arch/ive/ief (2000 - 2005)


Affiche l'article sans les commentaires

Zaterdag in cinema Nova...
by cinema nova Friday July 04, 2003 at 02:11 PM

"Een nieuwe oorlog, maar wel terug dezelfde leugens in de berichtgeving... Van bij de vorming tot in de praktijk, een kritische analyse van het media-systeem dat journalisten, gewild of ongewild, in stand houden."

TV NOVA: Journalistes embarqués compil,televizone & sans canal fixe, vofrov, 1h42'

De audiovisuele verenigingen Televizone (Parijs) en Sans Canal Fixe (Tours) zijn gestart met het gezamelijk project 'Supplément Télé'. Beide productieverenigingen maken deel uit van het internationale netwerk Tiers Secteur Audiovisuel (TSA) en hebben zich verenigd om samen te werken aan een nieuwe ruimte voor televisuele expressie met een gezamelijke programmatie en uitzendingen. In dit kader is een eerste programma rond media gerealiseerd, getiteld: «Journalistes embarqués» (embedded journalisten). Deze programmatie, die SCF en Télévizone onder een breed publiek willen verspreiden, gaat over de informatiegaring van de media en uit kritische bedenkingen over de media tijdens de oorlog in Irak.

Op het programma:

Journalistes Embarqués

Een nieuwe oorlog, maar wel terug dezelfde leugens in de berichtgeving... Van bij de vorming tot in de praktijk, een kritische analyse van het media-systeem dat journalisten, gewild of ongewild, in stand houden. Enquetes, documentaires en reportages gerealiseerd in de schoot van Tiers Secteur Audioviseul.

> Un P'tit son !
4 mn, reportage. 2002
Mediadrukte en een kluwen van micro's en camera's. Tijdens een samenkomst en show bij de Franse werkgeversvereniging, MEDEF, staan de eerste minister Jean-Pierre-Raffarin en de patroon der patroons Ernsest Antoine Sellière de pers 'te woord'. Die pers doet haar werk, stelt «fundamentele» vragen, enz...

> CFJ : Centre de Formatage des Journalistes
29 mn, enquête-reportage. 2002
Voor de eerste keer in de geschiedenis gaan de leerlingjournalisten van de meest prestigeuze journalistenschool, het CFJ (Centre de Formation des Journalistes) in Parijs, in staking. Ze komen op tegen de verhoging van het inschrijvingsgeld en de kwalitatieve achteruitgang van hun opleiding. De camera is er niet altijd welkom.

> La journaliste et l'objet
8 mn, reportage. 2002
Twee journalisten kunnen het niet goed vinden met Alejandro Jodorowski in een expositieruimte met «een jongere» voor het tribunaal. Alle kneepjes van het vak in slechts twee sequenties.

> Les Scénarios du réel
8 mn, conférence. 2001
Gezien op TV! Een lezing van Gérard Leblanc, semioloog. Hij ontcijfert de berichtgeving in oorlogstijd en analyseert voornamelijk de televisiejournaals.

> La Télé pour de vrai
43 mn, documentaire. 1992
Gerealiseerd door Martin Hardouin Duparc. Het leven achter de schermen van de lokale afdeling van France 3 (toen nog FR3) in de regio Poitou Charente. De documentaire stelt het functioneren van de televisie en zijn vakmensen in vraag: de journalisten, monteurs, hoofdredacteurs, omroepsters en presentatoren.

> TF1 saute sur la ville : L'opération Jean-Pierre Foucault
7 mn, documentaire. 2000
Jean-Pierre Foucault, televisiepresenator bij TF1, gaat op zoek naar de ster-presentatoren van morgen. Een gesprek met de gemotiveerde kandidaten en met Jean-Pierre Foucault in Tours.

> Epilogue : Réné Vautier et la télé
3 mn
René Vautier mag hier door zijn geschiedenis, zijn realisaties en zijn ervaring met televisie niet ontbreken.


Ziro Iuro !


05/07 > 20:00


tikfout
by tbar Friday July 04, 2003 at 07:08 PM

Tikfout / Faute d'orthographe: le lien c'est

http://www.nova-cinema.com/

(vous avez oublié un w ci-dessus)

De rien :-)