arch/ive/ief (2000 - 2005)

Irak-Mediawatch 39: Geen Chavez-toestanden in Bagdad !
by jpe Monday June 23, 2003 at 10:39 PM

Overzicht hoofdpunten inzake Irak in de Belgische 'kwaliteits'kranten van maandag 23 juni; + korte samenvatting van een paar opmerkelijke interviews.

De twee hoofdpunten van het weekend inzake Irak, werden door La Libre Belgique kort gebracht in een artikeltje onderaan pagina 10 dat vooral focuste op een "Wederopbouwconferentie" over Irak die in New York georganiseerd ging worden. Daarna vermeldde La Libre de twee hoofdpunten waar andere krant uitgebreid mee uitpakten op maandag 23.

"Saddam a-t-il été tué mercredi ?" titelde Le Soir op zijn cover. Saddam en zijn oudste zoon Oudaï zouden mogelijk omgekomen zijn bij een Amerikaanse aanval woensdag op een aantal terreinwagens in de buurt van de Syrische grens. Ook De Standaard en De Morgen hadden dit bericht.

Meer aandacht ging in De Standaard en De Morgen naar een nieuwe aanslag op een Iraakse oliepijplijn. "Ontploffing pijplijn kan elektriciteitscentrale lamleggen / Chaos dreigt in Bagdad na sabotage" titelde De Morgen. " De Standaard kopte: "Aanslag op cruciale pijpleiding nabij Bagdad / Sabotage hindert hervatting van Iraakse olie-export". De Standaard had het ook over Deense soldaten die de Iraakse hitte niet aankunnen: "Deense soldaten smelten weg in Irak".


* Amerikaanse neo-conservatieven: "De enigen met een coherente visie" ...

De Morgen liet vervolgens nog de "Franse islamkenner en regeringsadviseur Olivier Roy" zijn licht schijnen op de V.S., Irak en Iran. Roy had het over de "ideologische bevlogenheid" van de Amerikaanse neoconservatieven die volgens hem "de enigen zijn met een coherente visie op wat er in het Midden-Oosten moet gebeuren". Als ze in Parijs ook al zo beginnen denken ... Roy wees er echter ook op dat naarmate Irak meer democratiseert, het anti-amerikanisme zal toenemen, want er "is geen democratie mogelijk zonder nationalisme".

* V.S willen Irak niet democratiseren, maar liberaliseren

Een interview over Irak van een iets hoger niveau was te vinden in Le Soir van 23/06 dat een gesprek bracht met Fareed Zakaria, 'éditorialiste à Newsweek' en 'rédacteur en chef de 'Newsweek International'. "Cinq ans pour bâtir une nation en Irak" stelde de titel. Een optimistisch korte termijn, maar verder in het gesprek bleek het te gaan over "minstens vijf jaar".

Volgens Zakaria moet het Westen beginnen met te erkennen dat het niet de democratie wil brengen in het Midden-Oosten. Wat de V.S. in het Midden-Oosten willen bereiken is een liberalisering, geen democratisering ("c'est la libéralisation, pas la démocratisation").

En nog: "Quand on parle d'apporter la démocratie en Irak, il faut se souvenir que nous ne voulons pas de plébiscite, d'une version irakienne d'un Chavez (président vénézuélien), mais un Etat libéral."

Vervolgens ging Zakaria in op de combinatie Islam en democratie waar hij geen probleem in ziet. Kijk naar Turkije, Bangladesh ... En eigenlijk willen de meerderheid van de moslims gewoon een goed leven leiden, luidt zijn redenering. Zodra ze dat hebben zullen ze de Koran niet meer als het begin en einde van alles aanschouwen. Als de samenleving kansen biedt, dan worden de religieuze teksten, bronnen van inspiratie in plaats van gidsen voor het leven.

foto's bezetting
by Guido Tuesday June 24, 2003 at 11:50 AM

http://search.news.yahoo.com/search/news/?p=handcuffing&n=100&c=news_photos