arch/ive/ief (2000 - 2005)

[EU Summit Thessaloniki ] Meer dan 10.000 betogen tegen racisme
by han Soete Thursday June 19, 2003 at 07:40 PM
han@indymedia.be

Vandaag hadden in Thessalonike de eerste betogingen plaats in het kader van Europese top die daar vandaag van start gaat. Op de de agenda van de ministervergadering staat het Europese vluchtelingen beleid. Ook de betogers kwamen op rond dat thema, maar dan tegen het toenemende racisme en voor open grenzen.

Ik had een gesprek met Christoph Callewaert die pas later op de avond zijn verslagjes zal kunnen posten op de indymedia website.

Twee betogingen trokken vandaag door de straten van Thessaloniki.

Een eerste betoging werd georganiseerd door Anarcho syndicalisten. Meerdere duizenden namen er op een zeer georganiseerde manier aan deel. Christoph was serieus onder de indruk van de discipline en het militantisme waarmee deze groep betoogde. Ze scandeerden met enkele duizenden samen in koor slogans tegen racisme & fascisme en voor internationale solidariteit.

Een tweede betoging ging uit van het Griekse Sociaal forum. Christoph schatte het aantal betogers in deze groep ergens tussen 6 a 10.000 betogers. Het GSF bestaat vooral uit NGO's en enkele klein linkse organisaties. Christoph spotte er ook enkele betogers van het Belgische "internationaal verzet". deze betoging had een veel feestelijker karrakter dan de andere: met veel muziek, Samba bands en veel kleurige spandoeken en vlaggen.
Hier en daar droegen mensen ook nog slogans mee tegen de oorlog.

De twee betogingen ontmoetten elkaar op één van de centrale pleinen van Thessalonike.

Morgen wordt er opnieuw actie gevoerd en trekken de activisten naar de plaats waar de ministers vergaderen. Het zal de eerste actie zijn waar de verschillende platforms samen voor mobiliseren.


ook belgen bij de anarchisten
by helger Thursday June 19, 2003 at 08:28 PM

han,
een beetje beter spotten,
er zaten ook belgen bij de anarcho-syndicalisten...

Ik zit in Brussel ;-)
by han Soete Thursday June 19, 2003 at 08:36 PM

Ik zit in Brussel :-)

Maar zeg eens dag tegen Christoph of =Zoom= die lopen daar ergens om verslag te maken op deze website.
Want ik kan me moelijk voorstellen dat jullie daar met Belgische vlaggen gaan rondlopen om als Belgen herkent te worden ;-)

Groeten
han

mis :-p
by =zOOm= Thursday June 19, 2003 at 08:41 PM
zoom@indymedia.org

mis han, ik zit in limburg :-) ik volg dispatch gewoon op de voet

anarcho"s
by jakke Thursday June 19, 2003 at 08:41 PM

ondanks de aanhoudende politieprovocatie was dit een hevige maar geweldloze actie, dit door het goede contact onder de internationale groepen.daar kunnen ze in belgie nog wat van leren, waar links toch alleen maar kibbelt over de kip of het ei

lol =Zoom=
by han Soete Thursday June 19, 2003 at 08:46 PM

lol =Zoom=

Ik was ervan overtuigd dat jij ginder zat ;-)

Had gekunt hé.

Nu ja Limburg is ook al een heel eind op weg ...... :-p