arch/ive/ief (2000 - 2005)

Nucleaire uitstap voor Gents Ecologisch Centrum met 100% groene elektriciteit
by Voor Moeder Aarde vzw Monday June 30, 2003 at 05:51 PM
pol@motherearth.org 0495-280259

Op dinsdag 1 juli maakt het Gents Ecologisch Centrum (GEC), een ecologisch informatie- en demonstratiecentrum aan het Gentse Sint-Pietersstation, definitief de overstap naar hernieuwbare elektriciteit. Met de vrijmaking van de elektriciteitsmarkt heeft het GEC niet de kat uit de boom gekeken en zich daarmee automatisch laten overschakelen naar ... Electrabel.

Nucleaire uitstap vo...
lekkergec.jpgrkfwqy.jpg, image/jpeg, 261x196

De coöperanten van het GEC kiezen resoluut voor de uitstap uit kernenergie en andere traditionele en erg vervuilende energiebronnen. Ze kiezen vandaag reeds voor Ecopower en maakt deel van een testproject waarbij Ecopower morgen zijn eerste stappen zet als elektriciteitsleverancier.

Vanaf dinsdag 1 juli wordt de producent van hernieuwbare energie Ecopower verwelkomd als de huisleverancier van het GEC. In het GEC huren o.a. een biologisch eethuis, het Gents Milieufront, een Oxfam Wereldwinkel en Voor Moeder Aarde vzw een ruimte. Ecopower wil in een eerste fase hernieuwbare elektriciteit van haar windturbines en kleine waterkrachtcentrales leveren aan haar coöperanten. Bij Ecopower kan je pas stroom kopen nadat je coöperant of medeëigenaar wordt van deze wind- en watermolens. In de eerste fase zijn het de coöperanten die stroom kunnen afnemen. Zij zijn mede-eigenaar van de projecten van Ecopower en krijgen voor hun investering bovendien een dividend van 6%.


"Toen we tien jaar geleden aan de poorten van de kerncentrale van Doel demonstreerden leek dit een heel verre droom. Het is een enorme opluchting om stroom te krijgen van duurzame en niet-vervuilende bronnen zoals wind en water. Weinigen beseffen dat er vandaag heel ernstige misdaden tegen de mensheid worden gepleegd door de vernietiging van ons leefmilieu. Daarom zijn we bijvoorbeeld vandaag ook actief tegen de opname van het pro-nucleaire Euratom in de nieuwe Europese Conventie" aldus Pol D'Huyvetter, medewerker van Voor Moeder Aarde, een vzw welke jarenlang ijverde voor de nucleaire uitstap. "Ecopower toont vandaag een concrete uitweg uit al die grootschalige projecten waar de mens klein van wordt. Bij Ecopower weten we waar de stroom vandaan komt en leren we er spaarzaam mee om te gaan zonder in te boeten aan levenskwaliteit, integendeel. Dit weten klanten van Electrabel meestal niet. Vraag hen maar van welke Inheemse Volkeren de grondgebieden worden vernietigd voor de uraniumbevoorrading van de Belgische kerncentrales? En dan spreken we niet over de onoverzienlijke toekomst van de dagelijks groeiende berg radioactief afval welke miljoenen jaren zal stralen en doden."

In het GEC krijgen consumenten op de eerste verdieping gratis advies rond energiebesparing in de Milieu Advies Winkel. Bedrijven worden er doorverwezen naar Cenergie, een bedrijf dat zich specialiseerde in energiebesparing en eveneens onderdak vond in het gebouw. Voor de medewerkers in het GEC blijft het rationeel omgaan met energie ook morgen even belangrijk als het opdrijven van het aandeel groene stroom.

Het GEC stimuleert de symbiose tussen verschillende ecologische verenigingen en bedrijven met als doel een duurzame ontwikkeling te realiseren. Zij bieden faciliteiten aan om bewust en efficiënt om te gaan met de energiebronnen en grondstoffen, opdat de vitale behoeften van de toekomstige generaties veilig gesteld worden.

Het GEC zoekt nog steeds naar coöperanten die met hun financiële inbreng nieuwe investeringen mogelijk zullen maken. zo staat o.a. een installatie voor het opsaaln en gebruik van regenwater en het plaatsen van zonnecellen en een windzuil voor electriciteit nog op het verlanglijstje. Je kan vandaag medeëigenaar worden door 150 euro of een veelvoud te storten op 523-0402567-92 met vermelding "aandeel GEC" . Is dit een te grote som, stort dan maandelijks 12,50 euro en na een jaar ben je ook aandeelhouder in dit uniek ecologisch informatie en demonstratieproject. Vandaag telt het GEC reeds meer dan 180 coöperanten.

Meer informatie:

http://www.gec.be/
http://www.ecopower.be/

<a href="http://www.milieuadvieswinkel.be/
">http://www.milieuadvieswinkel.be/
http://www.milieuadvieswinkel.be/
http://www.cenergie.be/

http://www.motherearth.org/euratom/index_nl.php

Perscontact: 0495-280259

Gents Ecologisch Centrum cvba
K. Maria Hendrikaplein 5 - 6
9000 Gent - Belgium
Phone +32-9-242 87 52 or 04
Fax +32-9-242 87 51
pol@motherearth.org