arch/ive/ief (2000 - 2005)

[Klacht Franks] Commentatoren vergeten de slachtoffers
by christophe callewaert Wednesday June 25, 2003 at 02:45 PM

Tijdens de recente beroering rond de genocidewet fietste elke commentator handig rond de kern van de zaak heen. Krantencommentatoren en politici hadden het wel bladzijdenlang over het imago van ons land en de zesduizend banen van de Navo. Maar geen van hen vroeg zich of die 19 Iraakse slachtoffers gelijk hebben als ze beweren dat generaal Franks achter de tralies thuishoort en of er enige kans is dat deze Irakezen in de VS een eerlijk proces krijgen.

[Klacht Franks] Comm...
adra.jpg, image/jpeg, 400x300

Het dossier dat de advocaten van de 19 slachtoffers in elkaar boksten is indrukwekkend en overtuigend. En ondertussen blijven de bewijzen zich opstapelen. Maandag publiceerde Associated Press een dossier met nieuwe bewijzen en feiten over het gebruik van clusterbommen. De massale inzet van deze wapens tijdens de oorlog is één van de elementen in het dossier tegen Franks.

Volgens een rapport van de Air Force zelf dropte de Amerikaanse luchtmacht 1.714 clusterbommen die in totaal 275.000 granaten bevatten. Human Rights Watch dat een missie ter plaatse uitvoerde, vond duizenden van deze granaten in dichtbevolkt gebieden. De impact van deze bommen is verschrikkelijk. Toen Westerse cameraploegen voor het eerst beelden mochten schieten van slachtoffers van deze bommen bleken achteraf slechts enkele beelden van deze 21 minuten-durende film bruikbaar voor vertoning. De rest werd als te wreed voor Westerse ogen beschouwd.

Het gebruik van deze wapens in plaatsen waar burgers wonen, is in tegenspraak met de Conventie van Genève. Die verbiedt de inzet van wapens die geen onderscheid maken tussen burgers en soldaten. Om die reden alleen al zou Franks dus moeten veroordeeld worden. Het kan immers niet dat de man die de oorlog in Irak leidde niet op de hoogte was van het massale gebruik van deze wapens.

Deze wapens zullen nog vele jaren lang slachtoffers maken. Volgens verschillende bronnen blijft 40 % van de granaten intact. Bij de Britse variant van de clusterbom is dat vijf procent. Het Pentagon stelde al in 2000 vast dat er een probleem was met hun clusterbommen. Zij besloten er niets aan te doen omdat "safety and collateral damage are not as high a priority as mission effectiveness", aldus een specialist van de denktank Rand Corp.. Volgens Human Rights Watch lieten de coalitietroepen na de eerste golfoorlog 1,2 miljoen onontplofte granaten achter in Irak en Koeweit. In totaal maakten die al 1620 burgerslachtoffers. Volgens het Pentagon stierf slechts één Iraakse burger door een clusterbom. Het is maar één van de vele leugens. Iraq Body Count telde er minstens 200.

Onder de recente slachtoffers de vierjarige Ali Mustafa die zijn beide ogen verloor toen een granaat in zijn gezicht ontplofte terwijl hij vlakbij zijn huis aan het spelen was. Ali Hamed, 10 jaar, werd het ziekenhuis binnengebracht met een opengereten buik. Saef Sulaiman, 17 jaar, raakte zwaargewond aan zijn bovenbeen toen zijn jonge broertje een granaat mee naar huis bracht die ontplofte in de huiskamer. Zijn 8 maanden oude zusje verloor het leven.
Dit zijn enkele van de slachtoffers die de slippendragersgedrag van Claes en De Gucht geen eerlijk proces gunnen. Hoe slecht is dat niet voor het imago van Belgie?

Technische kaart van clusterbommen:
Eén clusterbom bevat 202 kleinere bommen (BLU-97/B) van ongeveer 20 cm groot. De clusterbom kan zich op verschillende hoogtes openen. Het oppervlaktebereik van de clusterbom is afhankelijk van die hoogte. In normale omstandigheden bestrijkt de clusterbom een oppervlakte van 200 x 400 meter. De kleinere bommetjes bestaan uit drie onderdelen, elk met een specifiek doel: · De punt bevat explosieven en kan zich als een kogel 17 cm diep in een pantser boren. · De rest van het omhulsel spat als een granaat uitéén in messcherpe stukjes ijzer. De stukjes hebben een bereik van 76 meter. · De bommetjes zijn gevuld met een licht ontvlambare stof om het getroffen doel in brand te steken. Vijf procent van de bommetjes ontploft niet en blijft als een landmijn in de grond steken. Dit soort landmijnen maakt in Kosovo nog regelmatig slachtoffers. De bommetjes zijn vaak ook uitgerust met een systeem dat warmte opspoort om zich in voertuigen, schuilplaatsen en lichamen te boren.

over de clusterbommen
by Guido Wednesday June 25, 2003 at 05:17 PM

Dit stond in een artikel in een Australische krant:


"More than 240,000 cluster bombs were dropped on Iraq, the report shows."

"Humanitarian organisations want cluster bombs banned because their hundreds of grenade-like explosives scatter as far as half a kilometre, sometimes over urban areas where they can lie undisturbed for years and then explode."

"During the war, Central Command in Qatar began investigating reports that cluster bombs had killed 11 civilians in Hillah, in southern Iraq, and admitted in April that, while aiming for Iraqi missile systems and artillery, it hit Baghdad suburbs with cluster bombs"

http://www.theage.com.au/articles/2003/06/02/1054406130502.html


240.000 clusterbommen gedropt in Irak.http://archive.indymedia.be/news/2003/06/67009.php

URL van een kaart waarop je de ontonplofte speeltjes van de States kan zien:
http://image.guardian.co.uk/sys-files/Observer/documents/2003/05/31/landmines2.pdf

tegenstrijdigheden
by christophe Wednesday June 25, 2003 at 05:27 PM

De cijfers spreken elkaar inderdaad soms tegen. Bij clusterbommen tellen ze soms de granaten, de andere keer enkel het omhulsel.

Er zijn ook verschillende soorten clusterbommen. Er zijn er die als raket kunnen gelanceerd worden. Er zijn er die gedropt worden vanuit B-52's en er zijn er die ook vanaf de grond als een soort mortier kunnen afgevuurd worden.

Four U.S. Cluster Munitions of Concern
by (posted by Guido) Wednesday June 25, 2003 at 06:27 PM

"U.S. misleading on cluster munitions"
Washington, April 25, 2003

"U.S. Chairman of the Joint Chiefs Staff Gen. Richard B. Myers told a press conference today in Washington that coalition forces dropped "nearly 1,500 cluster bombs of varying types" during the war in Iraq, and that only 26 of those fell within 1,500 feet of civilian neighborhoods, causing only "one recorded case of collateral damage."

But Myers did not mention surface-launched cluster munitions, which are believed to have caused many more civilian casualties.

"To imply that cluster munitions caused virtually no harm to Iraqi civilians is highly disingenuous," said Kenneth Roth, executive director of Human Rights Watch. "Instead of whitewashing the facts, the Pentagon needs to come clean about the Army's use of cluster munitions, which has been much more fatal to civilians."
http://www.reliefweb.net/w/rwb.nsf/0/2ec76ec2e6e2e8f749256d160004ddc3?OpenDocument


June 3 2003
"A third of the bombs dropped on Iraq were old-style "dumb weapons" - despite suggestions from the Pentagon that 90 per cent of munitions used would be precision-guided."

"The first detailed analysis of the coalition air campaign by the commander of US air forces, Michael Moseley"

"Commander Moseley's assessment of the campaign is based on military records from March 19 to April 18."
http://www.theage.com.au/articles/2003/06/02/1054406130502.html


Voor soorten clusterbommen:


"Four types of U.S. cluster munitions have a history of producing high numbers of hazardous submunition duds. High dud rates have been documented in testing for Multiple Launch Rocket System (MLRS) M77 submunitions and 155mm artillery projectiles with M42 and M46 Dual Purpose Improved Conventional Munition (DPICM) submunitions. Two types of air-dropped cluster munitions--older Rockeye (CBU99/CBU-100) bombs and newer Combined Effects Munitions (CBU-87)--have produced high numbers of hazardous duds in combat operations in Iraq, Kuwait, Yugoslavia, and Afghanistan."
http://www.hrw.org/backgrounder/arms/cluster031803.htm#_Toc35411958

[2.0] Dumb Bombs (2): Cluster Munitions & Other Bombs
http://www.vectorsite.net/twbomb2.html


Zie ook:

http://directory.google.com/Top/Society/Issues/Warfare_and_Conflict/Weapons/Ordnance/Cluster_Munitions/

Amnesty International
by Guido Wednesday June 25, 2003 at 06:43 PM

"During the war, Central Command in Qatar began investigating reports that cluster bombs had killed 11 civilians in Hillah, in southern Iraq, and admitted in April that, while aiming for Iraqi missile systems and artillery, it hit Baghdad suburbs with cluster bombs"

http://www.theage.com.au/articles/2003/06/02/1054406130502.html


2 April 2003
"On 1 April, at least 33 civilians including many children were reportedly killed and around 300 injured in US attacks on the town of al-Hilla. Amnesty International is particularly disturbed by reports that cluster bombs were used in the attacks and may have been responsible for some of the civilian deaths."
http://web.amnesty.org/library/index/ENGMDE140652003