arch/ive/ief (2000 - 2005)

[EU summit Thessaloniki] Traangas en oorlogsbodems om ministers te "beschermen".
by han Soete Friday June 20, 2003 at 05:23 PM
han@indymedia.be

Vandaag was de twee groten actie dag in Thessaloniki. Duizenden activisten trokken met de bus richting "ministeriƫle top" om er de vergadering te komen verstoren. Ik had een telefonisch gesprek over de gebeurtenissen met Christophe en Nada die later op de avond hun reportages op de website zullen posten.

Men vertrok deze ochtend met bussen vanuit Thessaloniki naar de plaats waar de top doorgaat. De ministers vergaderen in een Hotel aan het strand. Rond het Hotel staan containers en er varen verschillenden oorlogsbodems rond die het onmogelijk moeten maken om via het water het Hotel te bereiken.

Eigenlijk waren er drie betogingen.
# Enerzijds was er het GSF, die zijn symbolisch op het strand gaan betogen.
# Er waren de communisten van de KKE-ML die voorzien van helmen, stokken, .... op het strand zijn proberen door te breken.
# Er was het platform Action Thessaloniki 2003 die met enkele duizenden in het dorp betoogd hebben en er ook een meeting gehouden hebben.
# Er was de groep van Tutte Bianchi die samen met het Black Block een doorgang naar het Hotel wilden forceren via een brug.

De confrontatie met de politie was redelijk kort maar heftig, al dacht Nada niet dat er zware gewonden waren gevallen. Nada: "De hitte maakte het gewoon onmogelijk om het vol te houden. Maar de politie heeft hier ook massaal veel traangas gebruikt, het is op zich al een sterker gas dan bij ons, maar met die hitte en in die klein straatjes was dat echt onhoudbaar."

Christoph:
"Het is beetje hallucinant. Je komt aan in een prachtige baai en dan zie je daar dat Hotel liggen aan de andere kant van het water. Het is helemaal niet zo ver, maar tussen jou en het Hotel zijn er wel een viertal oorlogschepen, containers en massaal veel politie."
"De boel was hier ook zeer verdeeld, iedereen deed mee met zijn eigen groep. Soms lijkt het wel of de verschillende groepen met elkaar op de vuist zullen gaan. Als buitenlander loop je daarin wel wat verloren."

Nada :
"De meeste en de grootste groepen zijn hier zeer radikaal en militant. Zowel de anarchisten als de communisten zijn hier goed bewapend met helmen, gasmaskers, stokken, ... . Wat ik toch opvallend vond was dat er niemand was die iets vernielde. Integendeel, men kocht ijsjes en drankje in de winkels onder weg. Men zegt me dat dat hier de gewoonte is, men wil niet dat er dingen vernield worden."

Rond 17 uur is iedereen terug op de bussen beginnen stappen.
Nada "Aangezien het toch onmogelijk was om door de politie collones heen te raken heeft men ervoor gekozen om met de bus terug te keren om de betogingen van morgen goed voor te berieden."

Morgen (zaterdag) zijn er minstens drie grote betogingen in Thessaloniki.

Indymedia dispatch reports...
by bruno Saturday June 21, 2003 at 12:59 PM
bruno@fluxx.be

Indymedia Thessaloniki meldt dat vrijdagmiddag twee mensen gewond raakten tijdens de betogingen in Thessaloniki. Het bericht werd bevestigd door de Legal Teams. De betogers liepen brandwonden op, veroorzaakt door traangas afkomstig van politie die de betogers probeerde te verdrijven. Veel mensen kampten met ademhalingsproblemen. Onder hen veel voorbijgangers en toeristen, in de buurt van de demonstratie.

(bron: Indymedia Dispatch)