arch/ive/ief (2000 - 2005)

Genocidewet niet enige reden voor Navo-verhuis uit Brussel
by David Pestieau Wednesday June 25, 2003 at 03:12 PM

De klachten tegen George W. Bush, Tommy Franks en andere kopstukken zouden de Navo uit Brussel doen wegtrekken. Zeggen ze. De documenten hieronder tonen dat dit niet de enige reden is en dat er andere motieven schuilgaan achter het plan om te verhuizen...

12 juni 2003, op het Navo-hoofdwartier. De Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld bedreigt België: als de genocidewet belet dat Amerikaanse gezagsdragers het land vrij kunnen binnenkomen en verlaten, dan gaat de Navo-hoofdzetel uit Brussel weg. Tien dagen later gaat de regering compleet door de knieën voor Rumsfeld en wil ze uit de genocidewet alles weghalen wat Amerikaanse ministers of legerleiders van ver of van nabij zou kunnen verstoren.

Rumsfeld had er meer precies mee gedreigd de investeringen voor de nieuwe Navo-gebouwen in Brussel stil te leggen. In feite gaat het om een gewone verhuis van de Navo-zetel én van het militair oppercommando de Shape in Bergen. Dat bevestigt ook Willy Claes (SP.a), de voormalige secretaris-generaal van de Navo in een interview met Knack (19 juni 2003): "Ik denk dat de beslissing principieel is genomen. (...) Het is bovendien een fabeltje dat de politieke zetel kan verhuizen (de Navo in Brussel, nvdr) terwijl de militaire structuur (Shape in Bergen, nvdr) wel blijft". De Sunday Herald schrijft op 1 juni, twaalf dagen voor de uitspraken van Rumsfeld: "Volgens hooggeplaatste Europese bronnen zal de hele militaire bevelstructuur van de Navo heel binnenkort verhuizen van Bergen in België naar de Poolse hoofdstad Warschau."

Ook Italië voldoet niet meer

Hetzelfde artikel preciseert nog: "Er gaan ook geruchten dat de plannen om andere Amerikaanse bevelstructuren, vooral van de zeemacht, vanuit Italië en Duitsland te verhuizen, zouden worden vervroegd. De Roemeense basis Mihail Kogalniceanu aan de Zwarte Zee komt daarvoor in aanmerking en ook Varna aan de Bulgaarse kust van de Zwarte Zee is een mogelijke site."

Het gaat dus niet alleen over België, maar ook over basissen in Duitsland en Italië. Nota bene het Italië van Berlusconi, een van de trouwste volgelingen van George W. Bush.

Al die verhuizingen hebben dus niet alleen te maken met de reële meningsverschillen tussen de bondgenoten, maar met een strategische herpositionering van de Navo.

Jamie Shea, de Navo-woordvoerder tijdens de oorlog in Joegoslavië, zei al in 1999 dat de benadering van het bondgenootschap "zo ver mogelijk in Europa moet worden uitgevoerd." (http://www.rferl.org/nca/features/1999/03/F.RU.990301140233.html)

De uitbreiding van de Navo met de vroegere Oostbloklanden verplaatst het politieke en militaire zwaartepunt van het bondgenootschap naar het Oosten. Met welk doel? De omsingeling van Rusland en een meer nabije controle op het Midden-Oosten, vanop basissen in de Amerikaanse slavenstaten zoals Bulgarije, Polen of Roemenië.

Rusland is er niet gerust op

Daarom zijn ze er in de hogere militaire kringen in Rusland helemaal niet gerust op, nu 16 luchtmachtbasissen uit Duitsland naar Polen komen. Een Russische waarnemer schrijft: "De Russische minister van Defensie bekijkt met achterdocht de echte motieven van het Pentagon voor de verplaatsing van 16 luchtmachtbasissen van Duitsland naar Polen. Experts zeggen dat de vliegtijd van de US Air Force vanuit Polen naar Smolensk en Kaliningrad (twee grote steden in het westen van Rusland, nvdr) korter zou zijn dan de alarmtijd van 15-30 minuten. Een bron uit de Russische luchtmacht vertelde ons: "De Amerikanen zijn bezig zich op de Oost-Europese actiescène te installeren en hun luchtmacht naar de streek te verhuizen." Dat kost hen miljarden. Waarvoor? Heeft iemand ooit Saddam Hoessein of Osama bin Laden in de buurt opgemerkt? Of voert Washington iets geheel anders in het schild? (8 mei 2003, http://www.cdi.org/russia/256-11.cfm)

Met basissen in Bulgarije en Roemenië zouden de Verenigde Staten voor hun aanvallen in de richting van het Midden-Oosten ook niet langer uitsluitend afhangen van Turkije (28 april 2003, http://www.heritage.org/Research/Europe/bg1648.cfm).

Besluit: de verhuis van de Navo zou in essentie niet alleen te maken hebben met de klacht tegen Tommy Franks, maar veel meer met de nieuwe oorlogsdoelen van de Verenigde Staten.