arch/ive/ief (2000 - 2005)

Oorlog aan Groen?
by Sander Tuesday July 01, 2003 at 11:39 AM
sander@jnm.be +32473210861 Brioolstraat 4 - 9000 Gent

Eerst was er de politieke oorlog tegen Agalev, tot daar, en of zij de afstraffing al dan niet verdiend hebben, wil ik nu volledig in het midden laten, maar met welk verschrikkelijk nieuws word ik nu wakker? In Vloesberg, een kleine gemeente net over de taalgrens, is de ontruiming van het Hoppebos begonnen. Heeft men nu echt de oorlog aan het Groen verklaard?

De actievoerders bezetten sinds eind april het gemeentelijke gedeelte van het bos als protest tegen de vervuiling van het hele bos door de gemeente zelf, en door de eigenaar van het andere deel van het bos, nv. Fort-Labiau. Vanwege de Raad van State is reeds lang een uitspraak gekomen, dat het stort daar dichtmoet. De vergunning die dhr. Fort daar bezat, was voor bouwmaterialen alleen, en is ook reeds vijf jaar verjaard. Bovendien wordt er ook ’s nachts gestort, en iedere gezond denkende mens weet dat er voor gewone bouwmaterialen niet zozeer ’s nachts gestort moet worden.

De reactie van de burgemeester op de eerste klachten klonk doodleuk: “on peut même taxer une sablière illégale” (het stort is in feite een zavelgroeve, die na de ontginning van het zavel volgestort wordt). Dhr. Fort blijft echter het rechtsorgaan tarten, en heeft onlangs nog, tegen de wet in, zijn weg door het bos verhard.

Op dit eigenste moment worden de actievoerders hardhandig uit het bos gezet, door een politiemacht die, traditiegetrouw, met groots vertoon optreedt. Een helikopter, een hoogtewerker, tijd, geld nog moeite wordt gespaard om enkele jeugdige en minder jeugdige kwajongens uit het bos te sleuren. Was het niet eenvoudiger geweest om meteen na de uitspraak van de Raad van State, opvolging te geven aan die uitspraak? Dan zaten nu in het bos geen activisten. Dan moest men hen er nu niet uitzetten.

En wie gaat dat betalen? De activisten natuurlijk, mensen die zich vrijwillig voor het goede doel inzetten, zo goed als geen inkomen hebben, zullen nu de prijs voor dit alles moeten neertellen. De grote afvalbaron Fort lacht stiekem in zijn vuistje, en zonder twijfel de burgemeester van d’Hoppe ook.

Kan een individu zich dan inderdaad opwerken tot hij een status van onschendbaarheid heeft bereikt? Ik gruwel als ik mensen hoor zeggen dat het dan maar op juridische manier aangepakt moet worden, in plaats van een bos te gaan bezetten. Ten eerste, omdat een eerste juridische uitspraak niets heeft uitgehaald, en ten tweede omdat dit de wereld op zijn kop is. De overheden moeten de juridische uitspraken opvolgen, het is niet aan anderen om steeds weer dure juridische procedures te starten, vooral omdat een activist financieel een stuk zwakker staat dan een afvalbaron.

Kan iemand mij uitleggen wat er aan de hand is in dit land? Is het omdat het groen is, en omdat groen een politieke verliezer is, dat het maar genegeerd moet? Ik vrees dat men nu echt de oorlog heeft verklaard aan het groen in dit land, en zonder politieke overtuiging achter me, vind ik dat gerechtigheid nu eindelijk maar eens moet geschieden, en tot dan betuig ik mijn sympathie aan de actievoerders.

Sander Van de Moortel

ik voel t'zelfde
by abc Tuesday July 01, 2003 at 11:47 AM

wat is er inderdaad aan de hand in dit kut land????
van zoiets word ik woedend, je voelt je afschuwelijk machteloos tov. die vuilaards met hun geld en politiemacht... puur onrecht...
Het enige wat wij kunnen doen is blijven verder gaan, tonen dat groen nodig is!

op zo'n momenten van machteloosheid vraag je je of waarom we geen deftig E.L.F. in ons land hebben.
op zo'n momenten heb ik echt zin om Mettens z'n gemeentehuisje en Fort z'n stort in de lucht te blazen.
onredelijk, ik weet het...

EARTH FIRST !

betoging?
by abc Tuesday July 01, 2003 at 12:12 PM

nu m'n eerste frustratie wat gekanaliseerd is: zou het geen goed idee zijn in de nabije toekomst eens een grote groene betoging te organiseren met alle groene axiegroepen en individuen van belgië zoals jnm, natuurpunt, uitgezonderd, patdagach, t'uilekot,GGF,FOeRT,Stratengeneraal,... Zonder dat er een partij meeloopt. Eens tonen aan de publieke opninie dat er nog weldegelijk mensen zijn die om groen geven, ook al ligt agalev eruit. Zo kunnen we misschien bepaalde dingen wakker schudden en tonen wat er in dit land gebeurt...aantonen dat natuur wél belangerijk is en dat er veel mensen dat vinden. We kunnen een monumentje oprichten met alle slachtoffers van geld en economie, van alle bossen die aan machtsmisbruik en verkavelingslust ten onder zijn gegaan...
bij mijn weten hebben we dat nog niet gehad in belgië
ik ben er zeker van dat er veel mensen zijn die zoiets zien zitten. ik alleszins!

goed idee
by laurent Tuesday July 01, 2003 at 12:34 PM

kei goed idee, van die groene betoging. Maar ik vrees dat we die dan wel zullen moeten uitstellen tot begin september. Nu zal de organisatorische rompslomp immers niet zo snel gaan als gewoonlijk.
5 juli is er wel nog die d'Hoppebetoging (hopelijk)

Ik ook
by Edith Tuesday July 01, 2003 at 12:38 PM

Count me in. Dat een mens 'terroristische' gevoelens krijgt bij het anti-groenbarbarisme is niet meer dan natuurlijk. De straffeloosheid van afvalbaronnen is tekenend voor de decadentie in dit land. Een decadentie die in de hand werd en wordt gewerkt door de vierde macht, de media, die door verkleutering van de kiescampagne het democratische gehalte van ons land hebben uitgehold.

Laat me iets horen
by Sander Tuesday July 01, 2003 at 02:11 PM

laat me iets weten (sander@jnm.be) als 't zover is. Ik loop zeker mee, van zodra ik terugben uit brazilie

Enfin. Halte aux Manants alliés du sherif Fort de Nottingham
by Robin des Bois Tuesday July 01, 2003 at 02:55 PM
Robin@desbois.net

J'aime la nature et les bois de flobecq, par dessus tout. Je n'aime pas ce stroumf de Marcel Fort (le sherif de Nottigham). Je n'aime pas ce qu'il fait et sa façon d'être. J'aime ceux qui savent se mobiliser pour défendre l'environnement. Mais je ne supporte pas les singes qui salissent les bois de la Houppe. Ceux-là sont les alliés objectifs du sherif de Nottingham. Enfin, les troupes du Roi Arthur nous débarassent de ceux-là. Après avec l'aide de toutes les bonnes volontés, il faudra faire un sort aux activités malfaisantes du sherif en fermant sa sablière et en imposant une réhabilitation digne de ce nom à la décharge.

Robin des Bois de Flobecq

KOM VANAVOND PROTESTEREN!
by Maarten Van Hove Tuesday July 01, 2003 at 03:17 PM
Uilekot@skynet.be 053/62-64-36 Groenlaan 39 9550 Herzele

Kom er tegen op!

Volgende persbericht komt vanuit het Uilekot als uitnodiging voor actie vanavond (dinsdag):

Deze morgen is de ontruiming van D’Hoppebos begonnen. 160 agenten hebben de bezetters met hoogwerkers en een helikopter uit de bomen gehaald. Het materiaal van de bezetters ligt over het bos verspreid. Het recupereren van de persoonlijke bezittingen werd door de politie verhinderd. 26 mensen werden opgepakt en naar het politiekantoor van Lessen gebracht. Zij zijn ondertussen vrijgelaten. Deze schandelijke actie toont nogmaals de tweeslachtigheid van ons (rechts)systeem aan. Fort mag een half miljard Belgische franken reserves bij mekaar sprokkelen met zijn illegale stortactiviteiten. De overheidsdiensten slagen er niet in om paal en perk te stellen aan deze praktijken. Diegenen die daartegen protesteren worden gecriminaliseerd en voorgeleid.

Fo(e)rt-Fo(u)rt(e) en de brede milieubeweging aanvaarden dit niet. Volgende protestacties worden gepland:

- Vanavond Dinsdag 1 juli om 20 UUR PROTESTBIJEENKOMST op de grote markt te Flobecq.
- Morgen Woensdag 2 juli om 14 uur protestactie voor het kabinet van Foret Place Des Celestines Namur
- Zaterdag 5 juli Betoging 14 uur Markt Flobecq.


In de loop van de dag gaan nog verschillende blokkades en protestacties door aan het stort en de zavelputten.

Breng toeters, trommels en bellen mee!

Fo(e)rt-Fo(u)rt(e)
Stichting Omer Wattez
Vereniging Bos in Vlaanderen
Bond Beter Leefmilieu
Rangers
vzw ‘t Uilekot
Denderaktiekomitee
CDCH
Natuurpunt
Patdagach
JNM

Info:

vzw 't Uilekot
Groenlaan 39
9550 Herzele
053/626436
uilekot@skynet.be
http://users.skynet.be/uilekot
001-0597918-86


Robin
by sander@jnm.be Tuesday July 01, 2003 at 03:29 PM

Ils ne salissent pas du tout le forêt, au contraire, je l'ai vu, tout est propre. Bien sûr, où vivent des hommes, il y a des déchets, mais tout a été sorté et nettoyé. Ce que la police dit, c'est ce qu'ils ont trouvé: cordes, planques, plastique pour nous abriter de la pluie, etcetera.

C'était plus propre que le camp en Bruges, je t'assure.

5 juli
by Filip voor GGF Tuesday July 01, 2003 at 05:42 PM
chartreusecoordinatie@wanadoo.be

Komende Zaterdagmorgen om 10:00 vertrekt er vanuit Brugge een bus richting Vloesberg. Meer info via groenegordelfront@tijd.com of 050/677277

Merry Meet
by Marilyn Tuesday July 01, 2003 at 05:53 PM

"Wie de drievoudige wet in ere neemt
Weet dat wat gij zendt met drievoudige kracht terugge keert.
En wie haar wijze les wil horen
Blijve af van wat hem niet toebehore!"

Maar als steeds opnieuw belet wordt dat Fort en co hun beestigheden drievoudig terugkrijgen dan moet er uiteraard een handje geholpen worden...