arch/ive/ief (2000 - 2005)

Details over de job van van Johan Hamels, nieuwe partijsecretaris Agalev, bij NDI
by de man in het zwart Friday July 04, 2003 at 09:35 PM

Lachwekkend hoe het partijbestuur van Hahalev uit de lucht valt over het verleden van Johan Hamels. Bij de ‘interessante links’ op de persoonlijke homepage van Johan Hamels, kun je zo doorklikken naar de website van het NDI. Nuttige lectuur over de banden van ‘onze Johan’ met Amerikaanse ambassades en andere steunpilaren van het Amerikaanse imperialisme.

NDI promoot Cubaanse ‘dissidenten’

En of die site van het NDI de moeite loont! Het NDI pakt op de voorpagina van haar website uit met de release van een documentaire film, ‘Dissident’, over de zogenaamde ‘opposanten’ die sinds maart in Cuba voor de rechtbank werden gesleept, en in werkelijkheid op de loonlijst van de CIA bleken te staan. Goed om weten dat de nieuwe sterke man van Agalev voor een organisatie werkte die dergelijke

Voor de meerwaardezoeker zijn er wat handige links boordevol nuttige informatie : wie wat objectieve achtergrondinformatie over Cuba wil, kan doorklikken naar een ‘steunbrief’ van Madeleine ‘havik’ Albright, of naar de ‘US Senate Resolution 97 in support of Cuban democrats’ of het standpunt van Annemie Neyts.

Expert Johan Hamels werkt voor Amerikaanse ambassade in Roemenie

Maar nu komt het. In een Exell-document van de Amerikaanse ambassade in Roemenie, wordt het NDI omschreven als een partner van USAID bij de training van de lokale Roemense partijen. En wie duikt in dat document op als één van de NDI-contactpersonen voor dat project? Juist, een zekere Johan Hamels, “resident political party trainer”.
>>> http://www.usembassy.ro/USAID/Documents/partners.xls.

Johan Hamels ontwikkelt de democratie in Roemenie, met geld van de Amerikaanse regering. Kwestie van in alle onafhankelijkheid en ongebondenheid te kunnen opereren, weet je. En hoe ontwikkel je de democratie, volgens het NDI? Door jonge lokale ‘high potentials’ op te leiden tot politieke zwaargewichten … die ideologisch aan de kant van de VS staan. Het ‘Political Party Exchange’ project van het NDI, dat in juni 1999 opgestart werd, focust op vier tweewekelijkse studiemissies naar de VS en Europa. In de VS, daar leren die jonge Roemeense ministers-in-wording wat democratie is natuurlijk, of wat had je gedacht? En met het duwtje van Johan Hamels en zijn NDI-crew in de rug schopten 20 van hen het tot “senior positions” in hun partijen, meldt de website van NDI fier. Handig als de VS later ergens een voet tussen de deur wil steken in Roemenie.

“opvoedingscampagne” in Nepal over de werking van de “democratie”

De moeite om ernaartoe te surfen dus, die website van het NDI. Ook over Nepal staan er leuke dingetjes. Nepal, je weet wel, het land waar de democratie stevig gestut wordt door flinke leveringen FN-machinegeweren. Gelukkig weten de Nepalese boeren dankzij het NDI hoe hun “democratie” werkt, want NDI heeft sinds juli 2000 een “opvoedingscampagne” lopen in Nepal “met de bedoeling om de kennis van de Nepalezen te verhogen over hun verkiezingssysteem en de werking van hun democratie.”

over die cubaanse 'dissidenten'
by de man in het zwart Friday July 04, 2003 at 09:42 PM

zeer interessant artikel over de achtergronden van de zogenaamde 'dissidenten' in cuba, in werkelijkheid een door de VS op poten gezette, betaalde en getrainde bende 'politieke huurlingen', zie het uitstekende en verbluffend goed gedocumenteerde artikel van marc vandepitte op http://www.cubanismo.net/c0002/c0002_03.htm

posted as comment
by copyright Saturday July 05, 2003 at 12:29 AM

see:

http://archive.indymedia.be/news/2003/07/70086_comment.php#70097

PROTEST BIJ CUBAANSE FILMWEEK IN AMSTERDAM
by Kees van Kortenhof Monday October 27, 2003 at 10:52 AM
glasnostincuba@xs4all.nl 06 53 20 47 36 Willibrordusstraat 52 - Amsterdam

Protest Cubaanse Filmweek in Amsterdam


Diverse media meldden dat afgelopen weekn in Amsterdam de Cubaanse Filmweek werd geopend. De Cubaanse ambassadeur in ons land Rodriguez Perdomo was daarbij ook aanwezig. Deze heeft echter voor de derde keer in successie geweigerd een brief in ontvangst te nemen over de vervolging van dissidenten in zijn land.

De Cubaanse oppositie maakt op dit moment één van de zwaarste periodes van vervolging door. Maar liefst 77 opposanten uit vakbeweging, journalistiek, het democratiseringsproject Varela en mensenrechtengroepen werden in april jl. na een bliksemproces tot zware gevangenisstraffen veroordeeld. In totaal is er aan de 77 personen 1454 jaar aan gevangenisstraf opgelegd.

Al eerder bleef de ambassadeur van Cuba doof voor de kritiek van een groeiend aantal maatschappelijke groepen hierover. Dat ervoer CNV-voorzitter Doekle Terpstra toen hij tijdens een demonstratie tevergeefs aanbelde bij de Cubaanse ambassade in Den Haag om een petitie aan te bieden. Later zou ook de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) niet thuis krijgen.

Het is waar dat het Filmmuseum een keur van Cubaanse films biedt die de moeite van het bekijken meer dan waard is. Het is echter de vraag of vanwege de vervolging van politieke andersdenkenden in Cuba de officiële vertegenwoordiger van de oudste dictatuur in Latijns-Amerika, niet wat kritischer verwelkomd had moeten worden.

Dat het Filmmuseum zonder kritische noot ambassadeur Perdomo de hand schudt en zwijgt over de misstanden in zijn land, misstaat deze cultuurinstelling. Culturele vrijheid is ook in Cuba slechts mogelijk als de mensenrechten optimaal respect krijgen. Dat gebeurt in Cuba al ruim 40 jaar niet.


Jan-Willem Bertens (CLAT-Nederland)
Doekle Terpstra ( CNV)
Kees van Kortenhof (Glasnost in Cuba)
Hans Verploeg (NVJ)
Liduine Zumpolle (Pax Christi Nederland)


CRITICA DURANTE SEMANA DEL CINE CUBANA EN HOLANDA

Organizaciónes Holandesas han criticado la actitud del Embajador Cubano en Holanda, el señor Rodrííguez Perdomo. La ultima jueves comienzo en la capital de Holanda, Amsterdam la muy conocida Semana del Cine Cubana en el Museo de la Cinematografíía. El embajador Cubano ha rechazado el pedido de cinco organizaciones Holandesas de aceptar una carta referente a la persecusióón actual de disidentes en Cuba.
Es la tercera vez que el embajador niega la solicitud de un diálogo y mesa redonda sobre la represióón actual en su paíís.
Antes niega el diálogo con el presidente de la Central Sindical Cristiana CNV, Doekel Terpstra y tampoco ha dado muestras de hospitalidad cuando el secretario-general del NVJ, Hans Verploeg en el mes de Mayo trató de hablar sobre este tema en la Embajada Cubana en Holanda. Verploeg es el el secretario-general de la Unióón de Periodistas Holandeses y miembro del directivo de la Federacióón Internacional de Periodistas (FIP).
En la carta declaran la CLAT-Nederland, la CNV, la Fundación Glasnost en Cuba, La NVJ en Pax Christi Holanda su crítica a la actitud del embajador y también del Instituto Filmmuseum en Amsterdam. "Que el Filmmuseum hoy dia le dé la bienvenida al representante de la máás vieja dictatura sin asumir una posicióón de críítica y de denuncia sobre la persecusióón a la libertad de expresióón en Cuba, es un fallo de esta institución cultural. La libertad cultural en Cuba solo existiráá cuando se respeten plenamente los derechos humanos. Y esto no ocurre en Cuba desde los últimos 40 años.

Informaciónes: Kees van Kortenhof, presidente de Glasnost en Cuba, 0031.6 53 20 47 36

Vease tambien: http://cuba.web-log.nl/