Irak Mediawatch 40: 6 Britse bezetters minder - "This war is not over" by jpe Tuesday June 24, 2003 at 10:19 PM |
Voor de Vlaamse Regionale TV (VRT) was het maar een detail, maar op de BBC World was het het hoofdpunt vanavond: bij twee aanslagen kwamen 6 Britse soldaten om. Een Brits officier verklaarde op de BBC: "This war is not over." Ondertussen speculeert De Morgen over Saddam en vormt India een "as van het goede" met Israel en de V.S.
Sommige Britten kunnen het maar moeilijk begrijpen. Tot nog toe vielen er alleen maar Amerikaanse doden (57 reeds, volgens La Libre Belgique van 24/06) sinds het op 1 mei door Bush junior uitgeroepen "einde" van de oorlog. De Britten dachten dat zij het in het zuiden zoveel beter aanpakten (met al hun ervaring uit Noord-Ierland). Ze voelden zich in het sjiïtische zuiden ook veiliger dan de Amerikaanse troepen in het soennietische middendeel van Irak. Maar nu kwamen dus in de zuidelijke stad Al Amara ineens zes Britten om het leven. De beschrijving die de BBC bracht van de gevechten, gaf de impressie dat het echt wel om zwaar tegenwerk van de Irakezen moet gegaan hebben.
Van de klassieke partijen in het Brits parlement protesteerden vooral de liberaal-democraten die van meetaf tegen de oorlog gekant waren. "Dit hadden we voorspeld" luidde het. Op de BBC werd ook de vraag gesteld of de Britse publieke opinie zich aan dit soort dingen verwacht heeft.
* "Pour Bush, la démocratie est un obstacle"
Wie het nummer van Le Journal du Mardi van dinsdag 24 juni leest, beseft dat de Irakezen alle redenen hebben om door te vechten. De Amerikaanse soldaten zullen hen nooit democratie brengen al was het maar omdat de V.S. zelf hoe langer hoe minder een democratie zijn. Het recht op vrije meningsuiting, het recht om niet zonder proces gedurende lange tijd opgesloten te worden, het recht op deftig onderwijs, de vakbondsvrijheid ... onder het Bush- regime worden dat soort principiële rechten en vrijheden hoe langer hoe meer uitgehold.
"Pour Bush, la démocratie est un obstacle" vatte een briefschrijver (een Amerikaan die in Brussel woont) het in LJDM samen. En met zo'n regime wil de top van de Europese Unie op de groots opgezette topontmoeting op woensdag 25/06 in Washington zoete broodjes bakken.
Maar ... Het is niet al kommer en kwel. Na de recente aanvallen op Amerikaanse troepen begint Joe Sixpack zich vragen te stellen: "Le doute s'insinue peu à peu dans l'opinion publique américaine" titelde Le Soir van 24/06. "La multiplication des incidents armés sur le terrain commencent à inquiéter aux Etats-Unis" schreef de LS -correspondent in New York, Alain Campiotti.
* Stel dat Saddam tijdens de Amerikaanse verkiezingen op Al Jazeera verschijnt ...
De Morgen van 24/06 ging de persoonlijke toer op, met op pagina 3 een pagina vol met uit de Britse krant 'The Independent' gecopieerde speculaties over "Wat is er gebeurd met Saddam ?" "En hoe zou het zijn met ...Osama Bin Laden en Mullah Omar" ? Ach, die goeie ouwe CIA is ook niet meer wat ze geweest is. Haar wereldwijde reputatie van efficiënte uit-de-weg-ruim- machine, is tanende. Stel dat Saddam, zo speculeerde The Independent, tijdens de campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen op een Arabische nieuwszender zou verschijnen ... "De politieke en morele schade voor Bush zou niet te overzien zijn."
* Waar haalt het Bush-regime 'het recht' om wereldwijd aanslagen te plegen ?
Wat waren The Independent en De Morgen toch weer bezorgd over de toekomst van onze westerse leiders, van Bush en Blair. Iets dat totaal in het lange artikel en zijn nevenstukjes ontbrak, waren de nodige kritische vragen bij de manier waarop de V.S. zowel Saddam als Mullah Omar probeerden uit de weg te ruimen. Bij het opjagen van Omar werden 30 Afghanen - vrouwen en kinderen vooral - gedood toen een trouwpartij door de Amerikanen bestookt werd. Bij het opjagen van Saddam en het herhaaldelijk bombarderen van vermoedelijke schuilplaatsen moet ook al een heel bosje Irakezen het tijdelijke met het eeuwige verwisseld hebben.
Dat zich "democratisch" noemende landen zoals de V.S. en Israël er een gewoonte van maken om buitenlandse regeringsleiders en politieke tegenstanders af te knallen, tot daar nog aan toe, alhoewel. Maar dat ze daarbij zo driest te werk gaan dat ze heelder groepen onschuldige mensen vermoorden ...
Vorige week was het ook weer raak, toen een konvooi met voertuigen nabij de grens met Syrië met Amerikaanse Helfire-raketten bestookt werd. Achteraf werd DNA-onderzoek uitgevoerd om te zien wie men eigenlijk naar de hel gebombardeerd had. Hoe lang kan het Bush-regime nog straffeloos doorgaan met dit soort staatsterreur ? Waarom protesteert geen enkele Belgische 'kwaliteits'-krant daartegen ? Waar blijft Mia Doornaert nu ?
* "As van het goede" tussen Washington, Jeruzalem en Delhi
Komen we nog even terug op Mullah Omar en Osama B.L. Le Soir had op dinsdag 24 juni een opmerkelijk interview met Bernard-Henri Lévy, een Franse top-systeem-intellectueel. BHL verdedigde ook nu weer Israël en viel uit tegen de vergelijkingen van Sharon met Saddam (de tweede intifada kostte het leven aan 'slechts' 3.000 mensen: 1.000 Israëli en 2.000 Palestijnen). Maar BHL die een boek schreef over de recente moord in Pakistan op de Amerikaans joodse journalist Daniel Pearl, wijst er op dat Al Qaeda en Bin Laden, misschien een "facade" zijn voor "d'autres personnalités dans l'ombre". En dan wijst BHL naar de Pakistaanse geheime dienst ISI, waar nogal wat fundamentalistische types in actief zijn."Ignorer le rôle du Pakistan dans le terrorisme de demain constitue une erreur colossale" stelt Lévy. Vooral omdat Pakistan anders dan Irak, "de" atoombom heeft. De titel van het interview luidde dan ook toepasselijk: "Une odeur d'apocalypse sur Karachi".
In Delhi zullen ze BHL graag horen spreken. Het weekblad "Le courier international" van 19 juni onthulde hoe de rechts-nationalistische Indische regering aanstuurt op een "as van het goede" tussen India, Israel en de V.S. De Indische journalist Praful Bidwai schreef: "Fascinés par la politique de répression d'Ariel Sharon à l'égard des Palestiniens, les nationalistes hindous veulent former avec Israël et les Etats-Unis une 'triade' contre le terrorisme. C'est de l'islamophobie."
De meerderheid van de Indische bevolking steunt volgens Bidwai de strijd van de Palestijnen, maar sinds de nationalisten van de BJP in 1998 aan de macht kwamen werken Israël en India op allerlei domeinen (vermoedelijk ook het nucleaire) nauw met elkaar samen. In de V.S. hielp de sterke joodse lobby de nationalistische Indiërs om er ook een sterke eigen lobby uit te bouwen. Dat belooft.