arch/ive/ief (2000 - 2005)

Twee Belgische artsen uitgewezen uit Israël!
by Bert De Belder Monday June 23, 2003 at 08:24 AM
bert.de.belder@skynet.be

Dr. Sofie Blancke, huisarts (Geneeskunde voor de Derde Wereld/Medical Team) en Prof. Dr. Guido Vanham, internist (CODIP, Artsen voor Vrede en Vlaams Palestina Komitee) zijn vanochtend om 5.45 u weer in Zaventem geland. Vannacht rond 23.45 u werden ze bij hun aankomst op de Ben Goerion-luchthaven van Tel Aviv aangehouden, en op het retour-vliegtuig naar Zaventem gezet.

Hun misdaad: ze maakten deel uit van de Medical Fact-Finding Mission Palestina die van 23 tot 28 juni een onderzoek doet naar de gezondheidssituatie in de Bezette Gebieden. Dat was voldoende voor een stempel “NO ENTRY” in hun paspoort.

Vanmorgen op de luchthaven doen Sofie en Guido hun verhaal. “Al op de tarmac werd ik aangesproken door een veiligheidsagente”, vertelt Sofie. “Ze vroeg wat ik kwam doen in Israël. Toen ik iets mompelde van ‘toerisme’, vroeg ze of wij niet naar tv keken, want dan moesten we weten dat er geen toeristen naar Israël komen. Zo gauw we het woord ‘medical doctor’ lieten vallen, reageerden ze met een ‘Aha!’ Ze haalden prompt een lijst boven waarop onze namen prijkten.”
“Veel uitleg kregen we niet”, vervolgt Guido. “Alleen dat het Israëlisch ministerie van Binnenlandse Zaken ons de toegang tot het Israëlisch grondgebied ontzegt. Al op voorhand hadden we signalen opgevangen dat men onze missie niet als een medische, maar als een politieke daad aanzag. We werden dan naar een aparte kamer gebracht, waar onze bagage werd gecheckt. Ze vroegen onze gsm’s en maakten die op een of andere manier onklaar, zodat we niet meer konden telefoneren. Onze laptops moesten we afgeven, die zouden nadien worden achternagestuurd. Met een wagen werden we dan op de tarmac tot aan het klaarstaande vliegtuig gereden.”
“De stewardessen hadden zoiets nog nooit meegemaakt”, zegt Sofie. “Ze toonden sympathie voor wat ons overkwam.”

Vandaag nog vertrekken Gretta Duisenberg en de Nederlandse artsen Tariq Shadid en Henri Van de Vall, die ook deel uitmaken van de missie. Die gaat in elk geval door, desnoods virtueel. De artsen willen deze week telefonische enquêtes doen bij hun Palestijnse collega’s in de Gazastrook en de Westelijke Jordaanover. Ze gaan ook bestaande, recente rapporten over de gezondheidstoestand in de Palestijnse gebieden verwerken tot een missierapport.

wel
by meta-observer Monday June 23, 2003 at 11:16 AM

"Al op voorhand hadden we signalen opgevangen dat men onze missie niet als een medische, maar als een politieke daad aanzag. "

vermoedens die worden bevestigd door de onmiddellijke publicatie alhier van uw wedervaren.

?
by Joachim Monday June 23, 2003 at 12:41 PM

en wat is er dan wel mis met een poletiek `meta'-motief in deze kwestie??

awel
by meta-observer Monday June 23, 2003 at 12:56 PM

Als ik de OP lees, word de Israelis verweten dat ze de bedoelingen van deze sujetten correct hebben ingeschat.
Het is alsof er zou staan:

"Klote isrealis wouden onze smoezen niet geloven! Hoe durven ze!"

hetgeen de OP een redelijk hoog kleuter-gehalte geeft.