arch/ive/ief (2000 - 2005)

[EU summit Thessaloniki] Inspraak in Europees Buitenlands beleid uitgesloten.
by lize Saturday June 21, 2003 at 05:56 PM
lize@indymedia.be

Gisteren werd in Thessaloniki de basis gelegd voor een nieuwe Europese grondwet die de inspraak van de Europese burgers moet regelen in belangrijke beslissingen. Hoewel een meerderheid van de Europeanen zich tegen een oorlog in Irak heeft gekant besloten de Europese leiders gisteren een volksraadpleging over het Europese buitenlandse beleid uit te sluiten.

Giscard d’Estaing, voorzitter van de Europese conventie, sprak gisteren over een “emotioneel en gelukkig moment” in de geschiedenis van de Europese unie en haar onderdanen. Verschanst voor duizenden ontevreden Europese burgers verklaarde d’Estaing zonder blikken of blozen dat via zijn basistekst stemmen bij meerderheid nu voor eens en altijd zal worden geregeld. De kwesties waarover kan gestemd worden zouden in zijn voorstel verdubbelen van 37 naar 80 en beslissingen zouden gebeuren op basis van een gekwalificeerde meerderheid, via het akkoord van een meerderheid van de lidstaten en de vertegenwoordiging van ¾ van de Europese bevolking. Commissievoorzitter Prodi dempte onmiddellijk het enthousiasme van d’Estaing en verklaarde dat er nu ook weer geen sprake is van een veralgemeende logica van stemming bij meerderheid.

D’Estaing voegde er aan toe dat het een mythe is om te geloven dat ook een stemming over het buitenlands beleid mogelijk moet zijn. “Het voeren van een buitenlands beleid” zo stelde hij “doe je met daadkracht, niet met een stemming. Als een minderheid de positie van een meerderheid niet aanvaard, dan is er een crisis in Europa.” Het aanhoren van de wil van de bevolking voor vrede is volgens de Europese leiders dus onmogelijk, want zou een ‘crisis’ met zich meebrengen. Volgens d’Estaing kan een gemeenschappelijk Europees er alleen komen op een ‘gedwongen’ manier, net zoals dat het geval was bij de invoering van een gemeenschappelijke munt.

De basistekst van d’Estaing werd gisteren aanvaard en moet nu door de verschillende nationale regeringen worden geratificeerd. Vann sommige landen, waaronder Frankrijk, wordt verwacht dat ze eerst een referendum zullen uitschrijven.

Bron : Il Manifesto, 21 juni 2003, p.5