arch/ive/ief (2000 - 2005)

D'Hoppe: Niks justifieert toelating tot storten
by Libby Wednesday June 25, 2003 at 10:45 PM

De Radar zou geen mg afval mogen toelaten, niet eens een mg gesorteerd Waals afval. De gemeente heeft reeds maanden geen enkel excuus meer om de milieuwetgeving die ze zo gretig tegen de milieu-activisten van Patdagach gebruikte niet aan te wenden om het illegaal storten te stoppen.

D'Hoppe: Niks justif...
blok_08.jpgwreijn.jpg, image/jpeg, 600x401

Geen enkele vergunning

Uit verschillende brieven vanuit het ministerie van de "Region Wallone" blijkt dat het stort geen ongesorteerd afval meer mag accepteren, noch Vlaams, noch Waals. Het stort beschikt over geen enkele vergunning meer.

Wat in theorie wel zou kunnen is dat er gesorteerd Waals bouwafval wordt aangevoerd om de ingestortte wand van het stort te onderstutten, of misschien wel ongesorteerd afval, want, nog steeds in theorie, is de NV Fort-Labiau erkend als sorteercentrum.

In de praktijk zou er erchter geen kruimeltje afval meer aangevoerd mogen worden.

Enige tijd geleden deed de NV Fort-Labiau een aanvraag om een sorteerinstallatie te mogen bouwen op de Radar. Buurtberwoners, en later ook de gemeente Flobecq, dienden hiertegen een bezwaarschrift in. Dit bezwaar werd recentelijk geaccepteerd en onderschreven door de Bestendige Deputatie van de provincie Henegouwen.

De NV Fort-Labiau mag dus onder geen enkel beding ongesorteerd afval accepteren, zeker geen ongesorteerd Vlaams afval. Toch bleek tijdens de actie van vorige vrijdag weer dat er massaal Vlaams ongesorteerd bouwafval aangevoerd werd, tientallen vrachwagens gevuld met dat soort spul stonden langs de weg Ronse-Brakel geparkeerd in afwachting dat het stort weer toegankelijk zou zijn.

De lokale politie van Flobecq voorkwam enkel dat de vrachtwagens tot aan het stort reden, en dan nog niet steeds even succesvol, slechts enkele vrachtwagens werden gecontroleerd en geverbaliseerd.


Waarom werd de vergunning voor een sorteerinstallatie geweigerd?

De Bestendige deputatie van Hengouwen haalt twee belangrijke redenen aan on de vergunning te weigeren. Ten eerste werd de aanvraag gemotiveerd door te verwijzen naar de reparatie van de ingezakte wand. Om die wand te mogen repareren moet de NV Fort-Labiau over een bouwvergunning beschikken, die bouwvergunning moet bij diezelfde bestendige deputatie aangevraagd worden. Wat blijkt? Er is geen enkel spoor te vinden van een bouwaanvraag voor herstelwerkzaamheden aan de ingestortte wand van de Radar Hoe komt dit? Wel, er werd nooit een bouwaanvraag inbgediend.

En waarom werd er nooit een bouwaanvraag ingediend? Om die bouwaavraag te kunnen indienen moet er een lastenboek opgemaakt worden. Ook dit is tot nader order niet gebeurd. Dus, logische conclusie, geen lastenboek, geen bouwaanvraag, geen vergunning voor een sorteerinstallatie.

Gebaseerd op deze wetenswaardigheden gaat een mens zich natuurlijk vragen stellen, zeker een mens die zich inzet voor het redden van d'Hoppe of die begaan is met het leefmilieu in het algemeen.

Waarom is dat stort nog open? Waarom komen er nog dagelijks een hondertal vrachtwagens hun veelal ongesorteerd Vlaams bouwafval afstorten, op de Radar? Waarop baseerd men zich om te zeggen dat gesorteerd Waals bouwafval wel zou kunnen? Op basis van welke toelating mag er aan die ingestorte wand gewerkt worden? Sedert wanneer moeten illegale bouwwerken niet meer stilgelegd worden?

Waarom procedeert de gemeente Flobecq tegen de activisten in plaats van te doen waar ze het volle recht (om niet te zeggen de plicht) toe heeft? Waarom klaagt ze de NV Fort-Labiau niet aan op basis van de milieuwetgeving? Waarom sluit ze het stort niet? Waarom stopt ze de illegale bouwwerkzaamheden aan de ingestortte wand van de Radar niet (zo die al gebeuren?

ALS DE GEMEENTE FLOBECQ ZOU DOEN WAT ZE WETTELIJK GEZIEN MOET DOEN ZOUDEN DE EISEN VAN DE ACTIVISTEN INGEWILLIGD WORDEN EN ZOUDEN ZE UIT EIGEN BEWEGING VERTREKKEN!!!!!!!!!!!! PATDAGACH!

Lastenboek
by Libby Saturday June 28, 2003 at 09:11 AM

Het lastenboek dat moet opgemaakt worden moet een beschrijving geven van alle werkzaamheden die nodig zijn om het stort te rehabiliteren. Niet enkel het herstellen van de wand maar ook het ontgiften van de ondergrond, het zuiveren van het water etc...