arch/ive/ief (2000 - 2005)

College beslist over kamp GroenFront!
by Laaf Loos Wednesday July 02, 2003 at 04:47 PM

Vandaag bespreekt het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Loon op Zand het aktiekamp in het Entenwoud. Mocht er een negatief besluit vallen, dan is de kans op ontruiming morgenochtend groot.

Gisteren kon de politie geen strafbare feiten constateren en de Efteling lijkt vooralsnog niet op ingrijpen aan te dringen. De burgemeester kan echter wel opdracht geven tot optreden ter bescherming van de openbare orde (hoewel het om privaat land gaat). Kom dus snel naar het Entenwoud!

Nieuwe attractie voor pretpark de Efteling
by Timo de Groot Friday July 04, 2003 at 12:03 AM
timo888@hotmail.com

De Efteling heeft er een nieuwe attractie bij: ‘actiekamp Entenwoud’. Opgezet door de activisten van actiegroep GroenFront! in het gelijknamige bosgebied dat aan het pretpark grenst, Of deze nieuwe attractie net zo’n succes wordt voor het pretpark als de musical Doornroosje of het Spookslot, is echter uiterst twijfelachtig.

Het management van de Efteling heeft in haar streven naar winstmaximalisatie besloten om een deel van het meer dan honderd jaar oude Entenwoud te laten kappen, om hier vervolgens meer dan 200 accommodaties op te laten bouwen. Gedurende de voorbereiding zijn bezwaren van lokale milieuorganisaties structureel genegeerd, terwijl wel projectpartners zijn aangetrokken die met het predikaat dubieus kunnen worden bestempeld. Zo heeft bouwbedrijf Heijmans de afgelopen jaren zo gerommeld met zijn boekhouding dat het uiteindelijk als een van de hoofdrolspelers in het bouwfraudeschandaal te boek is komen te staan. En dan is daar nog de ABN Amro, een bank die niet alleen onder vuur ligt vanwege de vorstelijke beloningen van zijn topmanagers, maar ook door haar investering in het wapenbedrijf Insys dat clusterbommen maakt en het feit dat het facilitaire diensten verleent aan het omstreden Rijswijkse proefdiercentrum BPRC.

Het sprookje waar het management van de Efteling van droomt, het afsluiten van ieder boekjaar met een nog grotere winst, kan een vervelende wending krijgen als er niet op professionele en eerlijke wijze wordt omgegaan met de argumenten van GroenFront! en haar sympathisanten. Dat GroenFront! niet zomaar een actiegroep is, blijkt uit succesvolle campagnes tegen de Betuwelijn en de Afrikahaven bij Ruigoord. GroenFront! wist maandenlang de toekomstige bouwlocaties te bezetten, dankzij een combinatie van gemotiveerde actievoerders, onconventionele (geweldloze) actievormen en een professionele communicatiestrategie. De acties werden breed uitgemeten in de media, wat de opponenten fikse imagoschade berokkende. Deze drie troefkaarten zullen ook tijdens deze Entenwoud-campagne door GroenFront! worden uitgespeeld.

Het is aannemelijk dat de actievoerders, na het voltooien van hun actiekamp, over zullen gaan tot het informeren van bezoekers, personeel en (zaken) relaties van de Efteling over het hoe, wat en waarom van de Entenwoud-actie. Groenfront! zal deze belangrijke doelgroepen, naar alle waarschijnlijkheid, verzoeken om hun ongenoegen over het voorgenomen bouwproject kenbaar te maken bij het management van de Efteling. Daarnaast ligt het voor de hand dat GroenFront! gaat werken aan een brede coalitie tegen de vernietiging van het Entenbos, door buurtbewoners, lokale politieke partijen, milieuorganisaties en prominente Brabanders te mobiliseren.

Mocht de Efteling de mobiele eenheid verzoeken om het actiekamp met geweld te ontruimen, dan zal dit de reputatie van het pretpark schaden. Bovendien is dit geen oplossing: GroenFront! zal zich niet gewonnen geven en de relatie tussen milieuactivisten en het management van de Efteling zal nog verder onder druk komen te staan. Dit zou zelfs kunnen leiden tot de oproep tot een boycot van het pretpark door GroenFront!. Als het management van de Efteling besluit om de voorgenomen bouwplannen koste wat kost door te drukken, dan zal dit zoveel negatieve publiciteit opleveren dat iedere Nederlander en Belg weet dat het sympathieke droomrijk van de Efteling een illusie is. Daar kan geen sprookjesbos tegenop.