arch/ive/ief (2000 - 2005)

[EU Summit Thessaloniki] Een verdeelde maar wel heel indrukwekkende beweging
by christophe callewaert Wednesday June 18, 2003 at 07:04 PM
ccallewaert@hotmail.com

Hoewel activisten vanuit alle hoeken van Griekenland en de rest van Europa al sinds maandag toestromen in Thessaloniki, vindt de eerste echte betoging pas donderdagavond plaats. En… het zijn er meteen twee.

De ene betoging wordt georganiseerd door de anarchist-antiauthoritarian movements, de andere door het Antiracist Initiative. De eerste begint om 18u30, de tweede om 19u00.

Het is tekenend voor de sfeer hier in Thessaloniki. Ik denk dat er zelden zo’n verdeeldheid was binnen de antiglobaliseringsbweging in de aanloop naar een Europese Top. In totaal zijn er vijf grote coalities.

Action Thessaloniki 2003 zal zaterdag tijdens de grote betoging wellicht het meeste volk op de been brengen. Hoofdcomponenten binnen dit platform zijn de KKE, de communistische partij goed voor vijf a zes procent bij de verkiezingen en de Pame, een organisatie van strijdsyndicalisten die er vaak in slagen meer mensen te mobiliseren dan de GSEE, de traditionele vakbondsstructuur.

Tegenhanger van dit eerste platform is het Griekse Sociaal Forum. Daarin zitten de NGO’s, de GSEE, de jongerenorganisatie van de regerende sociaal-democratische partij Pasok en enkele kleinlinkse organisaties. Een organisatie als Attac is hier nooit van de grond gekomen omdat de mensen die met het idee speelden om Attac op te richten uiteindelijk in het GSF terecht kwamen.

Naast die twee grote platformen zijn er nog twee kleintjes : Thessaloniki Resistance en het Initiative for Struggle Thessaloniki. In beide initiatieven spelen afsplitsingen van de KKE een hoofdrol.

Een beetje apart van die vier platformen staat Antiauthoritarian Movement Saloniki 2003. Het is een verzameling van anarchistische en libertaire bewegingen die elkaar vinden in de bezetting van de Aristoteles universiteit van Thessaloniki.

Samen betogen zit er niet in. Zaterdagavond wordt er op ongeveer hetzelfde tijdstip op drie verschillende plaatsen betoogd in Thessaloniki. Action 2003 trekt naar de Amerikaanse ambassade. Het Grieks Sociaal Forum betoogt richting de plaats waar ze achteraf een groot concert organiseren. Struggle Initiative en Resistance betogen wel samen en kiezen het ministerie van Thrachie en Macedonie als doelwit. Wat de anarchisten zullen doen is nog niet duidelijk. Zij zullen misschien de betoging van Action 2003 volgen.

Vrijdag trekt iedereen wel naar Chalkidiki. Dat is een provincie die bestaat uit drie schiereilanden. De Griekse regering heeft het Porto Carras hotel op het middelste schiereiland uitgekozen als ontvangstplaats van de officiele top. Het hele schiereiland is ingekleurd als oranje zone waar strikte identiteitscontroles gelden. Het wordt dus uitkijken hoever de bussen die de manifestanten van Thessaloniki naar Chalkidiki brengen, zullen geraken. Het gerucht doet hier de ronde dat het beruchte Black Block niet naar de rode zone zal afreizen. Zij zouden een eerste toer maken lamgs strategische doelwitten in Thessaloniki.

Ondanks die verdeeldheid ziet het er wel naar uit dat de mobilisatie heel goed gelukt is. Op de universiteit gonst het van de drukte. In het kamp van het Grieks Sociaal Forum is plaats voor 10.000 activisten en de KNE, de jongerenbeweging van de KKE bouwde in de heuvels boven de stad een tentenkamp voor 5.000 jongeren. De Pame nodigden syndicalisten uit van over heel de wereld. En dat voor een land met nauwelijks tien miljoen inwoners. Thessaloniki staat aan de vooravond van een historisch weekend.