arch/ive/ief (2000 - 2005)

Razzia bij Latino's in Sint-Gillis
by Gérald (vertaald door Tine) Tuesday July 01, 2003 at 03:59 PM

Hier een wat meer achtergrondinformatie over de razzia gehouden in St Gillis op 24 juni. Vooraf: de info vervolledigt zich beetje bij beetje in functie van de getuigenissen die binnenlopen. Het is dus mogelijk dat er nu nog elementen onvolledig zijn.

Dinsdag 24 juni 2003, een politie-operatie heeft plaats op het territorium van twee gemeentes: Sint-Gillis en Brussel. Er was een onderzoek bezig rond een eigenaar die gebouwen verhuurde aan Latijns-Amerikanen zonder papieren. De persoon in kwestie is een professor aan de Katholieke Universiteit van Leuven.
Hij bezit een appartement in de Rue de la Perche, eentje daar niet ver vandaan op het Anneessensplein en zonder twijfel anderen in Sint-Gillis.

Om 7.15 's morgens, breekt de politie binnen in het gebouw van de Rue de la Perche. Tientallen personen worden meegenomen. Politiemannen in burger zijn de ganse dag in de buurt gebleven en arresteerden systematisch de mensen die toekwamen.
Het waren vooral Ecuadorianen, maar ook Brazilianen en Colombianen. We weten niet exact met hoeveel ze zijn opgepakt, want elk geval is anders. Sommigen zijn al uit het land gezet, anderen zitten vast in de verschillende gesloten centra. Kennissen van mensen die zijn aangehouden zijn bang om te spreken en verbergen zich op dit moment, dit vergemakkelijkt zeker niet het vervolledigen van de lijst met mensen die zijn opgepakt.

Men heeft tot nu toe geen enkel vervolgingsmandaat kunnen voorleggen, dus wat gebeurd is, kan eigenlijk niet. Een iemand, die uiteindelijk is vrijgekomen omdat hij een regularisatiepapier kon voorleggen, zei dat waar hij was, nog 21 anderen zaten. Ze hebben de ganse dag niks te eten gekregen, behalve wat water 's middags. Er zitten kleine kinderen tussen hen. Hij zelf heeft ook kinderen en heel zijn hebben en houden staat nog in het gebouw waar ze hem hebben uitgehaald. Toen ze de vertrekken moesten verlaten, heeft de politie alle sloten vervangen met de boodschap dat de sleutels op het commissariaat liggen. Zonder twijfel om degenen aan te houden die erom zouden durven komen vragen.. Gelukkig maar, tot hiertoe heeft niemand zich daar aangemeld.

Een vrouw getuigt dat haar neef enkele weken geleden werd geslagen door de politie. Ze maakt zich dus terecht zorgen over al die mensen die daar zijn aangehouden.

Een andere vrouw was op weg naar haar werk; haar zieke moeder en haar dochter werden meegenomen. Wanneer ze tegen 17u thuis kwam, werd haar gezegd dat de sloten vervangen waren op de deuren. Ze heeft geen enkel nieuws van haar moeder en dochter. Haar documenten liggen binnen in het gebouw. De politie verhinderde elk initiatief van haar tot 21u. De eigenaar is toen ook gearriveerd. Op dat moment kon men hem niet arresteren, terwijl de vluchtelingen en slachtoffer van de eigenaar al om 7u in hun pyjama werden meegenomen om eerst vastgezet te worden en daarna het land te worden uitgezet.

Een andere man getuigt: om 9uur ’s morgens werden 9 personen meegenomen, het appartement werd geplunderd door de politie.

Het is de federale politie die de razzia heeft uitgevoerd, maar in Sint-Gillis waren de gemeente-autoriteiten in ieder geval op de hoogte.
Een week daarvoor had een sociaal assistente een familie verwittigd dat men een politie-operatie voorbereidde in de straat en dat ze moesten opletten. Ze zijn niet meer naar hun thuis teruggekeerd en ze hebben zich elders verborgen. Gelukkig maar, nu zijn ze veilig.
Waarschijnlijk gebeuren woensdag (morgen) uitwijzingen. Er is een comité verantwoordelijk voor de opvolging ervan.

Indien u extra informatie hebt of voorstellen, kan u MRAX contacteren. (mrax@skynet.be)

We moeten reageren, op federaal niveau, maar ook bij de gemeente van Sint-Gillis.

Onze bedreigde cultuur
by Edith Tuesday July 01, 2003 at 04:46 PM

De aanhangers van het VB hebben de mond vol van de bedreiging voor onze cultuur die zou uitgaan van migranten en moslims in het bijzonder. Sedert ik daar ruim 20 jaar geleden voor het eerst over heb gehoord heb ik onze cultuur alleen maar geleidelijk zien in mekaar zakken als gevolg van intern verval. Onze waarden gingen teloor, het doorgeschoten individualisme is geresulteerd in een ontmenselijking die vormen aanneemt waarbij mijn maag keert zoals dat onder meer het geval was bij het lezen van dit artikel.

Een cultuur verdedig je door die te ontwikkelen, niet door de anderen en hun cultuur te bestrijden en te misprijzen. Een van de belangrijkste basisattitudes om een ontwikkelingsklimaat te creëren is NEDERIGHEID.

... en nu zal Bart Somers wel weer afkomen dat de allochtonen nederig moeten zijn. Veeg voor je eigen deur Bartje, dan wordt de hele straat schoon.