arch/ive/ief (2000 - 2005)

[Raak niet aan mijn sjaal] Yacob Mahi (leerkracht islam)
by han Soete Monday June 23, 2003 at 03:57 PM
han@indymedia.be 0476 533 188

Het onderwijs moet neutraal zijn, OK, maar wat wil dat zeggen? Dat kan toch niet willen zeggen dat mensen verbied hun band met god te beleven, te uiten. Als burgers van dit land zullen we onze stem blijven verheffen. Want het gaat niet alleen om het recht van de moslims het gaat om het recht op vrije meningsuiting. We zullen die strijd in dit platte land dat het mijne is blijven voeren. [Foto: Red Kitten]

[Raak niet aan mijn ...
-yacob-mahi-.jpgjsfkop.jpg, image/jpeg, 300x300

-------------

De sjaal is voor de moslims een verbinding met god die redelijk exepliciet is. Maar men maakt een amalgaam. Ze spreken over de chador een shoubka, maar wij hebben het hier over een sjaal. De Islam vraagt aan vrouw om het haar te bedekken, dat kennen we zowel in de Islam als in Christelijke traditie.
Als inwoner van dit land ben ik verontwaardigd dat men moslim vrouwen verbied de sjaal te dragen. Net zoals ik verontwaardigd ben als men joodse mannen verbied om een kippa te dragen. We hebben het recht ons geloof te tonen.
Als moslims zich als moslim willen laten horen in deze samenleving dan is dat een positief signaal. Het dragen van de sjaal is een keuze van het jonge meisje die de sjaal wil dragen. Het dragen van een sjaal is geen teken van onderwerping van de vrouw. De vader of de broers mogen het jonge meisje niet verplichten een sjaal te dragen. Het meisje dat geen sjaal draagt is evenveel moslim als het meisje dat ervoor kiest om wel de sjaal te dragen. Als meisjes hun spiritualiteit willen beleven en haar band met god wil kenbaar maken dan is dat haar recht, haar keuze. We zijn Belgische burgers en hebben niet te maken de regimes in de Arabische wereld.

Het onderwijs moet neutraal zijn, OK, maar wat wil dat zeggen?
Dat kan toch niet willen zeggen dat mensen verbied hun band met god te beleven, te uiten.
Als burgers van dit land zullen we onze stem blijven verheffen. Want het gaat niet alleen om het recht van de moslims het gaat om het recht op vrije meningsuiting. We zullen die strijd in dit platte land dat het mijne is blijven voeren.