arch/ive/ief (2000 - 2005)

[EU summit Thessaloniki] Ruim 50.000 betogen tegen het Europa van de multinationals.
by han Soete Saturday June 21, 2003 at 06:45 PM
han@indymedia.be

Christophe Callewaert shatte deze namiddag het aantal betogers in Thessaloniki om ruim 50.000. Gisteren zag het er nog naar uit dat betogers in totaal verdeelde slagorde zouden betogen in 6 verschillende optochten, uiteindelijk beperkte men het tot 2 massa demonstraties.

Het moest Christophe van het hart. “Het is ongelooflijk hoe veel volk hier vandaag betoogt. Er zijn amper tien miljoen inwoners in Griekenland en de regering en media hebben er alles aan gedaan om de acties te laten mislukken.
De universiteiten sloten hun deuren en studenten werden naar huis gestuurd, werknemers kregen extra vakantie dagen, winkeliers kregen de raad hun zaak te sluiten, .... en toch betogen er tienduizenden. De syndicalisten van de PAME kwamen met duizenden en duizenden uit alle hoeken van het land, sommigen hadden meer dan 10 uur op de bus gezeten om te komen betogen.
Maar desondanks de raad van de regering en de stad besloten ook een aantal winkeliers hun zaak open te houden in solidariteit met de betogers.”

Aan de betogingen en acties in Thessaloniki is meer dan een jaar discussie en debat voorafgegaan. De radicale beweging mag in Griekenland dan al heel wat sterker in haar schoenen staan dan in België, ze is daarom niet minder verdeeld.
Ook in Griekenland is er een Sociaal Forum dat tracht een koepel te zijn van de hele beweging tegen de globalisering. Maar het Griekse sociaal forum wordt gedomineerd door de regerende Sociaal democraten en hun NGO’s. Het forum spatte dan ook al snel uit elkaar en er ontstond naast het GSF het actie platform Genova 200, wat een radicale afscheuring is van GSF.
Om de zaak nog wat ingewikkelder te maken is er een deel van de Griekse beweging die zich nooit willen inschrijven in het GSF en die mobiliseerden onder de noemer : Action Salonike 2003 (voornamelijk PAME en KKE). Daarnaast zijn er nog het Struggle Initiative en het Antiautoritarian Forum die voor de acties in Thessaloniki mobiliseerden.

Eerst zag het er naar uit dat er vandaag 6 betogingen zouden doorgaan in Thessaloniki, uiteindelijk werden het twee die in parallelle boulevards betoogden.
De betoging van Action Salonike 2003 moet zowat de grootse zijn geweest(meer dan 30.000 betogers). Ze werd gedomineerd door de syndicalisten van de PAME en de communisten van de KKE.
In parallelle boulevard betoogden de andere platforms, waar zo’n 20.000 betogers moeten aan hebben deelgenomen.

Beide betoging werden omkadert door goed georganiseerde ordediensten die op alles voorzien zijn (gasmakers, helmpjes, ...).
Christophe “Het is wel anders dan bij ons hoor. De ordediensten zijn er duidelijk om de betogingen te beschermen tegen de politie en niet om de betogers te controleren. Er zijn dan ook wel af toe politie provocaties, de Griekse politie heeft ook een zeer slechte reputatie. Voor zover ik kon zien zochten de betogers niet meteen de confrontatie met de politie.”

Zowat 5 minuten later krijg ik Chritophe terug aan de lijn en weet hij mij te vertellen dat de politie het achterste gedeelte van de betogingen bestookt met massaal veel traangas.
“Het is me niet helemaal duidelijk wat de precieze aanleiding was, want er werden geen vernielingen aangebracht aan winkels of zo.
Maar de politie is hier met een overweldigenden macht aanwezig en er hangt echt een wolk van traangas en andere chemicaliën in de lucht. Echt wel massaal hoor, je ziet gewoon wolken gas boven de huizen hangen.”

Het verslag van Christoph en de andere Belgen te plaatse volgt nog deze avond na het weekend [Het is zeer moeilijk om toegang tot internet te krijgen]

Black Bok valt kantoren KKE en action 2003 aan
by han Soete Saturday June 21, 2003 at 08:08 PM

Ik had Christoph nog enkel malen aan de lijn.

Er zijn dus toch wel wat winkels aangevallen door een groepje van het Black Block.
De politie gebruikt die aanleiding om de gehel betoging(en) te bestoken met traangas granaten.

Een aantal Black Blockers zijn ook lokalen van (andere) organisaties gaan aanvallen.
Ze deden een aanval op de kantoren van de KKE (communistische partij) en nadien deden ze ook een raid op de lokalen van het platform action 2003.
Toen de politie eraan kwam zijn de belagers wel dekking gaan zoeken (en hebben het gekregen) in de lokalen die daarvoor aan het belagen waren.

Vreemde mensen .....

haha
by manolis Sunday June 22, 2003 at 11:05 PM

samen tegen fliken.........