arch/ive/ief (2000 - 2005)

[Raak niet aan mijn sjaal] Jan Claes, Pastoor van Kuregem.
by han Soete Monday June 23, 2003 at 03:52 PM
han@indymedia.be 0476 533 188

Jan Claes, pastoor van de wijk Kuregem in Anderlecht was één van opvallenden sprekers op de actie tegen het verbod op het dragen van de sjaal. De priester drukte zijn sympathie uit voor het collectief. [Foto: Red Kitten]

[Raak niet aan mijn ...
-jan-claes-.jpgya3gjz.jpg, image/jpeg, 300x300

Ik sta hier met zeer veel sympathie voor et collectief Raak Niet Aan Mijn Sjaal. Ik sta in volle bewondering voor de manier waarop zij werken in een moeilijke wijk (Curegem).
Wij zijn hier allemaal tegen elke vorm van uitsluiting en discriminatie op basis van overtuiging, geloof, sekse, ... En precies daarom ben ik gekomen omwille van de discriminatie ten opzichte van mensen die hun geloof willen beleven.
Wij leven in een seculiere staat waar de scheiding tussen kerk en staat zeer belangrijk is, en die is mij zeer dierbaar. Als Christen moet ik dus de verschillen tussen de mensen aanvaarden.
De kerk had het zeer moeilijk om dat te aanvaarden. Ik heb er zelf voor gestreden omdat de referentie naar god afwezig zou blijven in de nieuwe Europese grondwet.

Het geloof werd de afgelopen jaren in een verdomhoekje gedrumd, er zijn haast geen publiek referenties maar het geloof of god. In onze maatschappij gaat het om een sociologes referentie naar het christendom. De referentie naar god is zon goed als afwezig geworden.
Nochtans is belangrijk dat gelovigen zich kunnen uitdrukken
Ik zie niet waarom men op de school het dragen van sjaal zou moeten verbieden. Er is de angst voor het integrisme. De laatste jaren zien we dan ook dat de naam god werd gestigmatiseerd. We moeten opletten dat naam van god niet word misbruikt voor persoonlijke doeleinden. Toch kan niemand het recht ontzeggen zich te uiten over zijn geloof en zijn band met god.

Als ik jullie steun is om dat het recht godsdienstvrijheid een zeer belangrijk recht is. Het dragen van sjaal drukt zowel voor de moslims als voor Christenen een band met god uit.