arch/ive/ief (2000 - 2005)

Verzet in het Midden Oosten >> Deel 1 : Hamas
by jessie Saturday June 28, 2003 at 01:13 AM
jessie@indymedia.org

***

HAMAS

de naam

HAMAS is een acroniem voor Harakat al-Muqawamah al-Islamiyya, wat betekent: De Islamitische Verzetsbeweging. De organisatie startte echter in 1978 onder de naam Al-Mujamma Al Islami (Islamitische Organisatie).

de organisatie

Hamas is onstaan vanuit de Moslimbroederschap in Egypte. Omstreeks 1987, bij het begin van de nieuwe intifada, werd hamas actief op de Westelijke Oever en in de Gazastrook. De oprichter van Hamas is Sjeik Ahmed Yasin. Hamas is in tegenstelling tot wat velen denken niet enkel een verzetsbeweging, maar ook een maatschappelijke beweging. Ze zorgen voor minderbedeelde palestijnen door onder andere het inrichten van scholen, moskeëen, weeshuizen,... De militaire vleugel van hamas bestaat uit 3 delen: Al-Majahadoun Al-Falestinioun (De Heilige Palestijnse Strijders), Jehaz Aman (Veiligheidssectie) en de Izz al-Din al-Qassam Brigades (Izz al-Din al-Qassam is een martelaar die in de jaren '30 tegen de zionisten vocht en lid was van de Egyptische Moslimbroederschap.)

Al-Majahadoun Al-Falestinioun

Al-Majahadoun Al-Falestinioun werd in 1982 opgericht door Sjeik Yasin en is eigelijk de basis van Hamas. Het doel was zich verdedigen tegen Palestijnse rivalen en later tegen de vijand, Israël. Deze strijders werden ontmanteld in 1984 en Sjeik Yasin werd veroordeeld tot 13 jaar cel. In 1985 kwam hij vervroegd vrij door een uitwisselingsprogramma voor gevangenen.
Toen de Sjeik werd vrijgelaten herstartte hij met de strijders. In de eerste plaats vochten ze tegen ketters en collaborateurs, want volgens de Broederschap kon de Jihad pas beginnen wanneer de vijanden binnenin het systeem overwonnen waren. Anderszijds waren ze zich ook al aan het voorbereiden op de komende oorlog met Israël.
Bij het uitbreken van de intifada zijn deze strijders meerdere keren in het nieuws gekomen o.a. door hun ontvoering van IDF-soldaten Avi Sasportas (februari 1989) en Ilan Sa'adon (mei 1989).

Jehaz Aman

Deze sectie werd in 1986 opgericht. Jehaz Aman hield vooral de collaborateurs in het oog, maar ook de gewone Palestijnen die iets deden wat tegenstrijdig was met de islam (bv. drugs dealen).

Izz al-Din al-Qassam Brigades

Deze brigades zijn verantwoordelijk voor de zware aanslagen vanaf 1992. In deze brigades zijn heel veel mensen actief die op de Israëlische lijst met meest gezochte mensen staan. Sommige leden zitten achter tralies of zijn vermoord, anderen zijn gevlucht naar het buitenland. De meeste Hamas-militanten die nu nog actief zijn, zijn ook lid van deze brigades.

de leiders

Sjeik Ahmed Isma'il Yasin

Sjeik Yasin werd geboren in 1936 in al-Jora. Op 14 jarige leeftijd raakt hij gewond tijdens een voetbalmatch en is hierdoor blijvend verlamd. In 1958 studeert hij af aan de hoge school als leerkracht en kort daarna mag hij les geven in een schooltje in Gaza.

Ahmed Yasin kwam in 1955 in Gaza aan, als lid van de moslimbroederschap. De broederschap was een verboden organisatie in Egypte en doordat Egypte in die tijd de Gazastrook bestuurde, werd sjeik Yasin in 1966 gedurende een maand vast gehouden.
Sjeik Yasin was in december 1987 het brein achter de nieuwe verzetsbeweging Hamas, de militaire vleugel van de moslimbroederschap.

In 1984 werd hij opgepakt voor bezit van wapens, maar in 1985 kwam hij vervroegd vrij na een uitwisselingsprogramma van gevangenen tussen Hamas en PFLP.

Heden ten dage is Sjeik Ahmed Yasin nog steeds actief binnen Hamas. Hij wordt aanzien als de religieuze leider van de verzetsbeweging.

Musa Mohammed Abu Marzuq

Geboren in 1951 in het vluchtelingenkamp van Rafah in de Gazastrook. Hij studeerde voor ingenieur in Egypte en bij zijn terugkeer in Gaza sloot hij zich aan bij de troepen van sjeik Yasin, die toen leider was van de moslimbroederschap in de Gazastrook.
In 1974 verliet hij Gaza en trok naar de VS om zijn ingenieur-studies voor te zetten. Tussen 1981 en 1992 verbleef hij in de states bij zijn familie.

Abu Marzuq heeft ook een heel belangrijke rol gespeeld in de onderhandelingen met de PLO. Nadat, eind 1992, zo'n 413 activisten van Hamas en Jihad waren uitgewezen naar Zuid-Libanon, nam hij, als verantwoordelijke voor Hamas deel aan de onderhandelingen met PLO in Tunis.

Abu Marzuq verbleef in tussentijd in Jordanië, maar door het vredesakkoord tussen Israël en Jordanië in mei '95, werd hij verzocht om het land te verlaten voor 1 juni.
Hij werd tenslotte gearresteerd in New York op 25 juli 1995. Israël vroeg om zijn uitlevering en kreeg die ook in mei 1996. Daarna besliste de Israëlische regering om Abu Marzuq naar Jordanië uit te wijzen. Hij zit nog steeds vast.

Abdel Aziz Rantisi

Rantisi werd geboren in 1947 in Yibnah. Wanneer hij 6 maanden oud is, immigreert het gezin naar het vluchtelingenkamp Khan Younis in de Gazastrook. Na de middelbare school reist hij naar Alexandria om ginds voor pediater te studeren.

Na de oprichting van Hamas, was hij de eerste die door de Israëli's is gevangen genomen. Alles bij elkaar heeft hij zo'n 7 jaren achter tralies doorgebracht. Rantisi was één van de 413 die werd verbannen naar Libanon. Ze kenden hem daar snel, omdat hij met zijn vloeiend engels een beetje werd gezien als de vertegenwoordiger van de groep.

Rantisi is de politieke leider van Hamas.

Link met geheime diensten?
by Het Rooje Nest Saturday June 28, 2003 at 08:03 PM

Weet er iemand in hoeverre Hamas contacten had (of nog heeft) met de Israelische geheime dienst Mossad en met de CIA. We hebben althans al dergelijke verhalen gehoord, maar we hebben hier tot op heden nog geen bewijzen van gezien.

Hamas en Israel
by Jan D. Sunday June 29, 2003 at 01:37 PM

Beste Jessie,

Een kleine aanvulling.

Het is algemeen geweten dat organisaties zoals Hamas hun succes aan twee reactionaire bronnen te danken hebben.

Ten eerste werden en worden ze gesteund door Saoudi-Arabië, bondgenoot van de VS en het grote voorbeeld voor de meest reactionaire interpretatie van de Islam (het wahabisme).

Ten tweede heeft de staat Israel in de jaren tachtig oogluikend en de facto steun verleend aan Hamas om de macht van het nationale (alFatah) en het linkse (DFLP, PFLP, PP) verzet te ondermijnen. Het zionisme liet dus toe hoe Hamas (en de Islamitische Jihad, die een religieuze afsplitsing van Fatah was) een netwerk van sociale en culturele organisaties uitbouwden en zo ook hun machtsbasis. Toen schoot Hamas dus zoals je zelf zegt op de andere Palestijnen (en 'ketters' zoals je dat zo mooi formuleert ;-)) en pas vanaf de eerste intifada vochten ze ook effectief tegen de Israelische bezetters.

De ideologische voorlopers van Hamas, de Ahwan Almuslimun van Egypte, konden trouwens ook altijd op CIA-steun rekenen als tegengewicht tegen Nassers Panarabisme en tegen het communisme.

Hamas is dus net zoals Al-Qaida begonnen als een speeltje van het imperialisme dat na verloop van tijd in hun gezicht is ontploft. Het is uiterst jammer dat reactionaire groepen als Hamas, mede door het failliet van links en het Arabisch nationalisme, zo gegroeid zijn.

Bovendien is het op geen enkele manier te ontkennen dat Hamas regelrecht antisemitisch is in alle betekenissen van het woord: de protocollen van de Wijzen van Zion, tendensen tot negationisme van de holocaust, men spreekt van 'de joden' wanneer andere Palestijnse verzetsgroepen het over 'de zionisten' hebben.

Ik haal mijn informatie uit gesprekken met zeer goed geïnformeerde progressieve Palestijnen, die Hamas enkel als een zéér tijdelijke en riskante bondgenoot tegen het zionisme kunnen beschouwen, en uit een algemeen aanvaarde historische kennis over het conflict in het Midden Oosten.

P.S. Als je nog een stuk over Hizballah gaat doen, zoek dan maar eens met de links met de CIA (en met Syrië!) begin jaren tachtig en hoe er ook in Libanon een reactionair tegengewicht nodig was tegenover het vooral links geïnspireerde moslimkamp sinds het midden van de jaren zeventig.

Ik geef je dit citaat van Chomsky om eens over na te denken:
"You can say the same about plenty of others. Take Israel's main terrorist enemies -- Hezbollah and Hamas. Where did they come from? In part, the origins of Hamas lie in Israeli sponsorship of radical Islamist groups to undermine the secular Palestinian leadership. Hezbollah came out of a US-backed Israeli invasion of Lebanon 20 years ago which killed about 20,000 people, and had no defensive purpose whatsoever -- it was barely even pretended. It was an attempt to undermine the secular PLO because its efforts at negotiation were becoming difficult to handle. The end result is that it helped create Hezbollah. Incidentally, terrorist acts are just a gift to the most hard-line oppressive elements. An increase in terrorism gives Sharon an opportunity to drive the Palestinians out, it gives the Russians an opportunity to clamp down in Chechnya, and so on throughout the world."

Israel en Hamas
by guido Sunday June 29, 2003 at 02:15 PM

Analysis: Hamas history tied to Israel

"Israel and Hamas may currently be locked in deadly combat, but, according to several current and former U.S. intelligence officials, beginning in the late 1970s, Tel Aviv gave direct and indirect financial aid to Hamas over a period of years.

Israel "aided Hamas directly -- the Israelis wanted to use it as a counterbalance to the PLO (Palestinian Liberation Organization)," said Tony Cordesman, Middle East analyst for the Center for Strategic Studies."
http://www.prisonplanet.com/news_alert_hamas2.html


Israeli Roots of Hamas are being exposed

"Speaking in Jerusalem Dec. 20, U.S. Ambassador to Israel Daniel Kurtzer made the connection between the growth of the Islamic fundamentalist groups Hamas and Islamic Jihad, and Israel's promotion of the Islamic movement as a counter to the Palestinian nationalist movement. Kurtzer's comments come very close to EIR's own presentation of the evidence of Israel's instrumental role in establishing Hamas, and its ongoing control of that organization."
http://www.prisonplanet.com/news_alert_hamas6.html

Arafat: Hamas Are Sharon's Children

"In interviews with leading Italian publications, Palestinian Authority President Yasser Arafat went into some detail regarding the genesis and operation of Hamas. To Corriere della Sera on Dec. 11, he said,

"We are doing everything possible to stop the violence. But Hamas is a creature of Israel which, at the time of Prime Minister [Yitzhak] Shamir [the late 1980s, when Hamas arose], gave them money and more than 700 institutions, among them schools, universities and mosques. Even [former Israeli Prime Minister Yitzhak] Rabin ended up admitting it, when I charged him with it, in the presence of [Egyptian President Hosni] Mubarak."
http://www.prisonplanet.com/news_alert_hamas7.html


voor meer artikels zie:

http://propagandamatrix.com/prisonplanet/archives_hamas.html

"

nog nooit afgevraagd
by Guido Sunday June 29, 2003 at 02:19 PM

waarom Hamas altijd aanslagen pleegt op het moment dat ze de Palestijnse zaak het meest schaden?