arch/ive/ief (2000 - 2005)

Verslag van het treinpiket in Gent
by Ann Goemaere en Tony Fonteyne Monday June 30, 2003 at 04:00 PM

Zoals gepland viel ook in Gent St-Pieters om 22u zondag avond het treinverkeer stil. Zowel het ACOD Spoor als ACV Transcom waren in totaal met een 50 militanten aanwezig. Alles werd hermetisch afgesloten. Opvallend was dat er nog een behoorlijk aantal reizigers niet op de hoogte waren.

We spraken er met verschillende militanten die elk op zich hun verhaal wisten te vertellen. Een van hen, een seingever, vertelde ons het volgende: “Ik werk op een drukke seinpost. Normaal zijn we met twee om alles in goede banen te leiden en sinds kort staan er ’s nachts alleen voor. Vroeger, toen we nog met twee in de nacht stonden, konden we elkaar afwisselen maar nu moeten we 8 volle uren 100% geconcentreerd werken. 1 fractie van een seconde verstrooid en je bent al vlug een trein kwijt, wat serieuze gevolgen kan hebben.”
Vinck wil 10000 arbeidsplaatsen weg tegen 2007 maar iedereen op de werkvloer klaagt nu al dat men zijn verlof niet kan opnemen omdat er personeel te kort is. Het treinverkeer komt nu al in gevaar en als Vinck nog 10000 banen wil schrappen dan is het hek helemaal van de dam.
Een ding stond vast: bij dit stakingspiket komt het plan Vinck er zeker niet door!!