arch/ive/ief (2000 - 2005)

[EU Summit Thessaloniki] Hevige confrontatie tussen Black Block en politie
by bruno Saturday June 21, 2003 at 08:33 PM
bruno@fluxx.be

Ook vandaag, zaterdag 21 juni, hadden er in het Griekse Thessaloniki verschillende acties plaats tegen de EU-top. Onder meer het Griekse Sociaal Forum, enkele Griekse vakbonden, Initiative Genua 2003 en Thessaloniki Resistance 2003 hadden opgeroepen tot betogingen, die omstreeks vijf uur in de namiddag vertrok.

Een actie van het Black Block mondde uit in een hevige confrontatie met de Griekse politie. Eerder die dag hadden Block-activisten verschillende gebouwen aangevallen, waaronder het kantoor van de Griekse Communistische Partij (KKE) en een filiaal van McDonalds. Even later regende het traangasgranaten, afkomstig van de politie. Hierop probeerden de Black Block-activisten terug te keren naar de
universiteit, waarvan de toegang geblokkeerd was door de politie.

Rond half acht meldde Indymedia Thessaloniki dat ten minste 30 mensen waren opgepakt. De arrestanten zouden betrokken geweest zijn bij straatgevechten in de buurt van de universiteit, of waren gewoon mensen die de universiteit wilden binnengaan. Contact met de Legal Teams, een team van advocaten dat de activisten bijstaat, werd verboden. Hoewel de politie officieel geen toestemming had om mensen te arresteren op de terreinen van de universiteit, overwoog de directie dit toch toe te laten.

Rond acht uur vanavond besloten activisten van Radio 1431am, het onafhankelijke radiostation dat in een lokaal van de universiteit zijn intrek had genomen, aangezien er politie aanwezig was in het gebouw. Ze zouden proberen de uitzending te hervatten vanop een andere plaats.

(dit artikel wordt later aangevuld met meer informatie)

UPDATE: 22h40
by bruno Saturday June 21, 2003 at 10:32 PM
bruno@fluxx.be

De Indymedia Dispatch meldt dat er een groot aantal politie-agenten buiten de universiteitscampus staat opgesteld. Uit niet bevestigde berichten blijkt dat de directie van de universiteit binnen een achttal uren de politie zal toelaten op de campus. In de buurt van de faculteit Filosofie duren de rellen voort. Voorlopig nog geen nieuws over Radio 1431am...

Volgens Reuters waren bij de eerdere confrontaties 200 Black Block-activisten betrokken, die zich gemengd hadden tussen zo'n 25.000 "vreedzame anti-kapitalistische betogers die doorheen het centrum van Thessaloniki stapten". De politie schoot niet alleen traangas naar de Blockers, maar chargeerde ook meerdere malen.

In totaal bracht Griekenland zo'n 16.000 militairen en politie-agenten op de been, voor de tot hiertoe grootste veiligheidsoperatie ooit in het land. Volgens een politiebron werden ongeveer 60 mensen gearresteerd. "Een aantal omstaanders, waaronder verscheidene oudere mensen, werden naar het ziekenhuis afgevoerd met ademhalingsproblemen. Indymedia Dispatch bevestigt het eerdere bericht over de aanhouding van 30 personen.