arch/ive/ief (2000 - 2005)

[EU Summit Thessaloniki] Nakaarten over de grote betoging en natuurlijk... het Black Block
by christophe callewaert Sunday June 22, 2003 at 06:50 PM
ccallewaert@hotmail.com

Ook vandaag nog werd er nagekaart over de gebeurtenissen van gisteren. Enkele reacties.

40.000 betogers in de betoging van Action Thessaloniki en 10.000 in de betoging van het Grieks Sociaal Forum en drie kleinere platformen. Dat zijn de cijfers die de organisatoren naar voor schuiven. De politie houdt het op respectievelijk 30.000 en 6.000.

Het verschil tussen de twee betogingen werd pas heel langzaam duidelijk. Geen van de twee platformen wil er veel woorden aan vuil maken. De KKE en de Pame willen niet opstappen met de Pasok van premier Simitis en kozen voor Action 2003.

Ook met de aard van het platform hadden ze problemen. "We willen geen cosmetica voor Europa. We willen dit Europa weg. We zijn ook tegen het kapitalisme en laten dat tijdens onze betogingen duidelijk horen." De KKE is niet de enige organisatie die daarom niet in het GSF wou stappen. Precies om die redenen werd Genova 2001 opgericht dat een radicaler alternatief moet vormen voor het GSF. Omdat beiden niet veel mobilisatiekracht hebben, besloten ze gisteren samen te betogen. Toch haalden ze slechts een vierde van het aantal betogers dat Action 2003 op de been kreeg.
Dat alleen al toont dat de beweging in Griekenland veel radicaler is dan in andere Europese landen. Zeker als je er bijtelt dat de anarchisten dan ook nog eens apart betogen en met meer dan 5.000 zijn.

"Ik zie twee redenen", legt een verantwoordelijke van de KKE me uit. "Ten eerste is er de lange traditie. Verzet hebben de meesten er met de paplepel ingekregen. In 1944 kregen we de Britse troepen over ons heen. In 1947 brak de burgeroorlog uit. Je moet niet eens zo jong zijn om je nog de dictatuur van het kolonelregime te herinneren. Een tweede reden is de grootte van de communistische partij. 1990 en de val van de muur heeft ons in tegenstelling tot de meeste andere landen niet weggevaagd. Wij zijn niet meegegaan in de analyse dat het einde van de koude oorlog het begin van het tijdperk van de vrede en ontwikkeling zou zijn. We zijn ons blijven verzetten tegen het kapitalisme met als resultaat dat er hier nu in Griekenland een radicale communistische beweging bestaat die kan rekenen op honderdduizenden sympathisanten."

Dat laatste is niet overdreven. De KKE haalt bij de verkiezingen vlot 5 of meer procent. Hun jongerenbeweging alleen al telt 15.000 leden en dat voor een land met 10 miljoen inwoners.

Over het geweld tijdens de betoging werd er natuurlijk ook nog druk nagepraat. Een Black Block raakte slaags met de politie waarop de politie er ongemeen hard tegenaan ging. Er werden vernielingen aangebracht aan een 15-tal winkels.

De verantwoordelijke van de KKE haalde zijn schouders op voor de tactiek van deze betogers. "Dat zijn speldeprikken. Dit is geen clash met de politie. Het is een spel waar de politie gretig op reageert. Zo kunnen ze alle betogers bestoken met traangas."
Betekent dat dan dat de KKE nooit slaags wil geraken met de politie? "Enkele jaren geleden hebben we het bezoek van Clinton aan Griekenland verhinderd. Maar vandaag wilden we een grote massale betoging met radicale eisen en hebben we er alles aan gedaan om de arbeiders en hun gezinnen te beschermen."

Dat de mensen van de KKE en de Pame niet bang zijn van wat stevige klassestrijd bewijzen hun harde stakingen. Zoals in een eerder artikel al werd vermeld werden enkele arbeiders zelfs tot 18 jaar veroordeeld wegens gewelddadige acties.

Een van de Belgische syndicalisten had ook vragen bij de tactiek van het Black Block. "Ik ben vooral bang dat sommigen daarvan gebruik gaan maken om te verkondigen dat je altijd en overal pacifistisch moet blijven. En dat zou een verkeerde conclusie zijn."

éénzijdig
by klaas Sunday June 22, 2003 at 07:13 PM

hoor en wederhoor graag

volgens mij
by tim Monday June 23, 2003 at 09:40 PM

moet er een onderscheid gemaakt worden tussen gewone hooligans en het bb, da is namelijk nie helemaal hetzelfde

Verklaar u nader
by christophe Tuesday June 24, 2003 at 11:29 AM

Ik begrijp jullie vragen en/of commentaar niet.

cijfers lichtjes uit verhouding
by was there to Thursday June 26, 2003 at 12:48 AM

naar schatting een 40.000 a 50.000 betogers in het GSF, 20.000 a 30.000 in Action 2003. Dat zijn de cijfers, maar dan niet uit de mond van een stalinist. Moesten de platforms Action 2003 en Thessaloniki 2003 niet zo sectair geweest zijn, dan hadden het er nog een pak meer kunnen zijn.