arch/ive/ief (2000 - 2005)

Niet José Bové maar Monsanto moet vervolgd worden!
by Attac-Vlaanderen Tuesday July 01, 2003 at 06:08 PM
vlaanderen@attac.be

PERSMEDEDELING. Attac Vlaanderen stelt: niet José Bové maar Monsanto moet vervolgd worden!

Vorige zondag, 22 juni, zijn 80 Franse rijkswachters in battledress, mitrailleurs in aanslag om halfzes ’s ochtends binnengedrongen op het erf van boerensyndicalist José Bové. Daarop werd de deur geforceerd en de boerenactivist in zijn slaapkamer gearresteerd, naar buiten geleid,
in een helikopter geworpen en weggevlogen naar de gevangenis van Villeneuve-lès-Maguelone (bij Montpellier). Dit surrealistisch machtsvertoon, om één man van zijn bed te lichten, kadert in een verscherpte repressie van de Franse autoriteiten tegen een kritische sociale beweging, een beweging die zich organiseert en steeds breder
groepeert in haar verzet tegen antisociale en ondemocratische beleidsbeslissingen van de regering.

De verschrikkelijke misdaden waarvoor de leider van de Confédération Paysanne (het onafhankelijke Franse boerensyndicaat) nu voor 10 maanden de cel ingaat, zijn niets meer niets minder dan het vernietigen van een
proefveld transgene maïs en het ‘ontwaarden’ van een tweede stock door er gangbare maïs bij te mengen (deze feiten dateren resprectievelijk van begin 1998 en 1999). Door deze acties wist de groep militanten het tot dan toe ondoorzichtige scherm rond GGO-proeven te doorbreken en het
publieke debat aan te zwengelen. Niet voor die enkele zakken maïs wordt heel het repressieapparaat op de rails gezet, maar omwille van het allerteren van de publieke opinie, waardoor het voor de GGO-maffia onmogelijk werd om haar winstgevende koehandel in donkere achterkamertjes, buiten het zicht van iedereen te bedisselen en ons,
Europeanen, zonder enige vorm van inspraak voor onomkeerbare feiten te plaatsen. De commercialisering van genetisch gemanipuleerde gewassen in Europa werd voorlopig onmogelijk gemaakt.

Waar volksgezondheid, milieu en het leven van honderdduizenden boeren worden opgeofferd aan de belangen van enkele multinationals en hun onverzadigbare geeuwhonger naar de totale controle van de wereldvoedselproductie, daar hebben burgers en hun belangenorganisaties het recht en de plicht om hun stem te laten horen. Wanneer zulke belangrijke menselijke waarden in het gedrang komen en het democratisch inspraakproces wordt omzeild of onmogelijk gemaakt, zijn niet-gewelddadige syndicale acties als deze van de Confédération Paysanne legitiem en noodzakelijk.

Attac Vlaanderen veroordeelt dan ook scherp de brute repressie tegen José Bové. Aan de Europese Commissie vragen wij een tussenkomst bij de Franse president ten voordele van de boerensyndicalist in het licht van een gratiemaatregel. Aan José Bové betuigen wij onze steun; wij wensen hem veel geestelijke en lichamelijke sterkte gedurende zijn opsluiting. Aan de Confédération Paysanne en Attac France (waar José Bové ook zitting heeft in de stuurgroep) zeggen wij: uw strijd is de onze, wij
zullen verder vechten tegen de oprukkende voedselvervalsing, tegen de landbouw zonder boeren, voor ons recht op gezonde voeding en voor een
duurzame landbouw. Vandaag zet de regering Busch de Europese Commissie onder druk om haar voorzichtige GGO-politiek te laten varen zodat Amerikaans GGO-graan, -mais en -soja onze markten kunnen overspoelen en de argro-industrie definitief kan afrekenen met de onafhankelijke
Europese boeren. Wij mogen dit niet laten gebeuren!

Onze gezondheid, het milieu en de boeren die ons resten zijn niet te koop!

Onze wereld is niet te koop!

José Bové vrij!

Attac Vlaanderen
Eric Goeman,
woordvoerder
[e-mail] mailto:vlaanderen@attac.be
[tel-fax] 09/3724491
[mobiel] 0476/990714
[site] http://www.attac.be

Blij
by Piet van Regenmortel Tuesday July 01, 2003 at 08:30 PM

Allemachtig zeg! Wees blij dat gebruik van gezwollen taal niet strafbaar is. Denken jullie zo mensen te overtuigen? Of gaat het er enkel om de grootste mond op te zetten?

voorstel aan Piet
by yoyo Wednesday July 02, 2003 at 12:13 PM

Een voorstel aan Piet, bovenstaande commentaarschrijver:

Herschrijf de tekst eens in de voor jou ideale taal, zodat alle mensen die op deze site komen dat verstaan! Goed?

Begrijpen
by Piet van Regenmortel Wednesday July 02, 2003 at 06:44 PM

Het gaat er niet om dat mensen die op Indymedia komen lezen ern niets van zouden begrijpen. Het was een algemene persmedeling, niet? Iemand die het jargon hier niet gewoon is, en die 'multinationals en hun onverzadigbare geeuwhonger naar de totale controle van de wereldvoedselproductie' voor de kiezen krijgt geschoven, denkt al gauw 'jaja, van dik hout zaagt men planken'. Als je nog-niet-overtuigden wil overtuigen, zul je steeds opnieuw moeten uitleggen wat er precies aan de hand is, of kan zijn. De rest is kretologie.

Ik neem die handschoen op
by Paul Brouyère Wednesday July 02, 2003 at 09:54 PM

Ik neem die uitdaging aan. GGO's zijn Genetisch Gemanipuleerde Organismen. Levende wezens dus waarbij men de basisbouwstenen (de genen) kunstmatig aanpast naar eigen goeddunken. Hierbij wordt wellustig geëxperimenteerd; genen van planten worden bij de genen van dieren gevoegd, of omgekeerd, of het gen van een mens in een koe, of noem maar op,... De gentechniek staat nog maar in haar kinderschoenen, en is zeker nog geen volle generatie oud. Toch wil de gen-industrie, die grof geld geroken heeft, ons hun twijfelachtige producten opdringen. Hoeveel moeite heeft het al niet gekost om de etikettering ervan te verplichten? Nee hoor, liever maakt men ons allemaal tot proefkonijn. Indertijd vond iemand de vergelijking met het monster van Frankenstein. Die zat er helemaal niet zover naast, volgens mij. Wie kan immers zeggen wat de gevolgen zullen zijn binnen tien of twintig, laat staan veertig jaar als ze hun producten zó overdadig snel op de markt willen brengen?

Waar het om gaat, waar het grootste gevaar schuilt is dit: genmanipulatie betekent mutatie van DNA, en dat is een onomkeerbaar proces. Net zoals je een eitje kookt, kan je dat niet meer ongedaan maken. In de natuur komen mutaties sporadisch voor, maar altijd bestaat er een natuurlijke buffer; het is niet normaal te noemen dat een stier met een tomaat paart.

Als vergelijking kan radioactiviteit gelden; de ioniserende straling ervan veroorzaakt ook mutaties. Hoeveel mensen zijn zich eigenlijk écht bewust van de gevaren daarvan? In de jaren tachtig werd elke kritiek de grond ingeboord en werd steevast geschermd met het ontbreken van wetenschappelijk bewijs.

Blijkbaar lopen er op onze planeet nog genoeg onverantwoorde individuen die het écht niet kunnen laten om stokken in de wielen van het leven zelf te steken. Ze zijn behoorlijk hooggeschoold, maar hebben geen enkele boodschap aan wat leefbaar heet.

Ik steun deze oproep volmondig en volledig. De personen die ons dit willen opdringen zijn in mijn ogen totaal onverantwoord bezig. Als ze dat wel zouden zijn, zouden ze op zijn minst een incubatieperiode van enkele tientallen jaren zonder morren accepteren.

Het paard van Troje hebben we echter al binnengehaald. Het bevindt zich tussen het pakket aan buitenlandse investeringen. Grote namen daarbij zijn Monsanto en Cargill.

Wat José Bové betreft, Greenpeace en Attac, moedig van jullie om dit immens probleem voor de toekomst vroegtijdig bij de nek te pakken, alvorens het weer, zoals met kernenergie, een eigen leven gaat leiden, waar niemand nog controle over heeft, zelfs niet de directeurs-generaal van zulke firma's.

Het is welletjes geweest. Sinds meer dan tien jaar stopte ik met werken in 'reguliere' bedrijven, en legde me toe op hoe we vervuiling kunnen terugdringen. In 1992 en '93 werkte ik een half jaar als interim bij Monsanto Gent. Gewoon als arbeider in de productieafdeling van plastic tussenlaag voor veiligheidsglas. Het is de meest vetbetaalde job die ik ooit gehad heb, maar ik stopte ermee omdat ik de bedrijfsfilosofie onmogelijk kon ondersteunen. Het willen behalen van een wereldmarkt-monopolie was in mijn ogen niet te rijmen met de nood aan meer leefbaarheid. Toen al was men bezig met het ontwikkelen van GGO's en de erbij horende pesticiden. Het vuile spel dat vervolgens werd gespeeld heeft me enkel in de overtuiging gesterkt dat ik de juiste beslissing heb genomen: ik ben Monsanto liever kwijt dan rijk.

Nog eentje om af te sluiten, ondertussen enkele jaartjes oud, een klein artikeltje uit de Morgen. Monsanto's arbeiders weigerden GGO-voer uit de eigen kantine. Toch eentje om eens over na te denken, dunkt me. Preciese datum heb ik niet maar da's zeker na te trekken door die-hards.

Gegroet en naar ik mag hopen een leefbaar leven,

Paul Brouyère

in tegenstelling
by piet snot Thursday July 03, 2003 at 11:37 AM

"GGO's zijn Genetisch Gemanipuleerde Organismen. Levende wezens dus waarbij men de basisbouwstenen (de genen) kunstmatig aanpast naar eigen goeddunken. Hierbij wordt wellustig geëxperimenteerd; genen van planten worden bij de genen van dieren gevoegd, of omgekeerd, of het gen van een mens in een koe, of noem maar op,... De gentechniek staat nog maar in haar kinderschoenen, en is zeker nog geen volle generatie oud. Toch wil de gen-industrie, die grof geld geroken heeft, ons hun twijfelachtige producten opdringen"

Anderzijds, als je van mening bent dat genen van verschillende menselijke rassen beter niet vermengd kunnen worden ben je een racist.

Erger nog, Piet Snot
by Paul Brouyère Thursday July 03, 2003 at 08:24 PM

Als je vindt dat genen van verschillende menselijke rassen niet vermengd mogen worden is inteelt niet denkbeeldig. De natuur zelf wordt sterker door genuitwisseling. Tussen verschillende mensenrassen kan dat nog steeds op een natuurlijke en liefdevolle manier. Da's van een totaal andere orde dan in een laboratorium een gen van een plant te verplichten met het DNA van een dier te versmelten.

Ik kan nog enig begrip opbrengen voor diegenen die proberen genetische aandoeningen te verhelpen. Puur uit geldgewin gentherapie toepassen op de gehele mensheid, zonder voldoende bewustzijn van de mogelijke gevolgen op lange termijn, kan voor mij op geen enkele manier door de beugel. Vooral niet omdat er nog steeds geen diepgaand maatschappelijk debat over de noodzaak van deze zeer ver reikende experimenten werd gevoerd.

Als je jezelf boven alles en iedereen verheven voelt kan ik je opmerking wel begrijpen. Hopelijk wordt je niet verkouden van zulke ijzige gedachten.