arch/ive/ief (2000 - 2005)

d'Hoppe: Wegblokkade (update 12u20)
by Joeri/Libby Friday June 20, 2003 at 10:22 AM
joeri@indymedia.org

Vanaf 10u. vanmorgen werd er in d'Hoppe een wegblokkade opgetrokken om de vrachtwagens naar het illegale stort van de NV Fort Labiau tegen te houden. De politie leidt de vrachtwagens af aan de N60.

Ter hoogte van ChalĂȘt Gerard in d'Hoppe werd er vanmorgen een wegblokkade opgetrokken om de vrachtwagens naar het illegale stort van de NV Fort/Labiau tegen te houden. Vermits de gemeentelijke authoriteiten het illegale stort weigeren aan te pakken. En dit ondanks een ministrieel besluit van Foret (minister van milieu) en de raad van state, doen de inwoners van d'Hoppe en sympathisanten het dan maar zelf. De politie wist blijkbaar al af van de actie en leidt de vrachtwagens af aan de N60 (de weg Ronse-Brakel). Er is veel politie in burger aanwezig (zij hebben blijkbaar nood aan een bestaansreden)

Er doen geruchten de ronde dat de ontruiming van het gemeentebos vandaag zou plaatsvinden.

Vannacht was alles rustig in het bos.

update 10u35
by joeri/Libby Friday June 20, 2003 at 10:39 AM
joeri@indymedia.org

Aan de N60 is de gemeentepolitie bezig met het controleren van een van de vrachtwagens die naar het stort reed. Een lokale politieman is de inhoud van de vrachtwagenlading aan het controleren. De vrachtwagenlading is duidelijk niet gesorteerd: tussen het bouwafval ligt er metaal, papier en bloemen.

Het illegale stort moest gesloten worden volgens besluiten van zowel minister van milieu Foret en de raad van state.Er mag nog wel gesorteerd bouwafval gestort worden om een van de wanden, die een hele tijd geleden instortte, te verstevigen. Fort trekt er zich echter niets van aan, en het merendeel van de vrachtwagenladingen zijn een overtreding op die besluiten (meestal niet gesorteerd afval, uit regio's waar ze wettelijk gezien niet mogen van komen, en buiten de kantooruren ook vieze goedjes)

update 11u30
by joeri/libby Friday June 20, 2003 at 11:31 AM

Terwijl de wegblokkade nog bij Chalet Gerard in d'Hoppe stond, kwam Fort afgereden met z'n terreinwagen richting blokkade. Een van de activisten moest wegspringen om niet onder de auto te belanden. Fort reed over enkele spandoeken. Toen hij terugkeerde, stopte hij net voor een groepje activisten, om verbaal nog wat te intimideren.

Toen er via Flobecq een vrachtwagen gesignaleerd werd richting stort, werd de blokkade in het centrum van d'Hoppe opgeheven, en trok men richting stort. De gesignaleerde vrachtwagen was er een die duidelijk niet reglementair was.
Momenteel wordt de ingang van het stort geblokkeerd. Marcel Fort trachtte er activisten omver te rijden met z'n terreinwagen, maar dit mislukte. Fort eiste van de politie dat de blokkade zou opgeruimd worden. De politie weigert dit momenteel.

update 12u20
by joeri/libby Friday June 20, 2003 at 12:33 PM

Ondertussen werden verschillende camions geblokkeerd aan de ingang van het stort. De vrachtwagenchauffeurs hebben laten weten te blijven wachten tot 15u.. De activisten blijven blokkeren tot de vrachtwagens weg zijn.
Een deurwaarder is komen tellen hoeveel activisten het stort blokkeren.
Fort blijft ondertussen doorgaan met intimidaties. Ongevallen zijn kunnen vermeden worden, al scheelde het enkele malen niet veel.