arch/ive/ief (2000 - 2005)


Affiche l'article sans les commentaires

D'Hoppe: Belangrijke overwinning Patdagach
by Libby Thursday July 03, 2003 at 03:41 PM

De aanhoudende blokkades aan de "Radar" lijkenb stilaan hun vruchten af te werpen. Er werd een akkoord afgesloten tussen Patdagach/Foert/Fourte (via de advokaat) de milieupolitie en Fort. Er komt geen Vlaams afval meer naar het stort.

Sedert deze morgen wordt het stort "Le Radar" geblokkeerd door de actievoerders van Patdagach. Heel wat vrachtwagens stonden weer te wachten. Toen plots de milieupolitie verscheen en vrachtwagens begon te controleren maakten heel wat vrachtwagens rechtsomkeer. Zij die bleven staan bleken in orde te zijn (van sorteercentra te komen).

Tegen een aantal van de vrachtwagens die als eersten in de rij stonden en niet meer wegkonden werd wel PV opgemaakt omdat ze volgens hun boordpapieren afval van een verkeerde klasse bij zich hadden. 1 laadbak werd naar de ingang van de Mont de Rhode gebracht en verzegeld.

Een aantal activisten merkten wel dat sommige vrachtwagens gevuld met afval binnenreden in de zavelwinning en leeg terug naar buiten kwamen. Het waren vrachtwagens van Fort-Labiau zelf en van de firma De Cubber die op de Mont de Rhodes zijn gaan storten.

Er bestaat onduidelijkheid over het al dan niet toelaatbaar zijn van afval uit Vlaamse sorteercentra, volgens de officiële info waarover Foert/Fourte beschikt kan het niet, de milieupolitie geeft hieraan een andere interpretatie.

Er werd tussen de verschillende partijen (incl. Fort) een afspraak gemaakt waarbij geen Vlaams afval meer zou wourden geaccepteerd, ook niet uit Vlaamse sorteercentra. Er zal enkel nog afval uit Waalse sorteercentra toegelaten worden, met uitzondering van zand, dat rechstreeks van Waalse bouwwerven mag komen. Hopelijk blijkt dit niet enkel een papieren overeenkomst.

NEE
by Robert Vandewaele Friday July 04, 2003 at 08:14 PM

Het “Comité voor de duurzame Ontwikkeling van het Heuvelland door zijn Inwoners” niet solidair met FOERT-PATDAGACH

De ondertekenende leden van het “Comité voor de duurzame Ontwikkeling van het Heuvelland door zijn Inwoners” zijn niet solidair met de acties en manifestaties van FOERT-PATDAGACH.

Het Comité steunt de manifestaties van komende zaterdag in Vloesberg niet.

De recente uitbarstingen van de activisten van FOERT-PATDAGACH , met name de beschadiging van openbaar bezit en het bekladden van het huis van Minister Rudy DEMOTTE, zijn verwerpelijk.

De illegale bezetting van het bos evenals sommige vormen van milieu-provocatie, de laster van splintergroepen van milieu-extremisten via internet tegenover personen, zijn methoden die wij niet aanvaarden.

Wij veroordelen even kordaat de beschadigingen veroorzaakt door sommige gewetenloze privé-ondernemers aan het natuurerfgoed van het Heuvelland en in het bijzonder van Vloesberg.

Wij herbevestigen dat wij wensen samen te werken met de gemeentelijke instanties van het “Land van de Heuvels” aan de werkelijke sluiting van het stort van Vloesberg, zijn eerherstel en het einde van de activiteiten van de zandwinning van D’Hoppe.

Wij roepen Minister Michel FORET op de verzoeken van de gemeentelijke overheid en de Inwoners van het Heuvelland te aanhoren met het oog op het eerherstel van het stort de “RADAR” en zich EINDELIJK (na meer dan 4 jaar) uit te spreken over de sluiting van de zandwinning van de “Mont de RHodes”