arch/ive/ief (2000 - 2005)

Irak-Mediawatch 36: Na de bezetting, het verzet: naar een 300-tal dode Amerikanen perjaar?
by jpe Saturday June 21, 2003 at 07:00 PM

Overzicht van persberichten mei en juni over het Irakees verzet. Irak een tweede Afghanistan ? Halen operaties zoals "Peninsula" en "Woestijnschorpioen" iets uit ? Sloot Parijs "vuile deal" met Teheran ? Komt er in België weer verzet tegen bezetting Irak ? Draagt pers bij tot op helling zetten genocidewet ?

* "Saddam, organise-t-il une résistance ?"

Bovenstaande titel prijkte in La Libre Belgique op 8 mei boven een bericht over een pas opgedoken audio-cassette met een boodschap van de vroegere president die de Irakezen opriep om zich te verenigen in het verzet tegen de bezetting. En terwijl de wereld nog altijd niet weet of Saddam nog in leven is of niet - volgens De Morgen van 21 juni "leeft Saddam en is hij nog in Irak" - begonnen "sommigen van zijn partisanen zich te manifesteren" stelde La Libre.

Midden juni dook dan weer via de Arabische, in Londen verschijnende krant 'Al-Quds' een handgeschreven brief op die werd toegeschreven aan Saddam. In de brief die dateerde van 12 juni, riep Saddam de Irakezen op om de buitenlanders uit Irak te verjagen. En hij bedreigde de bezettende naties met aanslagen, o.a. tegen hun vliegtuigen.

* Een tweede Vietnam ? Een tweede Afghanistan !

Op 15 september 2002 stelde ik in DIOGENE(S) de vraag of 'Irak' een tweede Vietnam wordt ? De redenering ging toen zo:

"Wat de V.S. na het verjagen van Saddams kliek met Irak zullen doen, kunnen we al een beetje zien in Afghanistan. De hoofdstad bezetten en de gebieden die voor hen van belang zijn (strategisch, olie ...). En de internationale gemeenschap mag er financieel mee voor opdraaien om daar een 'vredesmacht' te legeren. Buiten de 'interessante gebieden' zullen de V.S. de boel wellicht laten aanmodderen zoals in Afghanistan. Op het thuisfront zullen ze de instabiliteit van het bezette land als excuus gebruiken om er permanent troepen te stationeren. Zo kan legerleverancier Halliburton blijvend bijverdienen. Toegegeven: vicepresident (en ex-Halliburton-man) Dick Cheney heeft dat slim gezien. Hij wint langs alle kanten. (...) Maar misschien is Cheney met Irak te gulzig bezig. Misschien wordt dit een tweede Vietnam."

Midden april, na de verbazingwekkend snelle val van Bagdad leek de voorspelling van een Iraaks Viëtnam, pure fictie. Maar door het uitblijven van het nodige geld voor hulp aan de bevolking in combinatie met de buitenlandse bezetting, kan Irak wel een tweede Afghanistan worden; Afghanistan waar midden juni de NGO's de NAVO opriepen om iets te ondernemen omdat het land voor hen "onwerkbaar is geworden" (De Standaard 18/06).

* Operatie 'Peninsula'/'Schiereiland'

Midden juni voerde het Amerikaanse leger diverse 'raids' uit op zogenaamde "trainingskampen voor terroristen''. Bij de eerst grote operatie, 'Peninsula' ('Schiereiland') genoemd, stierven in de week van 9 op 15 juni een honderdtal of meer Irakezen: niet alleen 'terroristen', maar ook gewone burgers.

Opvallend was wel dat sommige Belgische media het nieuws hierover volledig rateerden. Zo had op vrijdag 13 juni van de vier 'kwaliteits'kranten die we bij Mediadoc volgen (Libre, Soir, Standaard, Morgen) alleen De Morgen een halfgroot artikel over de Amerikaanse raids en het groot aantal Iraakse doden en gewonden. De Standaard, Le Soir en La Libre brachten het nieuws gewoon niet.

En ook in de VRT-journaals werd er maar weinig aandacht aan besteed, daar waar het nieuws van de gevechten én van de voortdurende betogingen in Irak tegen de buitenlandse troepen, wel heel wat aandacht kreeg op een zender als BBC World.

* De "laatste aanhangers van Saddam", fundamentalisten en schoolmeisjes

De Morgen van vrijdag 13 had het vooral over hetgeen tot de 'Peninsula'-operatie leidde. "Laatste aanhangers Saddam Hoessein blijven Amerikanen bestoken" titelde de krant boven een gedeeltelijk van Reuters overgenomen bericht. Dat meldde dat er voor het eerst sinds het einde van de Golfoorlog een Apache-helikopter was neergeschoten terwijl een F16 om onbekende redenen 'crashte'. Bovendien "verloor de voorbije twee maanden een veertigtal Amerikaanse soldaten het leven door aanvallen van gewapende aanhangers van Saddam."

En als de Saddam-aanhangers 'op' zullen zijn, dan dreigt er weer een ander probleem: "de groeiende invloed van fundamentalistische moslims in Irak". Die roepen op tot een jihad tegen de Amerikaanse troepen. En dan is er nog de sociale miserie die ook het aantal geweldsdaden in de hand werkt.

De Morgen meldde ook nog een ander probleem: "Twee maanden nadat Saddam verdreven werd, kunnen vrouwen al niet meer op straat verschijnen zonder hoofddoek en zouden ze 's nachts niet meer zo vrij rondlopen als in het vooroorlogse Irak." Vrouwen die geen hoofddoek willen dragen, worden bedreigd. Volgens Unicef-woordvoerder Geoffrey Keele "moesten schoolmeisjes in verschillende delen van Irak plots hun hoofd bedekken, na druk van de fundamentalisten. Sommige meisjes waren zo bang dat ze niet meer naar school durfden."

Nog op 13 juni berichtte BBC World uitgebreid over de nieuwe gevechten in Irak. "Wordt het verzet centraal georganiseerd" luidde één van de vragen. En de BBC voorspelde nog meer verzet want de vreedzame wederopbouw van Irak gaat niet vooruit. Dus komt er verzet. Bovendien zijn militairen wel geschikt om een oorlog te winnen maar niet om de vrede te organiseren.

* Bloedige confrontaties + mogelijke sabotage op oliepijplijn

Ook op zaterdag 14 juni had De Morgen als enige van onze vier kranten een (stevig) artikel over de gevechten in Irak. Titels: "VS-Troepen drukken 'laatste verzet' de kop in / Honderd doden bij gevechten in Irak." In de inleiding van het weer gedeeltelijk op Reuters gebaseerde bericht, lazen we: "Het Amerikaanse bezettingsleger heeft gisteren 27 Irakezen gedood die een colonne tanks in een hinderlaag hadden gelokt. Na de aanval op een Iraaks guerillakamp waarbij gisteren 70 Irakezen omkwamen, is dit de bloedigste confrontatie sinds de aankondiging van president Bush op 1 mei dat de grootste strijd in Irak gestreden is. Intussen onderzoekt Turkije of de ontploffing van een pijplijn in de olievelden van Kirkuk het resultaat is van sabotage."


* Operatie Woestijnschorpioen

Op maandag 16 juni had La Libre nog steeds geen enkel bericht over de gevechten in Irak. De krant meldde wel dat de V.S. de NAVO weg willen uit Brussel "pour des questions de sous, autant que pour des considérations stratégiques." En dus niet zozeer omwille van de genocidewet waarover in de media zoveel te doen was.

In de 'Carte Blanche' in Le Soir noemde Bernard Adam, directeur van het GRIP, dit een "nieuwe uitdrukking van het Amerikaanse unilateralisme".

Le Soir had nu ook een stevig artikel (+ foto van een Amerikaans 'checkpoint') over de Amerikaanse militaire operaties 'Peninsula' en 'Woestijnschorpioen' (zaterdagnacht begonnen) in Irak: "Les Américains tentent de faire le ménage en pays sunnite". Het niet ondertekend artikel op basis van informatie van AFP (Agence France Presse) had het over de "guerilla" die de Amerikanen bedreigt in de soennietische gebieden, over 113 doden ten gevolge van operatie 'Péninsule' maar ook over de 10.000 Irakezen die in Basra, in het sjiitische Zuiden op zondag tegen de Britse bezetting protesteerden. Le Soir eindigde met te melden dat de vrachtwagens waarvan Colin Powell tekeningen getoond had in zijn betoog voor de V.N. over de Iraakse massavernietigingswapens, dat die vrachtwagens volgens een Britse wetenschapper voor vreedzame doeleinden dienden.

* En we gaan weer mensen "uitroeien"

De Morgen (niet ondertekend, bron: Reuters) titelde op 16 juni: "V.S. beginnen klopjacht op Saddam en getrouwen." Dit met de "grootscheepse operatie Woestijnschorpioen". "Daarmee wil men het laatste verzet breken. Maar er wordt ook jacht gemaakt op de Iraakse leider zelf, zijn getrouwen en verboden wapens. De bevolking van de getroffen dorpen is boos. 'We werden onderdrukt onder Saddam, nu worden we onderdrukt door de Amerikanen."

De Standaard van 16 juni (niet ondertekend, bronnen AP en AFP) maakte boven een foto van een Amerikaans soldaat die het pistool van een Irakees controleerde, in een vette titel het opzet van de Amerikanen duidelijk: "Woestijnschorpioen moet Saddam-getrouwen uitroeien." "Uitroeien" ... Doet denken aan wat Israël midden juni verklaarde te zullen doen met Hamas. En wat schreef La Libre Belgique daarover ? "Eradiquer le Hamas ? Pas si simple".

De Standaard vermeldde ook enkele keren dat "op het nieuwe wapengeweld een charmeoffensief volgde: Amerikaanse soldaten deelden aan de bevolking voedsel, medicijnen, schoolboeken en knuffelberen uit." De krant herhaalde het aantal van 113 tijdens operatie Schiereiland gedode Irakezen en meldde dat sinds 1 mei al 47 Amerikaanse militairen in Irak om het leven kwamen, "van wie dertien tijdens gevechten en 34 bij ongevallen." In een tweede artikel ging het over de "Iraakse troonpretendent" die een referendum vraagt over herinvoering Iraakse monarchie.

Nog in De Standaard van 16 juni: een column van David Ignatius, columnist bij de Washington Post, met als titel: "Irak leeft nog altijd in een vacuüm". Die woorden komen van de Iraakse sjiitische leider Mohammed Hoessein Fadlallah. De man was "bijna 20 jaar geleden het doelwit van een door de Amerikanen gesteunde moordaanslag", maar nu is hij een gematigd leider die de rede en de zelfbeheersing predikt. Fadlallah raadt president Bush aan om "eens aandachtig naar het Vrijheidsbeeld" (die mooie schenking van de Fransen) "te kijken en in te zien dat geen enkel volk ter wereld bezet wil worden, ook niet een volk dat in een dictatuur leefde."

* "EU aanvaardt preventieve aanval"

Voor De Standaard van dinsdag 17 juni was het militair optreden van de V.S. in Irak belangrijk genoeg om er de centrale coverfoto aan te wijden: een beeld van twee Amerikaanse soldaten die een huis doorzoeken, met een groepje Iraakse vrouwen op de achtergrond. Binnenin pagina 6 volgde het artikel "Irak is nog altijd een gevechtszone" (auteur: Bar, bronnen: reuters, ap, eigen berichtgeving). In een tweede artikel bleek "ex-ambassadeur Irak bij VN blij met val Saddam." Een derde bericht ging over de klacht tegen de Amerikaanse generaal Franks: "Nog niet van de baan" titelde De Standaard. Tussentitel: "Amerikanen kennen wet beter dan Belgische regering". Uit onder andere een interview met advocaat Jan Fermon die de klacht indiende, blijkt dat de klacht inderdaad nog lang niet van de baan is.

Bovenaan pagina 6 kreeg de spanning rond Iran veel aandacht. Titels: "Bush en Perle spreken steun uit voor betogingen voor meer democratie / Iran protesteert tegen 'inmenging' V.S."

Het belangrijkste internationale artikel uit De Standaard van 17 juni was echter het hoofdartikel op pagina 5. Alweer over Iran. De titels spreken tot de verbeelding: "Bij dreiging met massavernietigingswapens: EU aanvaardt preventieve aanval". In de tekst bleek dat de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie eisen dat landen met massavernietigingswapens die onderwerpen aan internationale controle. Als diplomatieke druk niet helpt, "komt er desnoods geweld." Vandaar de titel van De Standaard. Of hoe het Amerikaanse optreden tegen Irak school maakt.

VRT-Teletekst publiceerde een soortgelijk bericht als dat van De Standaard. Rob Swolfs schreef op basis van de VRT-teletkest op 16 juni op Indymedia dat "de EU weer een stuk opschuift naar de Bush - Doctrine", nu "de Europese Unie het gebruik van geweld tegen staten of groepen die massavernietigingswapens (WMD) produceren, niet langer uit sluit."

Swolfs maakte zich de bedenking dat "na het nieuws vorige week over de Europese president en Europese minister van Buitenlandse Zaken, die we binnenkort krijgen, de EU niet enkel qua vorm, maar ook qua ideologie meer op schuift naar de VS. Gedaan met het zachte masker dat de EU de voorbije jaren heeft aangehouden. Leve de harde en duidelijke aanpak van alles wat niet in hun ideologische lijn ligt, of wat niet ten dienste staat van hun belangen. Binnenkort de VSE???

* "Een vuile deal" ?

Nog op dinsdag 17 juni had ook La Libre Belgique eindelijk een kort (1/5de pagina) artikel over de gevechten in Irak: "La coalition combat des foyers d'opposition" (niet ondertekend, bron: AFP).

In Le Soir van 17/06 kreeg Iran wel veel aandacht (met o.a. het artikel "L'Europe s'éloigne de Téhéran), maar Irak niet. Wel was er op de Forum-bladzijde een interview met Pierre-Jean Luizard (chercheur au CNRS). Luizard omschreef Irak als "une terre de vendetta tribale". De Amerikanen gaan nog vaak aangevallen worden uit wraak voor de mensen die zij doodden, redeneerde Luizard.

Ook op woensdag 18 juni ging in de pers meer aandacht naar Iran, dan naar de gevechten in Irak. Dit keer stond in de berichtgeving over Iran in De Morgen en La Libre een grootscheepse politie-actie in Frankrijk op het voorplan. Daarbij werden op dinsdag 17 bij invallen bij de marxistisch/islamitische 'Mujaheddin van het Volk", "167 terreurverdachten gearresteerd". Aldus Ayfer Erkul in De Morgen die ook titelde: "Parijs pakt 'toekomstige presidente Iran' op". Het ging om Maryam Rajavi, leidster van "de Nationale Raad van het Verzet in Iran, een soort parlement in ballingschap".

In La Libre werden de Mujaheddin van het Volk omschreven als de belangrijkste gewapende oppositie tegen het regime van de ayatollahs. Een oppositie met duizenden tot enkele tienduizenden strijders over heel Irak. IraK, want Saddam Hoessein liet hen zich ontwikkelen tot een heus leger. Met de Amerikanen heeft dat leger van de Mujaheddin na enkele gevechten, een wapenstilstand gesloten. Daar waar de V.S. de Mujaheddin nochtans als een terreurgroep definiëren.

Dat de Franse actie als een dienst aan het regime in Teheran kan gezien worden, meldde De Morgen niet maar Gerald Papy merkte die mogelijkheid in zijn artikel in La Libre wel op."L'avenir dira si les Moudjahidine ont été sacrifiés sur l'autel de la realpolitik." Een "vuile deal" dus, zoals we het een Iraanse betoger in Parijs later op enkele tv-journaals hoorden verwoorden. "Les Français sacrifient 'leur' Irakiens" titelde Le Soir van zaterdag 21 juni.

* Belgisch verzet tegen blijvende bezetting en ontmanteling VN-Handvest

Ook in eigen land rees in de loop van juni geleidelijk meer protest tegen de gang van zaken in Irak. Vzw Vrede verzond op donderdag 19 juni een persbericht waarin opgeroepen werd om deel te nemen aan een protestwake voor de Amerikaanse ambassade in Brussel, donderdag 26 juni 2003 om 18u.

Vrede en andere organisaties van het anti-oorlogsplatform zijn "niet te spreken over hoe een internationaal rechterlijk illegale oorlog zomaar verandert in een ‘legale’ bezetting, waarop bovendien geen einddatum is geplakt. De oorlogscoalitie krijgt met resolutie 1483 van de VN-Veiligheidsraad de nagenoeg volledige politieke en economische controle over Irak, terwijl voor de Verenigde Naties en de Irakese bevolking slechts een figurantenrol is weggelegd.

Dit is onaanvaardbaar. Zeker nu meer en meer berichten bevestigen dat deze oorlog helemaal niet gevoerd werd omwille van de vermeende aanwezigheid van massavernietigingswapens. Nu krijgt de oorlogscoalitie met resolutie 1483 ook nog eens een ‘beloning’, omdat ze via het ‘ontwikkelingsfond voor Irak’ olie en andere grondstoffen controleren en er nog eens de oorlogsschade willen mee financieren.

De initiatiefnemers willen niet dat Irak een nieuw precedent betekent voor het compleet ontmantelen van het internationaal rechtssysteem en de principes van het VN-Handvest. De agressiepolitiek van de VS en Groot-Brittannië moet veroordeeld worden. Aan de bezetting moet zo vlug mogelijk een einde komen. Het kan ook niet dat de Irakese bevolking moet opdraaien voor het herstel van de oorlogsschade en dat Amerikaanse en andere westerse bedrijven daar ook nog goed aan verdienen (concrete eisen vindt u op http://www.geenoorlog.be onder resolutie 1483).

In de Belgische 'kwaliteitspers' (Soir, Libre, Morgen, Standaard) werd van het protest en de argumenten van de vredesbeweging vooralsnog (tem 21/06) geen melding gemaakt.

Wel hadden La Libre Belgique en De Morgen op donderdag 19 juni weer korte berichten over de toestand in Irak. In La Libre lag de nadruk op de arrestatie van de secretaris van Saddam. Kort werden ook de Amerikaanse 'raids' vermeld. De Morgen ttitelde: "VS- soldaat doodt twee Irakezen tijdens betoging." "Bij een ander incident kwam een Amerikaans soldaat om het leven en raakte een andere gewond" vernamen we verderop. De Morgen (zich weer baserend op Reuters) meldde dat de "onbekende Iraakse Verzetsbrigade" "alle gevechtsoperaties tegen Amerikaanse troepen in Irak opeist." In een bericht distantieerde die brigade zich zowel van Saddam als van islamitische extremisten. "Het is het werk van een groep jonge Irakezen en Arabieren die geloven in de eenheid, de vrijheid en het Arabische gedachtegoed van Irak".

Le Soir bracht een groter artikel (van Régis Audemard, "envoyé spécial à Fallujah") getiteld "la colère gronde contre l'occupant." Irakezen bekloegen zich in het artikel dat ze nu geen veiligheid, geen regering, geen autoriteiten meer hebben. Een tweede artikel had het over twee gedode Amerikaanse soldaten en over de arrestatie van de secretaris van Saddam.

* Benjamin Barber: "In Irak dreigt nieuwe dictatuur"

Op vrijdag 20 juni had Le Soir nogmaals een kort berichtje over een "nouvelle attaque antiaméricaine". De Standaard bracht die dag een groot interview met Benjamin Barber, Amerikaans hoogleraar politicologie en auteur van de bestseller "Jihad vs McWorld", een boek dat stelt dat het Westen (McWorld) zich schuldig maakt aan een zo'n agressieve economische en culturele expansiedrift, dat fundamentalistisch verzet overal ter wereld (jihad) onvermijdelijk is. Volgens Barber "dreigt er nu in Irak een nieuwe dictatuur, nu van de sjiïtische meerderheid". Barber vergelijkt met Afghanistan waar president Karzai en de buitenlandse troepen nauwelijks de hoofdstad onder controle hebben. In Irak dreigen de bezetters ook de controle over het land te verliezen en ze maken diverse fouten volgens Barber. Ten eerste willen ze in een handomdraai een democratie vanbovenaf opleggen. Daar waar een democratie moet groeien, van onderuit en dat vraagt tijd.

Volgens Barber moet er zo snel mogelijk een interimregering worden gevormd, waarin de V.N., Europa en de Arabische landen een rol spelen en die niet als een bezettingsmacht wordt gezien. Zoals ook in Bosnië is gebeurd. (...) Vervolgens moet de democratie stap voor stap worden opgebouwd, te beginnen op het lokale niveau, in de steden en dorpen. (...) Pas daarna kan er geleidelijk een nationale, wetgevende vergadering worden opgezet, in eerste instantie gevormd door de leiders die zich in dat lokale bestuur hebben weten te onderscheiden." Al met al een fragiel, langzaam proces waarvoor Barber zo'n 20 tot 25 jaar nodig acht.

Op de vraag of hij democratie mogelijk acht in islamitische landen, antwoordt Barber: kijk naar Bangladesh waar "sprake is van uitstekend functionerende lokale gemeenschappen en een democratische regering. De islam is in principe zelfs een opener en meer tolerante godsdienst dan het christendom."

Ondertussen pakken de Amerikanen het volgens steeds meer waarnemers verkeerd aan in Irak, met als gevolg dat zoals Barber opmerkte, dat er "meer Amerikanen gedood zijn na de 'bevrijding' van Irak, dan tijdens de oorlog zelf."


* Zal de Amerikaanse publieke opinie de 'bodybags' blijven slikken ?

Op zaterdag 21 juni was Irak goed voor andermaal een kort berichtje in Le Soir ("Tension à Fallujah", met weer een dode Amerikaanse soldaat alsook sabotage-acties) en voor één artikel in De Standaard en twee in De Morgen.

De Standaard copieerde een artikel uit The Washington Post dat handelde over de frustratie van de Amerikaanse soldaten in Irak: "Ik bega een moord voor een ticket naar huis" stond er getiteld. De teneur was er één van vertwijfeling: wat doen we hier ? De Irakezen willen ons weg en wij soldaten kunnen niet als politie-agenten optreden. Bovendien is het soldatenleven er Spartaans hard en wordt ook de vermoeidheid van de troepen een gevaar. Als de Iraakse aanvallen aan het huidige tempo Amerikaanse soldatenlevens blijven kosten, zullen er per jaar zo'n 300 Amerikanen sneuvelen in Irak. Zal de Amerikaanse publieke opinie dat blijven slikken ?

Maar hoe duivels geniaal wordt die Amerikaanse publieke opinie niet misleid ... Zie daarvoor het artikel dat De Morgen op 21/06 (nadat andere artikels daarover weken geleden al op Internet circuleerden) wijdde aan "Het ware verhaal van Jessica Lynch": de Amerikaanse soldate die zogezegd uit een Iraaks hospitaal bevrijd werd, nadat ze eerder op leven en dood gevochten had. In werkelijkheid werd Lynch zwaargewond bij een Amerikaans ongeluk, werd haar leven gered door Irakese soldaten en verplegers die haar met de beste zorgen omringden, die haar ook aan de Amerikanen probeerden over te dragen maar daarbij beschoten werden door die Amerikanen .... Lynch moest immers met geweld bevrijd worden: daarvoor werd een showvertoning als was het een Hollywoodfilm op touw gezet. De show ging door en de Amerikaanse media slikten het gretig. Dat sommige van die media - waaronder The Washington Post - in handen zijn van de aartsconservatieve Rupert Murdoch, helpt één en ander verklaren. En nu is het vechten voor de rechten om over de mythe van Lynch bioscoopfilms en boeken te kunnen maken. Een eerste docudrama werd al uitgezonden. "De mythe blijkt onverwoestbaar" schreef Tom Ronsé in De Morgen want de Amerikaanse media besteden nauwelijks aandacht aan het doorprikken van de leugens rond Lynch. Maar voor de toch geïnformeerde wereldburger begint de lijst van Amerikaanse leugens wel "indrukwekkend lang" te worden, om met Ronse te besluiten.

* De universele incompetentie van Bush & co

Het geloof dat het de V.S.-overheid menens zou zijn om de Iraakse economie er weer bovenop te helpen, werd in een ander artikel in De Morgen, ontkracht. In een niet ondertekend artikel, gebaseerd op 'Bloomberg' (V.S.) werd geschetst hoe de Amerikaanse econoom Peter McPherson met bijna geen middelen en geen mensen (amper 20 financiële experts) de economische problemen van Irak te lijf gaat. "Tot nu toe heeft hij er niet al te veel van gebakken" luidde de conclusie. Het lijkt er soms op, denk je bij het lezen van zulke stukken, dat het Bush-regime de Irakezen doelbewust tegen zich in het harnas wil jagen zodat het verder de kaart van de militaire aanpak kan trekken.

Ondertussen begeleidde in eigen land een deel van de Vlaamse pers de "bocht" die België onder druk van de V.S. moet nemen in het dossier van de genocidewet (op basis waarvan o.a. een aanklacht tegen de Amerikaanse opperbevelhebber bij de overval op Irak, werd ingediend). "België belachelijk op wereldtoneel" titelde Peter Vandermeersch (DS 21/06). "De Bocht is overnmijdelijk" schreef Bart Sturtewagen (DS, 19/06). De Morgen had op 21/6 volgnde deeltitel: "Dehaene: 'Crazy dat iedereen hier genocideklachten kan indienen, we zouden die wet beter afschaffen." Aan Franstalige kant (Le Soir, La Libre) was meer voorzichtigheid te bespeuren, stelde men meer vragen. Sterk stelling tegen de V.S. nam het weekblad Le Vif dat op 20 juni een edito van Jacques Gevers bracht getiteld "Otan: punir la Belgique." Op de cartoon-pagina achterin werd het nog duidelijker. Op de tekening: een in kaki gestoken, schietende Rumsfeld, Bush en Condoleeza Rice. Bush zegt: "N'en deplaise au fucking belgian chihuahuas, nous entendons garder nos prérogatives en matière d'incompétence universelle."

blijvende oorlog
by frank colle Saturday June 21, 2003 at 08:25 PM

Het zal stillaan duidelijk worden dat de VS, gevolgd door de EU een oorlogssituatie blijvende willen houden om 'hun ding' te blijven doen.
Een tactiek die ook blijkt te werken in Israel.