arch/ive/ief (2000 - 2005)

sterke impressies uit Thessaloniki
by nada Monday June 23, 2003 at 12:14 PM

in afwachting dat mijn foto's ontwikkelt worden blijven enkele momenten toch sterk nazinderen.

3 losse impressies:

20 juni bestorming hotel eurotop: Tute Bianche (Disobbidienti)

Met zo'n 200 bussen waren we afgezakt naar dit lieflijk vakantieoord waar de stalen muur van containers op het strand tussen de parasollekes en vollybalnetten voor een bijna surealistisch beeld zorgden. Omstreeks 15u splitst een imposant BB zich af en trekt met het Tute bianche blok richting brug waar een legertje politie hen staat op te wachten om de hoofdingang van het hotel te blokkeren. Het Tute B. volledig gehuld in plastieken mousse stukken met kleurijke helmen, draagt als "stormram" een construktie van aan elkaar gebonden vrachtwagenbanden.
Eenmaal aangekomen aan de brug geven ze eerst tekens aan het BB om nog niet met stenen te beginnen gooien, en marcheren ze zelf zonder aarzelen in dichte drom op de oproerpolitie af die bijna omvergelopen wordt. Waarop onmiddelijk het beruchte CS-gas wordt gebruikt en alles en iedereen in een verstikkende wolk wordt gehuld. Terwijl het Tute B. daarop "in de pan wordt gehakt" probeert het BB een vergeefse tegenaanval waarbij ze terug naar het strand worden gedreven. Deze spectaculaire poging van het Tute B.om alleen met duwwerk iets te forceren lijkt misschien onozel maar getuigt toch van een militante moed die ik zelden gezien heb.Zeker als ik de volgende dag deze mensen niet meer zie heb ik het gevoel dat er veel gearresteerd zijn.

dag 2:21 juni campus, stilte voor de storm

Een paar uur voor de grote demo ben ik op zoek naar Christophe en wandel door een overdrukke campus met duizenden activisten die zich radikaal voorbereiden op wat komen gaat. Overal zie je meisjes en jongens gasmaskers en helmen uittesten alsof dit de normaalste zaak van de wereld is.
Bij de ingang van de filosofie-faculteit hangt een groot spandoek van het BB dat uitdrukkelijk vraagt om geen foto's te nemen. Onder luide hardcorepunkmuziek worden massaal stokken en stenen klaargelegd en zelfs enkele winkelkarretjes gevuld met "munitie". Het is een bijna beangstigende sfeer waarbij ik snel besef dat de demo zwaar uit de hand zal lopen en de doembeelden uit Genua beginnen op te duiken. Een uur voor het vertrek wordt alles wat stiller en zie je meer en meer mensen in zichzelf gekeerd als een soort bezinningsritueel voor wat komen gaat. De spanning is te snijden en ik besluit dan maar om eventjes buiten de campus nog wat te relaxen voor de storm losbarst.

21 juni: discipline en traangas

Terwijl de zware gevechten met het BB nog bezig zijn moet ik eventjes bekomen van het traangas en trek mij wat terug tussen de andere betogers. Voor mijn ogen zie ik honderden zoniet duizenden kommunisten die met luide megafooncommando's uiterst gedisciplineerd in ware marsstijl "en bloc" zich vreedzaam terugtrekken in een grote zijstraat. Muisstil en stokstijf staan ze even verder als een leger van rode t-shirts te wachten tot het BB is voorbijgeraast. Je moet geen aanhanger zijn van Lenin om toch zwaar onder de indruk te zijn van dit staaltje van grieks organisatietalent.

nu nog hopen dat mijn foto's gelukt zijn...:)

tute bianche
by lize Monday June 23, 2003 at 02:38 PM

ik heb een kleine verbetering aangebracht in je tekst : het is tutE bianche, wat 'witte overals' betekent, de naam waaronder de italiaanse disobbedienti in Genua hebben gemobiliseerd. ook in frankrijk, spanje en griekenland hebben zich ondertussen blijkbar groepen disobbedienti gevormd die in staan voor directe acties en acties van burgerlijke ongehoorzaamheid.

ge zijt een schat
by nada Monday June 23, 2003 at 06:34 PM

ja er is naast mijn spellingsgewobbel nogal wat verwarring rond dat tute bianche blok. Deze winter in Copenhagen waren ze er ook (zijn trouwens allemaal preventief opgepakt) en noemden zichzelf het "Disobbidienti" blok.
spijtig dat die site alleen in het italiaans is...

nogmaals bedankt

mooi!!!!!!
by manolis Monday June 23, 2003 at 11:14 PM

Very impressive Nada !

-About the first impression, I will give you a link that you can look up
(For what it’s worth) let me know what you think about it
http://italy.indymedia.org/news/2003/06/315987_comment.php#316292
-For the second: we want it or not, we are in war
And the more you are prepared, the better,and specially in a manifestation like this
- For the third no words about it
Mooi beeld!!!!!!