arch/ive/ief (2000 - 2005)

D'Hoppe: het relaas van Zoom
by Zoom Wednesday July 02, 2003 at 08:40 AM
zoom@indymedia.org

Iemand die dicht bij de weide sliep, merkte af en toe zeer straffe spots op rond 5 uur. De politie is even voor zes het bos binnengevallen met ongeveer 60 agenten.

Iemand die dicht bij de weide sliep, merkte af en toe zeer straffe spots op rond 5 uur. De politie is even voor zes het bos binnengevallen met ongeveer 60 agenten. Eerst werd iemand die in de living zat, vast gegrepen door vier agenten en het werd hem onmogelijk gemaakt iets te roepen. De agenten klommen in de lagere hutten op eigen ladders en touwen. Ze haalden stukken van de hut weg en de mensen werden, beveiligd met een touw, via de ladder naar beneden gestuurd. Dit gebeurde zonder geweld maar soms waren ‘de flikken’ wel brutaal. De activisten werden eerst gefouilleerd en later met een overvalwagen naar het centrum van d’Hoppe gevoerd. Van daar uit werden de arrestanten met een geblindeerde bus getransporteerd naar een politiebureau in Lessen (Lessines). Ondertussen was er een bezetter in een hangmat die aan een walkway hing gekropen. Om hem mee te nemen heeft de politie een helikopter ingezet waaruit twee agenten afdaalden tot op zijn walkway. Een laatste activist heeft nog even vrolijk geschommeld op een schommel die op ongeveer 25 meter boven de grond hing en heeft het de politie daarna nog even lastig gemaakt door over de walkways heen en weer te lopen. Uiteindelijk hebben ze hem met een cherrypicker (dit is een speciale hoogtewerker) van de walkway gehaald.

Op het politiebureau werd iedereen eerst opgesloten in een garage met een hek voor en werden de arrestanten een voor een naar binnen gehaald. Binnen werd hen eerst gedwongen een foto van hen te laten nemen, dit zelfs met geweld, terwijl het verboden is foto’s te nemen bij een administratieve aanhouding. Na de fotosessie werd er gevraagd een verklaring af te leggen maar slechts de 7 mensen die hun identiteit bekend maakten, vulden dit in, meestal met ‘geen commentaar’. Het was wel vreemd dat er op die verklaringen geen P.V.-nummer kwam waardoor deze normaal gezien ongeldig zijn. Rond 11 uur kregen we al bekertjes water en wat suikerklontjes. Op de tweede bus zaten een paar mensen die gewoon op straat, op een parking of te voet in het bos waren aangehouden. ‘s Middags bracht de politie drie broden, zes flessen water , twee potten gesneden ananas en een pot gepelde peren. Sommigen hadden gevraagd een dokter te zien en kregen daar ook de kans toe. In de cel waar we met z’n 24’en zaten opgesloten, was de sfeer al de hele dag goed. Er werden liedjes gezongen, gedanst en gelachen. De deurwaarder vroeg iedereen zijn naam om het arrest te kunnen ontvangen maar iedereen heeft hem vriendelijk en hartelijk lachend bedankt en ging zonder papier terug naar de cel. Daarna arriveerde een hele groep actievoerders die niet in het bos sliepen en ook niet waren aangehouden. Ze brachten muziek, eten, drinken en vrede mee. En de mensen in de cel begonnen een feestje. Ongeveer tien minuten later kwam een agent ons zeggen dat we 1 voor 1 mochten gaan en onze spullen uit een hoop vissen. Al onze rugzakken waren door elkaar gesmeten en sommige dingen die er in zaten vonden we niet weer zoals een paspoort van 1 der activisten. Voor de hele actie waren er 160 politieagenten nodig geweest. Patdagach!