arch/ive/ief (2000 - 2005)

Solidariteit met de gevangenen van Thessaloniki !
by anarchist black cross - gent Wednesday July 02, 2003 at 11:43 PM
abc_gent@yahoo.com PB 40, 9000 Gent 2, België

Nog steeds zitten er 7 kameraden in de gevangenis van Thessalonika, opgepakt tijdens de betogingen tegen de EU top in Griekenland. Zij riskeren zeer zware straffen. Oproep tot solidariteit.

Solidariteit met de gevangenen van Thessaloniki !

Van 19 tot 22 juni werd massaal betoogd en actie gevoerd tegen de E.U. top die plaatsvond in Porto Carras, op 120 km van Thessaloniki, in Griekenland. Gedurende verschillende dagen werd een deel van de Aristoteles universiteit van Thessaloniki door de anarchisten en antiautoritairen bezet om ruimte te maken voor discussie, tegeninformatie en om acties voor te bereiden. Op donderdag 19 juni verzamelden zich meer dan 4000 anarchisten in de betoging in solidariteit met de immigranten. Die betoging verliep kalm en zonder noemenswaardige incidenten, zoals afgesproken. Op zaterdag 21 juni kozen de anarchisten voor een offensieve strategie tegen de symbolen van de macht en het kapitaal, en voor een confrontatie met de ordestrijdkrachten.

Tijdens die betoging op zaterdag in het centrum van Thessaloniki werden meer dan honderd personen gearresteerd, arrestaties die gepaard gingen met het gekende systematische politiegeweld. Verschillende mensen werden ook na hun arrestatie afgeranseld en mishandeld tijdens hun detentie. Zo wou men hen ondermeer dwingen een blanco papier te ondertekenen dat nadien door de politie zelf kon worden ingevuld met valse verklaringen.
Uiteindelijk werden 29 mensen gerechtelijk aangehouden. Op woensdag 25 juni werden 22 van hen vrijgelaten, de meeste onder een hoge borgsom (1500 -3000€). Zij zullen later moeten voorkomen in Griekenland, behalve twee minderjarigen die werden vrijgelaten zonder verdere vervolging, en een Amerikaan uit de V.S. die eerst werd vrijgelaten maar daarna opnieuw opgepakt om gedeporteerd te worden naar de V.S. (mogelijks zal hij daar moeten terechtstaan). Ook op woensdag werden een Italiaans meisje en een Franse jongeman, die opgepakt werden toen de politie de solidariteitsbetoging aan het gerechtshof op zondag 22 juni aanviel, met een snelrechtprocedure veroordeeld voor “bezit van wapens” tot 2 jaar gevangenis met 3 jaar parool; zij werden vrijgelaten na het betalen van een borg van 3000 €.
Op dit moment zitten er dus nog 7 kameraden in de gevangenis; zij worden in preventieve hechtenis gehouden (voorlopige hechtenis die tot 18 maanden kan duren). Zij zitten allen in de gevangenis van Diabata, op zowat 10 km van Thessaloniki. Het gaat om 3 Grieken, 2 Spanjaarden, 1 Engelsman en 1 in Griekenland wonende Syriër. Deze laatste is een politieke vluchteling die in zijn land werd veroordeeld tot de doodstraf. Hij verblijft al 13 jaar in Griekenland, maar heeft geen geldige verblijfspapieren, en riskeert dus uitgewezen te worden!
Alle zeven worden beschuldigd van ernstige misdrijven: bezit of gebruik van “explosieven” (molotovs), deelname aan oproer, ernstige verstoring van de openbare orde,…, waarvoor gevangenisstraffen tot 25 jaar kunnen uitgesproken worden. Daarenboven proberen de pers, politiekers en het gerecht, na de pogingen tot depolitisering (“vandalisme, “hooligans”), er nog “terrorisme” bij te sleuren... Zo wordt één van de Spaanse arrestanten in de pers opgevoerd als een “internationaal gezochte Baskische anarchist”, “expert in terrorisme”, etc. Duidelijke leugens, want geen van de gearresteerde Spanjaarden is een Bask, maar het komt de propaganda ten goede en het nieuwe arsenaal van antiterrorismewetten moet toch eens in stelling worden gebracht… .

DE TOESTAND VAN DE GEVANGENEN IS ZEER ERNSTIG en SOLIDARITEIT IS DRINGEND NODIG!!

In Berlijn, Kopenhagen en Spanje werden al verschillende solidariteitsacties gehouden (bezettingen en manifestaties).

Er wordt gevraagd om van donderdag 10 juli een INTERNATIONALE ACTIEDAG te maken in solidariteit met onze gevangen makkers;

De gevangenen te schrijven: Souleiman Dadouk, Fernando Perez Gorraiz, Carlos Martinez, Simon Chapman, op het volgende adres:
Dikastikes Fylakes
Diabata
Thessaloniki
54012 - Griekenland
(de 3 Grieken werden overgeplaatst naar een jeugdgevangenis tegen Athene, bekend om de slechte behandeling die men daar krijgtt, hun namen zijn op dit moment niet bij ons bekend);

Er is een steungroep opgezet in Griekenland, financiële steun is nodig en kan gestort worden op bank Piraeus, reknr. : 5209-0164-58-443, op naam van Ieropoulos Ioannis.

SOLIDARITEIT IS EEN WAPEN – MET ALLE MOGELIJKE MIDDELEN.

shit...
by nada Thursday July 03, 2003 at 12:39 PM

ikzelf ben ook naar saloniki geweest en ben eveneens een paar keer serieus mogen gaan lopen.Bewust dat zonder dat kleine gele perskaartje je geen schijn van kans maakt bij een arrestatie of dergelijke.In Goteborg zit na 2 jaar nog altijd een freelance-fotograaf vast die ze ook van alles in de schoenen geschoven hebben om hem te veroordelen.
Goeie tip is nooit wachten tot de laatste man of blijven rondhangen als het merendeel van de betogers al weg is.
Zelf de dagen erachter is het nog gevaarlijk.
t'is dan dat ze op jacht gaan en je een vogel voor de kat bent.
Wat betreft die steun...kan via indy geen algemene
steunactie of benefiet georganiseert worden. Als grafisch ontwerper wil ik gerust mijn steentje bijdragen.
Affiche of steunkaarten enz