arch/ive/ief (2000 - 2005)

Donderdag opnieuw twee Amerikaanse soldaten gedood
by christophe callewaert Friday June 27, 2003 at 12:23 PM

Gisteren, donderdag liet het Iraaks verzet opnieuw van zich horen. Bij verschillende aanvallen kwamen twee Amerikaanse soldaten om. Twee anderen zijn vermist en werden wellicht ontvoerd.

Eén soldaat werd gedood en acht anderen raakten gewond toen ze onder vuur kwamen te liggen in het zuidwesten van Bagdad.
Bij een bomaanslag in Bagdad op de weg naar de luchthaven kwam een tweede Amerikaanse soldaat om het leven.

Volgens de Amerikaanse nieuwszender ABC zouden donderdag ook twee Amerikaanse soldaten ontvoerd zijn terwijl ze in hun gepantserd voertuig de wacht hielden in een stadje ten noorden van Bagdad.

In nog een derde incident werd een Amerikaanse legertruck opgeblazen. Daarbij zouden geen slachtoffers gevallen zijn.
Verantwoordelijken van de Amerikaanse bezetting laten ondertussen tegenstrijdige geluiden horen over de aard van dit verzet. Woordvoerder Maj. William Thurmond deed het recente oplaaien van de aanvallen af als een reactie op de Amerikaanse raids op de restanten van de Baath-partij. Volgens hem is er geen sprake van een trend.

Een andere woordvoerder, Major General Ray Odierno beweerde tijdens een persbriefing op 18 juni zelfs dat het verzet "klein, willekeurg en ondoeltreffend" is. Maar op 10 juni liet de US deputy assistant secretary of defence stability operations, Joseph Collins een totaal ander geluid horen. "It is very clear in the last three or four weeks that some of the violence has all the hallmarks of trained people in organised efforts. It is one thing when a dissatisfied Iraqi throws half a brick at an armoured Humvee. That is one kind of violence… [But] when you are having your vehicles get in ambushes where people are coming out of culverts [a drain crossing under a road or embankment] with satchel charges and throwing them under the vehicle, that suggests number one, a lot of training, and number two, an organised effort."

De uitspraak van Collins zit wellicht dichter bij de waarheid. Enkele dagen na die briefing lanceerde het Pentagon Operatie Desert Scorpion, een klopjacht op leiders van het Baath-regime en "terroristische organisaties". De Operatie concentreerde zich op steden als Tikrit, Fallujah en Bagdad waar de Soennieten in de meerderheid zijn en waar de Baath-partij inderdaad nog veel invloed heeft.

De recente dood van zes Britse militairen in het zuiden van Irak, waar vooral Sji'ieten wonen, toont echter dat ook daar de woede en het verzet stijgt.

De Yanks waren gewaarschuwd
by Het Rooje Nest Friday June 27, 2003 at 02:47 PM

De Yankees waren gewaarschuwd. Wie een land illegaal bezet stuit gegarandeerd op verzet. Wat we vandaag in Irak zien is volgens ons nog maar het begin. Verzetgroepen zijn zich aan het herorganiseren en zullen het knap lastig maken voor de 'coalitiontroops'. Benieuwd hoe dit gaat aflopen?

gekleurde informatie
by flupke Saturday June 28, 2003 at 10:49 PM

Vallen er in het 'bevrijde Irak' alleen maar Britten en Amerikanen, of worden er ook nog Irakezen vermoord door de bezettingstroepen? Waarom horen we daar nooit iets van? Is dit dan geen rol weggelegd voor Inymedia?