arch/ive/ief (2000 - 2005)

[D'Hoppebos] Nieuwe blokkade-acties tegen illegale praktijken van afvalbaron Fort (update)
by christophe callewaert Monday June 30, 2003 at 02:47 PM

Vandaag, maandag, voeren activisten opnieuw blokkadesacties uit in en rond het D'Hoppebos. Zij willen daarmee de illegale stortpraktijken van afvalbaron Fort aanklagen.

Een vijftigtal actievoerders blokkeren de toegang tot het stort waar Fort illegaal afval dumpt. Enkel gewapend met spandoeken houden ze de vrachtwagens met afval tegen. Ook de weg naar de eveneens illegale zavelwinning wordt zo geblokkeerd. Volgens Joeri, één van de actievoerders, blijft van de Mont de Rhodes, die ooit de hoogste heuvel van Henegauwen was, door die jarenlange zavelwinning nu enkel nog een put over. Fort had nochtans geen vergunning om de heuvel af te graven.

Met hun actie willen de bezetters in de eerste plaats deze illegale praktijken aanklagen. "De plaatselijke natuur wordt verwoest en van de politiekers horen we enkel grote woorden. Maar het probleem blijft aanslepen," aldus Joeri. Hoewel Michel Foret, de Waalse minister van leefmilieu onlangs gebood om het stort definitief te sluiten, blijven de vrachtwagens met afval af en aan rijden. Volgens Joeri steekt Fort zich weg achter het excuus dat een ingestorte wand van het stort moet worden gestut. Daarvoor mag hij echter enkel gesorteerd afval gebruiken. De vrachtwagens vol ongesorteerd afval bewijzen dat hij die beperking aan zijn laars lapt.

De actievoerders houden de blokkades aan tot het einde van de werkdag. Voorlopig lieten zij geen enkele vrachtwagen door. Ze proberen de chauffeurs te overtuigen van hun zaak. Wie mee wil helpen aan de acties kan nog altijd afzakken naar het D'Hoppebos. Buiten het bos werd voor kampeerplaats gezorgd. De actievoerders beloven nog een hele week actie te voeren. Volgens Joeri moeten de actievoerders zich geen zorgen maken om de dwangsom die de rechter de bezetters vorige week heeft opgelegd. De camping bevindt zich niet in het bos en de dwangsom geldt enkel na betekening door een gerechtsdeurwaarder. Zaterdag wordt de actieweek afgesloten met een grote betoging. Afspraak op het marktplein van Flobecq om 14u00.

Update 14u30:
Afvalbaron Fort zou samen met zijn zoon geprobeerd hebben om de actievoerders te intimideren. Eén van de actievoerders zou daarbij een klap gekregen hebben. Toch is de actie geslaagd. Tot nu toe kon nog geen enkele vrachtwagen het stort bereiken.