arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vakbondscongres in Thessaloniki van WFTU (European Regional Office)
by Jef Bossuyt Sunday June 22, 2003 at 01:46 PM
jefbossuyt@hotmail.com +32 56756527

Strijdsyndicalisten uit 15 landen hielden tegentop in Thessaloniki, onder leiding van de WFTU (World Federation of Trade Unions) - European Regional Office

ACTIE THESSALONIKI 2003
Jef Bossuyt, 21 juni.
"We houden onze tegentop van syndicale militanten. Die barbaren zijn hier niet welkom" zegt een vakbondsleider uit Thessaloniki. Hij bedoelt de EG-staatshoofden, die zich 130 kilometer verder verschansen voor de volkswoede. Afkomstig uit 15 landen trotseren we de griekse hitte in het Centrale Vakbondsgebouw. Op het dak hangt een reusachtig spandoek: "Stop de Oorlog nu !" en "35 urenweek: 5 dagen 7 uur"
Georges Mavrikos, namens PAME, de griekse koepel van strijdsyndicalisten : "We protesteren tegen de USA-EG en hun bondgenoten. Tegen de genocide van het palestijnse volk. Tegen de maatregelen van de Europese Gemeenschap, die de werkers treffen. We antwoorden aan de top van de 8 rijkste landen in Evian, en aan de griekse EG-voorzitter Simikis, die een smerige uitval heeft gedaan tegen Cuba."
"De europese regeringen, veelal sociaal-demokraten, willen loonsverlaging, 5 jaar hogere pensioenleeftijd, afbouw van werkplaatsen, privatisering van spoor en luchtvaart, en het winstprincipe in de gezondheidszorg."
"Wij willen 35-urenweek, loonsverhoging, lagere pensioenleeftijd, gratis onderwijs en vrijheid voor vakbondsacties."
Namens de Wereldfederatie van Vakbonden betoogt Valentin (Peruaans vakbondsleider), dat de USA, en de medeplichtige regeringen, deze planeet opnieuw willen koloniseren. In 1917 joeg de bolsjevieke revolutie de kapitalisten de stuipen op het lijf. Na de 2e wereldoorlog heeft het socialistische kamp een tegengewicht gevormd. Nu dat is weggevallen, vallen de amerikaanse nieuwe fascisten aan in alle continenten. Legers kunnen ze overwinnen, maar de armoede niet."
Vakbondswerking is geen pretje in Griekenland. De vakbond voor drankverpakking en -vervoer in dit toeristische Tessaloniki organiseert stakingen voor arbeidsduurvermindering, doorbrak de 40-urenweek. De patroons reageerden met afdanking van 16 vakbondsleiders, en zelfs met gewapende moordaanvallen. Militanten zijn tot 12 jaar gevangenisstraf veroordeeld, onder valse beschuldiging van "gewapende acties". "Maar we behouden onze waardigheid en zullen onze lijn niet veranderen."
In Roemenie zijn 2 mijnwerkersleiders tot 18 jaar veroordeeld. In Brussel is een steunresolutie gestemd, en die vindt weerklank in heel Roemenie.
In Frankrijk betoogden 1 miljoen mensen tegen lagere pensioenen. "Continuer la CGT" klaagt hier aan dat de officiele vakbondsleiders van CGT-CFDT-FO de strijd hebben stilgelegd.
Uit Belgie spreekt een syndikale militant van de spoorwegen: "Is Europa sociaal ? democratisch ? Ik ken Europa persoonlijk van de privatiseringen, van de 10.000 jobs die aangevallen worden door Move 2007. Een katastrofe. Wij willen geen tweede Sabena worden. Nous ne pourrions seulement gagner, si tous unis, les travailleurs du rail de toute l'Europe, nous nous mettons ensemble pour le combat."