arch/ive/ief (2000 - 2005)


Affiche l'article sans les commentaires

Ecolo en état de choc / Agalev geleid door CIA-vriendje ?
by jpe Friday July 04, 2003 at 06:23 PM

Negatieve beeldvorming rond Agalev en Ecolo blijft aanhouden, maar niet alleen de beeldvorming is grimmig.

Le Soir pakte vandaag vrijdag 4 juli uit met de grote kop: "Ecolo én état de choc". Op de 1 had de krant het al kort over "la démission de Saïdi qui ébranli les écologistes". Het gaat om Fatiha Saïdi, de vrouw die samen met Paul Lannoye en Bernard Wesphael één van de twee trio's vormde die op 6 juli kandidaat is om de leiding van Ecolo over te nemen. Maar Saïdi heeft zich teruggetrokken nadat ze naar eigen zeggen het slachtoffer werd "d'attaques et de pressions morales". Druk van wie ? Dat raakte niet bekend. Le Soir - journalist Pierre Bouillon schreef: "l'Image d'Ecolo prend un méchant-coup. Et le parti perd une personnalité phare dans la communauté immigrée."

** Wat wist de Agalev-top hiervan ?

Aan Nederlandstalige kant was het De Morgen die op 4 juli uitpakte met belastende berichtgeving op de voorpagina én op pagina drie over de nieuwe Agalev- partijsecretaris Johan Hamels. Titel op de 3: "Agalev-partijsecretaris verzweeg bewust zijn Amerikaans verleden."

Het gaat over het feit dat Hamels de voorbije acht jaar, tot vorige week voor het Amerikaanse "National Democratic Institute for International Affairs" (NDI) werkte, iets wat "hij bij zijn verkiezing drie weken geleden door het ledencongres verzweeg."

Hamels stelt dat hij bij Agalev "natuurlijk de naam van die organisatie niet genoemd heeft. Ik ben niet naïef. Ik ken de gevoeligheden in mijn partij."

Gevoeligheden noemt hij dat. Even kijken met De Morgen wat dat NDI voorstelt.

Volgens Georges Timmerman is het een Amerikaanse non-profitorganisatie die "wereldwijd de democratie wil versterken en uitbreiden." Voorzitter van NDI is Madeleine Albright, voormalig Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken en de vrouw van wie de uitspraak is dat duizenden dode Iraakse kinderen "de moeite waard" waren.

NDI wordt "grotendeels gefinancierd door de Amerikaanse overheidsinstelling USAID (US Agency for International Development) en door het NED (National Endowment for Democracy)." Volgens Hamels is 85 % van de financiering van NDI afkomstig van USAID en 15 % van NED. "NDI en NED werden gelijktijdig opgericht in 1986 ten tijde van president Reagan. Vanwege de kritiek op de betwistbare wapenfeiten van de CIA besloot het Amerikaans Parlement destijds om politieke activiteiten in het buitenland die voordien heimelijk werden gedaan door de CIA, voortaan openlijk te doen via het NED. Het NED noemt zich een "quango" (quasi-autonome niet- gouvernementele organistie). In de raad van bestuur van NED zit onder andere voormalig topman Frank Carlucci van de CIA. Carlucci is ook "voorzitter van de Carlyle Group, een defensiebedrijf waarin de familie Bush participeert."

Bij NDI werd Hamels naar eigen zeggen geïntroduceerd door Magda Aelvoet die op haar beurt was geïntroduceerd door Annemie Neyts (VLD). Hamels wist van wie het geld van NDI kwam toen hij er in 1995 begon voor te werken en stelt nu dat hij "niets gedaan heeft waarvoor ik me zou moeten schamen." "Als partijsecretaris zal ik in geen geval een beroep doen op het NDI" beloofde hij aan De Morgen. "Trouwens, in België is het NDI niet actief". In zestig andere landen wel.

Een belangrijke vraag die De Morgen niet stelde: hoe komt het dat de Agalev-top blijkbaar niet op de hoogte was van het "verleden" van Hamels. Of wist men het wel en zweeg men er tegenover de Agalev-leden zedig over ? Stond dit zwijgen niet gelijk aan liegen ? En wat moeten we met een Agalev-topman die zo dicht bij de V.S.-overheid staat ?

Links ter staving ?
by Wim Stubbe Friday July 04, 2003 at 08:58 PM

Wat opzoekingswerk brengt mij tot volgende links:

Link naar NDI op Hamels website:
http://www.johanhamels.be/links.htm

NDI board of directors (Allbright):
http://www.ndi.org/about/bdadv/bdadv.asp

Organisaties die NDI steunen (Let op exxon, chevron, coca-cola)
http://www.ndi.org/support/supporters/supporters.asp

NED :
http://www.disinfopedia.org/wiki.phtml?title=National_Endowment_for_Democracy
http://www.ned.org/

Carlyle group:
http://www.disinfopedia.org/wiki.phtml?title=Carlyle_Group

Carlucci en NED:
http://www.ned.org/about/board_bios/carlucci.html

Link tussen NDI, NED en USAID:
http://www.ndi.org/worldwide/cee/women/women.asp

Tot nu toe vind ik enkel dat hij een link heeft naar NDI op zijn website. En dus wellicht sympathie voor NDI heeft, of er ev. voor heeft gewerkt (evenwel geen bewijs gevonden).

Ik vind echter niets over een link tussen de Carlyle groep en NDI. Ik vind evenwel een hele waslijst met sponsors. Dat terwijl je beweert dat 2 organisaties 100% (85% USAID + 15% NED) van de sponsoring geven. Tot nu toe lijkt dit op een hoax. Een artikel met halve waarheden om iemand in diskrediet te brengen.

Graag zou ik ook je beweringen gestaafd zien met bewijzen, of op zijn minst enkele referenties die je beweringen kracht bij zetten.

Ik heb er hierboven alvast een paar geplaatst. Deze bewijzen echter onvoldoende om je artikel te staven. Ze tonen wel aan dat er gedeeltijke waarheden in je verhaal zitten. Misschien kan je het verhaal vervolledigen?

Misleidende titel?
by Wim Stubbe Friday July 04, 2003 at 09:21 PM

Trouwens, Hamels zou gewerkt hebben voor NDI (ik heb nog geen bewijzen gevonden). NDI zou gesponsord zijn door USAID en NED (geen bewijzen behalve voor één project van de vele).
Allbright is voorzitter van NDI, nu ja is dat zo erg? Belangrijke personen zijn dat wel meer, en bewijzen (andere dan die jammerlijke uitspraak) dat zij zo slecht zou zijn heb je ook niet.
Carlucci is gelinkt aan organisaties als NED, RAND, Carlyle, ... en inderdaad ex-'Deputy Director of Central Intelligence'. (http://www.disinfopedia.org/wiki.phtml?title=Carlyle_Group)

De link tussen Carlyle en Hamels is dus nogal ver te zoeken, en al helemaal niet bewezen. (Hamels -(?)> NDI -(?)> NED -> Carlucci -> CIA).

Je titel is dus nogal misleidend. Er staat gelukkig nog een vraagteken ;-). Ik vind 4 (!) tussenstappen, van twee is het uiterst onzeker of die binding wel zo sterk is, als die al helemaal bestaat. Het enige wat ik vond dat zeker is is dat Carlucci ex-CIA is en voor NED werkt(e).

bewijzen? niet moeilijk : hier zijn ze
by de man in het zwart Friday July 04, 2003 at 09:33 PM

Details over de job van van Johan Hamels, nieuwe partijsecretaris Agalev, bij CIA-organisatie NDI

Lachwekkend hoe het partijbestuur van Hahalev uit de lucht valt over het verleden van Johan Hamels. Bij de ‘interessante links’ op de persoonlijke homepage van Johan Hamels, kun je zo doorklikken naar de website van het NDI. Nuttige lectuur over de banden van ‘onze Johan’ met Amerikaanse ambassades

NDI promoot Cubaanse ‘dissidenten’

En of die site de moeite loont! Het NDI pakt op de voorpagina van haar website uit met de release van een documentaire film, ‘Dissident’, over de zogenaamde ‘opposanten’ die sinds maart in Cuba voor de rechtbank werden gesleept, en in werkelijkheid op de loonlijst van de CIA bleken te staan. Goed om weten dat de nieuwe sterke man van Agalev voor een organisatie werkte die dergelijke

Voor de meerwaardezoeker zijn er wat handige links boordevol nuttige informatie : wie wat objectieve achtergrondinformatie over Cuba wil, kan doorklikken naar een ‘steunbrief’ van Madeleine ‘havik’ Albright, of naar de ‘US Senate Resolution 97 in support of Cuban democrats’ of het standpunt van Annemie Neyts.

Expert Johan Hamels werkt voor Amerikaanse ambassade in Roemenie

Maar nu komt het. In een Exell-document van de Amerikaanse ambassade in Roemenie, wordt het NDI omschreven als een partner van USAID bij de training van de lokale Roemense partijen. En wie duikt in dat document op als één van de NDI-contactpersonen voor dat project? Juist, een zekere Johan Hamels, “resident political party trainer”.
>>> http://www.usembassy.ro/USAID/Documents/partners.xls.

Johan Hamels ontwikkelt de democratie in Roemenie, met geld van de Amerikaanse regering. Kwestie van in alle onafhankelijkheid en ongebondenheid te kunnen opereren, weet je. En hoe ontwikkel je de democratie, volgens het NDI? Door jonge lokale ‘high potentials’ op te leiden tot politieke zwaargewichten … die ideologisch aan de kant van de VS staan. Het ‘Political Party Exchange’ project van het NDI, dat in juni 1999 opgestart werd, focust op vier tweewekelijkse studiemissies naar de VS en Europa. In de VS, daar leren die jonge Roemeense ministers-in-wording wat democratie is natuurlijk, of wat had je gedacht? En met het duwtje van Johan Hamels en zijn NDI-crew in de rug schopten 20 van hen het tot “senior positions” in hun partijen, meldt de website van NDI fier. Handig als de VS later ergens een voet tussen de deur wil steken in Roemenie.

“opvoedingscampagne” in Nepal over de werking van de “democratie”

De moeite om ernaartoe te surfen dus, die website van het NDI. Ook over Nepal staan er leuke dingetjes. Nepal, je weet wel, het land waar de democratie stevig gestut wordt door flinke leveringen FN-machinegeweren. Gelukkig weten de Nepalese boeren dankzij het NDI hoe hun “democratie” werkt, want NDI heeft sinds juli 2000 een “opvoedingscampagne” lopen in Nepal “met de bedoeling om de kennis van de Nepalezen te verhogen over hun verkiezingssysteem en de werking van hun democratie.”

aan wim stubbe
by jpe Friday July 04, 2003 at 09:55 PM

Mijn tekst was - zoals gemeld - gebaseerd op berichtgeving in De Morgen en verwees in het begin al naar de "negatieve beeldvorming", het 'zoeken' (in de zin van 'bekladden') dus van Agalev (door kranten zoals De Morgen). Maar als we ook wat "de man in het zwart" hier berichtte, volgen, tja, dan is er toch wel een probleem hé.

Voorstel voor Agalev: zoek iemand met een 'authentieker' CV (ééntje dat die persoon dan niet moet verzwijgen).

Links
by Wim Stubbe Friday July 04, 2003 at 09:56 PM

In ieder geval bedankt voor de links! Zo'n extra informatie is echt onmisbaar als je geloofwaardig wil overkomen. Ik zal in ieder geval je informatie eens checken. Maar wat je hierboven zet ziet er inderdaad niet zo echt schitterend uit.