opzet van het hele gebeuren:

"De Gentse Feesten zijn een groot volksfeest, een ontmoeting van culturen, een innige omhelzing. Een feest waarin niet de commercie en het profijt de drijfveren mogen worden, maar waar de mensen centraal moeten staan.

Wij willen temidden van de commerciële verloedering de hoop op een betere wereld glans geven en ook de tegenstemmen laten horen.

Stemmen die steeds moeilijker aan bod komen op de Gentse Feesten-markt.

Stemmen tegen de oorlog. Voor een verdraagzame stad. Voor een open stad. Tegen het recht van de sterkste. Tegen de privatisering van publieke diensten. Tegen uitsluiting. Tegen water als koopwaar.Stemmen voor het recht om anders te zijn. Voor meer sociale gelijkheid. Stemmen tegen de grote bedrijven die onze straten en steden inpalmen.

Wij zijn sociale bewegingen, sociale actiegroepen, NGO's en culturele organisaties. Wij komen op voor onze idealen van vrijheid, sociale gelijkheid en solidariteit met de zwakken.

Wij zijn een deel van het sociale en culturele leven in deze stad en zullen dat ook tonen aan de Gentenaars. Ook wij hebben recht op onze straten. Op een alternatieve parade. Ook wij houden van feesten, zoals iedereen. Met toeters en bellen. Maar niet met dreunende decibels. Niet in dienst van megadancings en platenbonzen. Niet alleen voor wie “jong” en “hip” en “cool" is.

Een parade voor iedereen die in een stad wil wonen waarin liefde belangrijker is dan winst. Zo'n een stad is een veilige stad. Een stad die mensen insluit en niet uitsluit. Een stad die mensen opneemt en niet buitenwerkt.

Wij willen niet alleen een feestelijke parade organiseren, maar ook een kreet van verzet laten horen. Verzet tegen diegenen die onze straten, parken en pleinen, onze publieke ruimte, willen kopen. Tegen diegenen die onze parken en pleinen het liefst zouden omheinen en privatiseren. De publieke ruimte is van de burgers en niet van bedrijven, speculanten en handige poenpakkers. Onze stad is geen pretpark of winkelcentrum voor mensen met geld maar is een stad voor iedereen die er woont, werkt, leeft, liefheeft en feest.

Laat ook uw stem horen op 19 juli. Doe mee. Stap mee met de tweede rebelse parade. Versterk de kleurrijke klanken van de tegenstemmen. Maak van de rebelse parade ook uw parade."


De volgende organisaties steunen de rebelse parade: Attac Gent - Oxfam Solidariteit - Hand in Hand Heirnis - Belgisch Afrikaans Slagwerk - Sambaband Jeugdbond Natuur en Milieu - Voor Moeder Aarde - Vlaams Agrarisch Centrum - De Toekomst - Het Wildewijvenbad - LinC - Uilekot - Coördinatie voor de opheffing van de blokkade tegen Cuba - CDR Gent - Districtsraden ja, Defusie neen - Democratie 2000 - Nieuwpoorttheater - e.a.

De tweede parade zal dus doorgaan op zaterdag 19 juli onder het motto: "de stroaten zijn van iedereen"

Wie mee wil doen, komt om 13h naar Meerhem (gelijklopend aan St.-Salavatorstraat, dichtbij de meer bekende Sleepstraat). Van daaraf vertrekt de alternatieve stoet naar het stadscentrum.

Na de parade wordt er een volksfeest georganiseerd in het Baudelopark van 16u30 tot 18u30.