arch/ive/ief (2000 - 2005)


Affiche l'article sans les commentaires

Patdagach, aktieweek, een verslag.
by Guido Sunday July 06, 2003 at 05:55 PM
pannekoekrobert@hotmail.com

De voorbije week heeft de actieweek van Patdagach plaatsgevonden. Een verslag.

De actievoerders van Patdagach hielden deze week een actieweek.

De actievoerders hadden sinds 27 april een stukje van het d'Hoppebos bezet, dit om het illegaal stort van Marcel Fort aan te klagen.


Het actiekamp ging door op een weide, ter beschikking gesteld van een Flobecquenaar die de activisten steunt. Veel Flobecqenaars steunen de activisten maar hangen dit liever niet aan de grote klok wegens schrik voor represailles van Fort en de gemeente.

De actieweek:

Maandag werden de toegang tot het illegale stort en de zavelwinning geblokkeerd.

Een 20-tal activisten had de toegang tot het stort geblokkeerd en een 15-tal andere activisten hadden de toegang tot de zavelwinning geblokkeerd.

De lokale agent kwam enkel zeggen dat de actievoerders moesten oppassen voor Fort, omdat die wel eens met zijn djeep door een blokkade durft rijden. En toen verdween de agent weer.

Eventjes later kwam Fort opdagen en bedreigde enkele activisten maar door de aanwezigheid van camera's besloot hij maar hier niemand een klap te geven. Toen de camera's verdwenen waren heeft hij niet geaarzeld om één activist een slag in het gezicht te geven. Hij vernielde daarbij eveneens enkele trommels.

Die maandag regende het pijpestelen, uren aan een stuk, maar de activisten gaven niet op en deden voort met de blokkades. Tot driemaal toe heeft een vrachtwagenchauffeur geprobeerd door de blokkade aan het stort te rijden. Toen ze merkten dat de activisten niet opzij gingen, keerden ze terug.

Fort daarentegen is wel door de blokkade van mensen en spandoeken gereden.

De actie was om tien uur begonnen en werd stopgezet om 16u30. Geen enkele vrachtwagen geraakte door de blokkades.

Opvallend was wel dat op een bepaald moment de lokale agent van dienst kwam zeggen dat de activisten hun blokkade mochten opheffen want hun doel was bereikt en er zouden geen vrachtwagens meer komen. 5 minuten nadat de agent verdwenen was, deed de zoon van Fort de toegangspoort tot het stort open en tien minuten nadien verscheen er een vrachtwagen. Die geraakte natuurlijk niet tot op het stort. :-)

Dinsdag werden 160 agenten, een helicopter en een water- kanon naar D'Hoppe gebracht, dit om de activisten uit de bomen te halen. Algauw hadden een 50-tal mensen zich verzameld voor solidariteitsbetoging. Een van hen werd gearresteerd.

De gearresteerde bezetters werden in de namiddag vrijgelaten en vervoegden dan de mensen die opniew de toegang tot het stort en de zavelwinning blokkeerden.

s'Avods werd er nog een protestdemonstratie gehouden tegen de ontruiming van het bos. Tijdens die demo werd het huis van de burgemeester versierd met krijt.


Op woensdag reden een 30-tal activisten naar Namen voor een gesprek met minister Foret. Die beloofde dat er binnen de twee weken een beslissing zou komen betreffende de zavelwinning.
Tijdens het onderhoud met de minister hielden activisten buiten een lawaaidemo en hingen een spandoek aan een stelling die niet ver verwijderd was van het bureau van de minister.

Ondertussen werden de toegangswegen tot het stort en de zavelwinning opnieuw geblokkeerd.


Donderdag werden de toegangswegen opnieuw geblokkeerd.

Vrijdag gebeurde hetzelfde maar toen kwam er het nieuws dat de burgemeester aan Fort had gezegd dat zijn zavelwinning voorlopig toe moest blijven, dit totdat er minister Foret een besluit had genomen. Dus werd enkel nog het stort geblokkeerd. Die dag heeft Fort nog maar eens iemand een slag gegeven.

Ook op vrijdag zijn een 15-tal actievoerders naar de rechtbank van Doornik geweest om meer uitleg te krijgen over het feit waarom het zolang duurt voor de klachten tegen Fort worden behandeld.

Al meer dan een jaar heeft geleden Fort een cameraman het ziekenhuis in gemept, enkele actievoerders hadden al klappen gekregen en er waren ook klachten tegen Fort voor het schieten op mensen.

Toen de substituut(de procureur was er niet, dan wordt hij vervangen door een substituut) dit hoorde, trok hij heel grote ogen want van al die dingen had hij nog niet gehoord.

Maar waar hij wel had van gehoord was dat activisten met krijt op de woning van de burgemeester hadden geschreven. Selectief zijn ze zeker niet bij de rechtbank van Doornik.


Zaterdag was er een betoging alwaar 450 mensen aan deelnamen. In de straat waar de burgemeester woont is er een café waarvan de bezoekers niets moeten weten van de activisten. Vanop het eerste verdiep filmde een vrouw de deelnemers aan de betoging. Wat er met die beelden gebeurd, men kan het zich afvragen. Niet verwonderlijk dat niet elke Flobecqenaar aan de betoging wou deelnemen, als je weet dat je gefilmd zult worden en die beelden wel nog eens tegen jou kunnen gebruikt worden.

De vier banden van twee auto's waarin een affiche hing voor de betoging waren platgezet.

Toen iemand dat tegen een lokale agent zei en vroeg om daar een PV van op te maken, glimlachte de agent eens. "Dat is mijn werk niet" zei hij. Toen vroeg hij aan één van de mensen van én van de auto's of hij Nederlands praatte. Die antwoorde "ja", waarop de agent antwoordde "Ik spreek Frans, ik kan je niet verder helpen."


Opvallend zaterdag was ook dat de federale politie een waterkanon had laten aanrukken en twee agenten met honden ter plaatse had.
De deelnemers aan de betoging waren vooral familie's met kinderen en jongeren.

De betoging eindigde aan de Chaplette, een tavernezaak waarcvan de eigenaars aangesloten zijn bij het Foert-Comité en daar eveneens de drijvende krachten achter het comité zijn. Het Foert-Comité is een buurtcomitéé van plaatselijke mensen die het stort van Fort en de varchtwagens die elke dag door het dorp passeren meer dan beu zijn.

In de Chaplette werden nog enkele optredens gegeven en daarna keerden sommigen al huiswaarts, anderen gingen terug naar het actiekamp en braken daar vanmorgen hun tentje af.

Het eten op het actiekamp werd voorzien doot Kokerellen, een mobiele keuken uit Gent, die voor een hele lage prijs SUPERLEKKER eten serveert. Een plaatselijke biobakker zorgde voor het brood voor bij het ontbijt.

Dit stond in DM van 4 juli:

"Dat de actievoerders het bij het rechte eind hebben blijkt nog maar eens uit de controle die OVAM afgelopen maanden uitvoerde op Vlaams afval dat naar de Radar vervoerd wordt. "Er zat ook problematisch afval tussen", bevestigt Rudi Meeus van OVAM. "Het ging om asfaltschraapsel, dat absoluut niet op de Radar mag gestort worden."


En voor een korte schets van de situatie in Flobecq, nog enkele lijntjes uit dat artikel:

"Marcel Fort, eigenaar van de Radar, heeft geen vergunning meer voor het uitbaten van een stort in het Hoppebos, maar hij heeft wel de toelating om stabiliseringswerken uit te voeren op het stort. Daarvoor mag Fort gerecycleerd bouw-en sloopafval laten aanvoeren. De stabeliseringswerken zijn nodig nadat een wand vol afval scheurde door de trillingen die Fort veroorzaakte met zijn zandwinning in de Mont de Rhodes, een aanpalend natuurgebied."


actieweek deel II
by Guido Sunday July 06, 2003 at 06:11 PM

De actieweek is verlengd met nog een week, dus wie wil meehelpen met het blokkeren van het stort, no problem, zak af naar d'Hoppe en men legt je daar wel uit wat te doen.

Om in d'Hoppe te geraken:


Voor meer info: 0497/ 63 03 12 (foon wordt getapt)

Hoe kom je er?
Trein naar Ronse, van daar bus 21, 22, 23, 24 of 25, halte Flobecq/La Houppe. Sla vervolgens het baantje in waar de bruine wegwijzers naar het Hoppebos staan. En volg het baantje tot aan de de Chaplette, de eertse taverne op uw rechterkant en vraag daar waar de kampplaats is.

bus via zottegem
by patrick Monday July 07, 2003 at 09:24 AM

Wie naar D'hoppe wil, kan ook de trein nemen tot in Zottegem (betere verbinding vanuit Kortrijk; Brussel; Gent). Daar kun je dan dezelfde buslijn nemen, bestemming Ronse of La Houpe/d'Hoppe.