arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vredesorganisaties eisen embargo voor wapenuitvoer naar Indonesie
by Forum voor Vredesactie Tuesday June 17, 2003 at 01:08 PM

FORUM VOOR VREDESACTIE EN VREDE VZW VRAGEN SAMEN MET INTERNATIONALE NGO'S EEN ONMIDDELLIJK EMBARGO VOOR WAPENUITVOER NAAR INDONESIE

17 juni 2003. Omwille van de verslechterde conflictsituatie in Indonesië vragen het FORUM VOOR VREDESACTIE en VREDE vzw een onmiddellijk embargo voor de verdere uitvoer van Belgische wapens naar Indonesië. De vraag tot embargo
werd vandaag 17 juni 2003 internationaal gelanceerd door TAPOL, (Indonesia Human Rights Campaign), een ngo die de mensenrechtensituatie in Indonesië op de voet volgt.

De situatie in Indonesië is de laatste maanden alarmerend op het vlak van militaire brutaliteiten. Enkele recente ontwikkelingen:

- Op 19 mei werd door Indonesië in de provincie Atjeh de staat van beleg afgekondigd met als concreet gevolg een massaal militair offensief in Atjeh. Dit militair beleg is de grootste Indonesische operatie sinds de invasie van Oost-Timor in 1975. Heel wat burgers zijn hiervan het slachtoffer.
- Mensenrechtengroeperingen rapporteren buitengerechtelijke executies, massale schendingen van mensenrechten, marteling - zelfs van kinderen van niet meer dan 12 jaar oud.
- Ondertussen blijft de militaire campagne in het Centrale Hoogland van Papoea duren. Zogenaamde "special forces" zijn hier actief en vermoordden er lokale populaire leiders zoals Theys H. Eluay in November 2001. In April 2003
startte de "special forces" een nieuwe campagne waarbij
mensenrechtenactivisten, religieuzen en anderen gevangen werden gezet.
- De Indonesische militairen weigeren samen te werken met onafhankelijke onderzoekers om de zaak van de moorden op 3 leerkrachten (31 augustus 2002) op te helderen.
- De militairen trainen en financieren geweldadige milities in Atjeh en Papoea.
- Militairen vermoordden gerespecteerde en geweldloze gemeenschapswerkers in Indonesië en waren betrokken in verschillende massamoorden in Papoea, Atjeh en Oost-Timor.

BELGISCHE WAPENS VOOR INDONESIE

De conflicten in Indonesië worden gedeeltelijk uitgevochten met Belgische wapens. In 2001 werd 1 vergunning verleend aan de Indonesische overheid voor de export van lichte wapens voor een waarde van 6.250.000 Euro. In 2000 werd
eveneens 1 vergunning verleend aan de Indonesische overheid voor zware wapens voor een waarde van 46.927.260 BEF. De cijfers voor 2002 zijn nog niet bekend.

Gegeven de buitengerechtelijke executies, massaslachtingen en massale mensenrechtenschendingen in Atjeh en Papoea is volgens het FORUM VOOR VREDESACTIE en VREDE vzw het ontoelaatbaar om met het Indonesische leger samen te werken, laat staan het van wapens te voorzien. Het Indonesische leger is op dit moment een groot gevaar voor de stabiliteit van Indonesië en veiligheid van de Indonesische bevolking. De politiek van het Westen om de
militaire banden met Indonesië te versterken omwille van de oorlog tegen het terrorisme is misplaatst en gevaarlijk.

Het FORUM VOOR VREDESACTIE vraagt - in overéénstemming met de wapenwet - dat de overheid een de facto embargo instelt tegen verdere uitvoer van wapens naar Indonesië.

In plaats van wapens uit te voeren moet de Belgische overheid diplomatieke druk uitoefenen op Indonesië om de militaire operaties in Atjeh en Papoea te stoppen en het conflict op een geweldloze manier op te lossen.

Perscontact: Mich Crols (Forum voor Vredesactie): 03/281.68.39
********************************************
Forum voor Vredesactie
Patriottenstraat 27
2600 Berchem
Tel: 03/281.68.39
Fax: 03/281.68.79
E-mail: forum@vredesactie.be
http://www.vredesactie.be