arch/ive/ief (2000 - 2005)

Ontruiming D` Hoppenbos
by Libby-Joeri (opgeschreven door Mara) Tuesday July 01, 2003 at 10:27 AM

Ontruiming D`Hoppenbos gaat snel, luid protest aan de rand van het bos.

Sinds 7 uur vanochtend is de politie bezig met de ontruiming van het Hoppenbos in Vloesberg. Daar bezetten sinds een hele tijd actievoerders het bos uit protest tegen de milieuverontreininging die de eigenaar met zijn stort en zavelontginning teweegbrengt.
Alle invalswegen naar het uitgestrekte bos zijn afgesloten met politiewagens. Zelfs journalisten met een officiele perskaart worden tegengehouden.
Maar voor de vrachtwagens die komen storten in het bos, of vrachtwagens die dienen voor de zavelontginning, wordt blijkbaar uitzondering gemaakt. Die kunnen rustig passeren.
Ook is zojuist bekend geraakt dat de vernieuwingswerken aan de Holle weg vandaag is aangevangen, waarbij gevreesd wordt dat de stortactiviteiten nog zullen toenemen.

Op dit ogenblik zou zowat iedereen die zich in het bos bevond, opgepakt zijn, buiten één taaie activist die zich niet zo makkelijk laat grijpen.

Een twintigtal sympathisanten hielden tot 10:30 een lawaaidemo aan de rand van het bos, op de N48, waarbij een manifestant hardhandig werd opgepakt. Hij werd over de grond gesleept bij zijn aanhouding.
De politie dreigde ermee iedereen op te pakken als de protestactie niet snel zou ophouden. Het waterkanon stond klaar.

De manifestanten hebben besloten om zich voorlopig terug te trekken in een naburige camping, waar ze verdere acties zullen plannen.


red d'hoppe
by bosnimf Tuesday July 01, 2003 at 11:05 AM

is het nog nuttig als er meer mensen afkomen? of zal dit maar bitter weinig uithalen???

en waar juist bevinden de activisten zich???

Hoppebos update 11:30
by Libby (opgeschreven door Mara) Tuesday July 01, 2003 at 11:40 AM

Het bos is nu volledig ontruimd, de politie is de boel aan het `opruimen`. Blijkbaar zijn de laatste actievoerders uit de bomen gehaald met helikopters.
In totaal zouden er een 26 a 27 mensen zijn opgepakt, waarvan twee buiten het bos. Blijkbaar waren er meer actievoerders in het bos dan aanvankelijk gedacht
De opgepakte actievoerders zitten in de kazerne van Lessen (Lessine). De sympathisanten overwegen daar een protestactie te voeren.


Iemand uit de omgeving Brussel/Leuven die nog gaat?
by Steve Tuesday July 01, 2003 at 01:41 PM
elstevio82@hotmail.com

Ik zit hier nogal machteloos aan de computer gekluisterd: zijn er soms mensen uit de omgeving van Brussel of Leuven die alsnog naar d'Hoppe vertrekken???

Zo ja: stuur een mailtje als je mij mee kan nemen. Heb zelf geen wagen, en met openbaar vervoer ben ik nog uren onderweg (dan kom ik toe als ook het bos helemaal weg is ofzo...)

Die solidariteitsactie zou ik zeker houden voor de mensen die opgepakt zijn, dat zal hen echt deugd doen.
Hoe meer volk/lawaai, hoe beter.

Solidariteit
by Het Rooje Nest Tuesday July 01, 2003 at 01:47 PM

Langs deze weg willen wij onze solidariteit uitdrukken met alle actievoerders!!!

De strijd gaat voort, tegen de ecologische en sociale afbraak, voor een andere, betere wereld!!!

Het Rooje Nest

update
by Sander Tuesday July 01, 2003 at 02:44 PM

http://archive.indymedia.be/news/2003/07/69784.php

Hoe Fort snel en gratis te stoppen
by frans smeets Tuesday July 01, 2003 at 07:13 PM
frans.smeets@pandora.be

Het is perfect mogelijk om op zeer korte termijn via legale weg de illegale praktijken van Fort te stoppen.

Zoals eerder gesuggereerd is er de mogelijkheid om op basis van de wet op het milieuvorderingsrecht een beschikking van dezelfde rechtbankvoorzitter te bekomen, maar dan gericht tegen vervuiler Fort.

Ofwel kan deze procedure worden ingeleid door een vzw die beantwoordt aan de vereisten zoals opgesomd in de milieuvorderingswet van 12 januari 1993 (drie jaar bestaan, met statuten, met alles in regel zijn - dwz benoeming beheerders, neerlegging ledenlijsten - de bescherming van het leefmilieu tot doel hebben, in zijn statuten het grondgebied omschreven hebben tot waar zijn bedrijvigheid zich uitstrekt, en met activiteitenverslagen of andere documenten kunnen bewijzen dat er een werkelijke bedrijvigheid is die overeenstemt met het statutair doel en dat die bedrijvigheid betrekking heeft op het collectief milieubelang dat men beoogt te beschermen).

Ofwel kan het gemeentebestuur deze procedure inleiden - maar dat is weinig waarschijnlijk.

Ofwel kunnen een aantal inwoners van de gemeente, op basis van artikel 271 par 1 eerste lid van de Nieuwe Gemeentewet, een procedure inleiden, als blijkt dat het college deze procedure niet wil voeren.

Ofwel kan om het even wie een gestoffeerde brief schrijven naar de Procureur des Konings, met de vraag om op grond van de wet van 12 januari 1993 de voorzitter van de rechtbank te vragen om maatregelen te nemen(de Procureur is echter niet ertoe verplicht om op zo'n vraag in te gaan)

Het wel in elk geval gaan om "een kennelijke inbreuk of een ernstige dreiging voor een inbreuk" op een milieuwet, op het grondgebied van de gemeente, en voorzover die bescherming van dit aspect van het leefmilieu ook tot de bevoegdheid van de gemeente behoort, zodat er sprake kan zijn van een juridisch "belang" van de gemeente.

De tekst van beide wetten is te vinden via http://www.cass.be/wet/wet.htm

De tekst van het cassatiearrest is te vinden via http://www.cass.be/juris/jucn.htm

Een commentaar op het cassatiearrest werd gepubliceerd in het Rechtskundig Weekblad van 1 juni 2002, p. 1485-1804.

Dat zo'n procedure geld kost daar kan vlot een mouw aan gepast worden : èlke advocaat kan voor onvermogende kliënten pro deo optreden (wat de advocaatkosten betreft) : best raadplege men hiervoor een advocaat ter plaatse. En wat de gerechtskosten (procedurekosten) betreft : hiervoor kan de pro deo-advocaat aan de rechtbankvoorzitter de kosteloze rechtspleging vragen, desnoods mondeling op de inleidingszitting.

Dus het kan : snel en gratis.

Waarop wachten de aktievoerders nog ???


Zaterdag Betoging?
by Margot Vanneste Wednesday July 02, 2003 at 09:30 AM

Ik heb me laten vertellen dat er zaterdag een betoging doorgaat. Hier zien we ook een kans om onze steun te betuigen aan de actievoerders. Maar waar zou deze betoging dan starten en hoe laat?

Hierbij wil ik ook iedereen bedanken die nog een hart heeft voor de natuur en niet bij de pakken blijft zitten.

Margot

nog hulp nodig; acties gaan door
by joeri Wednesday July 02, 2003 at 11:27 AM

hey,

ja, er zijn nog steeds mensen nodig in d'Hoppe;
het is best om naar de camping te komen
met de auto: op de grote weg tussen Ronse en Brakel sla je bij het benzinestation in richting d'Hoppe; in d'Hoppe aangekomen neem je de tweede naar rechts (net na chalet gerard), en volg je de wegwijzer "Puvinage", op een bepaald moment zal je een camping zien.
Met het openbaar vervoer kan je in d'Hoppe raken met bussen 21 tot 25 vanaf de stations van Ronse en Brakel; Vanaf het benzinestation volg je dezelfde weg als hierboven beschreven.
De actieweek gaat gewoon door, er zijn dagelijks enkele acties.

Ja, zaterdag is er een grote betoging in Flobecq. Om 14u spreken we af op de markt van Flobecq.

groetjes
joeri

geen station in Brakel
by robin Wednesday July 02, 2003 at 01:50 PM

in brakel is er geen treinstation, wel in Zottegem en daar kan je bus 21 richting Ronse nemen (rijdt over Brakel)en afstappen aan D'Hoppe...

Arrestanten nog in gevangenis Lessine?
by Krieze Thursday July 03, 2003 at 01:14 AM

Kunne mensen iets laten weten of er nog arrestanten vast zitten, ik hoop maar dat eer een legal team is om zich over die mensen te bekommeren indien wel want dan begint het er vies uit te zien...
Update ivm arrestanten is noodzakelijk!

update arrestanten dinsdag
by manu Thursday July 03, 2003 at 02:48 AM

op algemeen verzoek:

de mensen die zich in het bos bevonden tijdens de ontruiming, of die daarna in de buurt van het bos zijn opgepakt waren rond 5-6 uur 's avonds vrijgelaten, er zijn mensen zonder veel druk anoniem gebleven, enkel verplicht foto's.

de mensen werden relatief zacht uit de bomen geplukt, en zijn +/- correct behandeld.

en nu?
by Joske Thursday July 03, 2003 at 01:24 PM

Binnenkort schakelen ze hier de commentfunctie uit.


Hopelijk zijn er deze zomer geen acties meer waarop mensen worden gearresteerd want updaten via commentfunctie zal niet meer gaan.

juist
by dasist Thursday July 03, 2003 at 01:25 PM

Een voordeel is wel dat we uw gelul hier dan niet meer zullen moeten lezen.

nadeel
by Joske Thursday July 03, 2003 at 01:30 PM

is dat activisten andere kanalen zullen moeten ontwikkelen om nieuws te brengen over arrestaties. En had men net daarvoor bij Indymedia de commentfunctie niet ontwikkeld?

betoging wanneer
by hilde Saturday July 05, 2003 at 11:15 AM

ze start in Flobecq dorp om 14.00 uur