arch/ive/ief (2000 - 2005)

[EU Summit Thessaloniki] Kanonnen tegen vluchtelingen of een bufferzone rond Europa?
by christophe callewaert Wednesday June 18, 2003 at 07:49 PM
ccallewaert@hotmail.com

Vandaag kwam de Griekse eerste minister Kostas Simitis aan in Thessaloniki waar hij de slottop van het Griekse voorzitterschap van de Europese Unie zal voorzitten. Bij zijn aankomst liet hij weten dat er twee belangrijke zaken op de agenda staan, de nieuwe Europese grondwet en een verstrenging van de maatregelen tegen immigratie.

Dat dit laatste nog mogelijk is, is moeilijk te vatten. De muur rond Europa is meters hoog. Elk jaar sterven tientallen vluchtelingen ergens aan de grens van het Europese vasteland. Dindsdag kwamen wellicht alle 70 invarenden van een voor de kusten van Italie gekapseisde vluchtelingenboot om. In eigen land kennen we de schrijnende maar zeker niet geisoleerde gevallen van Semira en Yaguine en Fode.

Maar voor de rechtse regering van de Europese Unie is dat nog niet genoeg. De recente voorstellen zijn shockerend. Het voorstel van de Italiaanse minister Umberto Bossi om kanonnen in te zetten tegen vluchtelingenbootjes werd niet serieus genomen. Het voorstel van de Britse regering om vluchtelingen op te vangen bij de plaats die ze ontvluchten, zal wel besproken worden in Thessaloniki. Concreet betekent het dat Blair en co kampen wil bouwen aan de grenzen van Europa en in de Derde Wereld.

Volgens de Britse krant The Observer zouden ze daar nu al mee begonnen zijn. In het geheim zou vlakbij de Kroatische hoofdstad Zagreb een vluchtelingenkamp uit de grond gestampt worden. Vluchtelingen uit het voormalige Oostblok die in Groot-Brittannie aankomen, zouden onmiddellijk naar dat kamp gedeporteerd worden. Daar zouden ze dan het resultaat van hun asielaanvraag moeten afwachten. In een brief aan Simitis zou Blair, nog volgens The Observer, gesproken hebben over “a regional network of transit processing centres” dat een “bufferzone” zou creeren tussen Europa en de asielzoekers.

De discussie over het voorstel van Blair staat op de agenda van de openingszitting op donderdagavond om 19u00. Precies op hetzelfde moment zal er in de straten van Thessaloniki betoogd worden voor de rechten van migranten en vluchtelingen.

"Wi"j vinden dat ook een goed voorstel...
by Tine Thursday June 19, 2003 at 03:21 PM

Dat van die regionale vluchtelingenkampen vindt Paskal De Smet (ik hoop dat ik zijn naam goed schrijf) van het Hoog Commissariaat van de Vluchtelingen hier in Brussel ook al een lovenswaardig initiatief van onze vriend Blair... hij verdedigde het deze morgen nog op de radio... 'slechts een heel klein percentage zijn échte vluchtelingen, al die anderen willen gewoon een beter leven' zei hij letterlijk...

een paar griekse 'taaltips'
Kalimèra= goedendag
Kalispèra= goeienavond
Kalinichta= goeienacht
'ochi'= nee
'nè'= ja

... hou ons verder op de hoogte !!