arch/ive/ief (2000 - 2005)

Stop de bezetting van Irak [interviews]
by lize Friday June 27, 2003 at 12:34 PM
lize@indymedia.be

Een honderdtal mensen verzamelden gisteren voor de amerikaanse ambassade om te protesteren tegen de koloniale bezetting van Irak.

Massale betogingen tegen de bezetting blijven voorlopig uit. Ik vroeg een aantal manifestanten waarom volgens hen de enorme mobilisatiekracht van de anti-oorlogsbeweging na “het einde van de oorlog” is gebroken.

Frank :

Ik denk niet dat de publieke opinie zich zomaar laat overtuigen dat de oorlog inderdaad voorbij is. Vele mensen kwamen voor de oorlog op straat omdat ze dachten met massale betogingen nog indruk te kunnen maken en de oorlog misschien nog te kunnen tegenhouden. Dat is niet gelukt en velen hebben nu waarschijnlijk het gevoel dat betogen toch niks uithaalt.

Toch ben ik ervan overtuigd dat de Amerikanen een politieke nederlaag hebben geleden. Ze hebben de publieke wereldopinie niet kunnen overtuigen van hun oorlogsvoering en dit heeft de beweging een enorme kracht gegeven. Ik voel mij absoluut niet in het defensief, maar gesteund door een massa die er net zo over denkt als ik.

Maarten & Steven (vub) :

De mensen zijn het kennelijk beu om te gaan betogen. Aan de vub kregen we gewoon geen mensen mee voor de actie van vandaag. De meeste mensen handelen echt uit eigenbelang. Als er veel Amerikaanse en Britse soldaten beginnen sneuvelen, dan zullen er wel weer betogingen komen, zoals ten tijde van Vietnam. Maar er zijn daar geen Belgische soldaten dus hier zal het wel wat trager op gang komen.

Jean-Christophe :

De media nemen natuurlijk het discours van Bush over en doen er alles aan om de mensen te laten geloven dat de oorlog voorbij is en er aan een democratie wordt gewerkt. Het tegendeel is natuurlijk waar. De imperialistische oorlog, waar de mensen zo massaal tegen betoogd hebben, die begint nu pas. Je ziet het : overal worden de oliebronnen zwaar verdedigd. De kolonisatie is nu pas goed begonnen dus eigenlijk zouden de mensen juist vooral nu op straat moeten komen. Maar misschien zijn de mensen niet zo goed op de hoogte van het imperialistische aspect van deze oorlog en kwamen ze vooral voor de “vrede” op straat. Het is aan de beweging om aan de mensen goed uit te leggen wat dit imperialisme inhoudt.

Mathieu:

Er is natuurlijk nooit “een einde” aan die oorlog gekomen. De oorlog is ook niet begonnen wanneer ze Afghanistan hebben aangevallen. Sinds de val van de Berlijnse muur worden er overal oorlogen gevoerd, die voor de media vaak goed verborgen worden gehouden. De oorlog is gewoon inherent aan het kapitalistisch systeem en de elites in dit systeem hebben elkaar nodig. Ook de Europese elite hoort daarbij en hun ‘vredesoffensief’ is gewoon show. Uiteindelijk ondersteunen ze elkaar.