arch/ive/ief (2000 - 2005)

Het politiek dienstbetoon van Yves Desmet contra Agalev
by jpe Tuesday, Jun. 17, 2003 at 11:16 AM

Het was weer raak vanochtend in het edito van YD in De Morgen: Agalev moet aansluiten bij SPA, anders is het een bende masturberende dommeriken.

"Eigen vlag, mooie vlag" titelde Desmet boven zijn edito van 17 juni. Daarin had hij het over het congres van zaterdag 21 mei dat Agalev nieuw leven moet inblazen. Volgens Desmet beseffen ze bij Agalev echter maar half hoe erg het eigen falen als regeringspartij wel was. En zie, nu weigert Agalev de uitgestoken hand van Steve Stevaert.

Desmet: "De weerzin tegen Stevaert is menselijk begrijpbaar, maar politiek dom en ideologisch op termijn niet vol te houden. Maar volgend weekend zal blijken dat de partij emotioneel zal kiezen en mordicus zal willen bewijzen dat ze nog steeds bestaansrecht heeft als onafhankelijke partij, hopelijk al bij de volgende Vlaamse verkiezingen. Politieke masturbatie, best even leuk, maar wel erg steriel. Agalev is nodig, het zal eenslogan in die richting worden. Het doet wat denken" vervolgt Desmet "aan de laatste wanhoopscampagne van de Volksunie." En Desmet eindigt met Mark Eyskens te citeren die ooit zei dat "de enige les die je uit de geschiedenis kunt trekken, is da mensen geen lessen uit de geschiedenis trekken."

Desmet vergeet wel één ding in zijn vergelijking met de VU: het gedachtengoed van die partij is zo goed als volledig georganiseerd, daar waar de realisatie van het ecologisch gedachtengoed nog in zijn kinderschoenen staat. Maar heeft Desmet al ooit veel talent getoond in het onderkennen van de ecologische 'uitdagingen' ?

Overigens is het niet aan de journalist Desmet om te zeggen wie al dan niet een partij mag vormen. Dat hij Agalev op deze manier het bestaansrecht ontzegt en voor de zoveelste keer voor het samengaan met de SPA van Stevaert bepleit, zegt veel over de politieke horigheid van Desmet. Alles wat niet in het roze-blauwe kamp van Stevaert-Verhofstadt-Van Thillo past, dat moet er bij Desmet maar aan geloven. "Eigen vlag, mooie vlag" inderdaad.

Yves graag op pensioen.
by lappie Tuesday, Jun. 17, 2003 at 5:12 PM

Yves heeft al meermaals bewezen de laatste tijd van links naar rechts te zijn overgeschakeld ofwel is hij stilaan dement aan het worden.

Yves is de belangrijkste reden waarom ik De Morgen niet koop en De Standaard (!) liever koop om interessante lektuur te hebben.

Misschien ben ik dement aan het worden en begrijp ik het allemaal niet meer zo goed, maar ik vond De Morgen vroeger toch beter, en Yves logischer in zijn uiteenzettingen.

Desmet Besmet
by Jan anton Gilles Tuesday, Jun. 17, 2003 at 9:41 PM
Fa349256@skynet.be 014587318 Koeneind 20 2440 Geel

Desmet besmet ,

Het is niet de eerste maal dat de heer Desmet ziin eigen opinie opdringt aan Agalev , het zou een zegen voor de Morgen zijn moest die die heer vertrekken ,om een volwaardige baan bij VTM op te nemen , het is zo ergerniswekkend dat men er in de morgen er mordicus vanuit gaat dat Agalev nu maar moet opgeslorpt worden door de(Socialisten).
Terwijl we als groenen in het parlement géén enkele steun gekregen hebben, van onze dan toch meest aangewezen bondgenoot , tijdens het wapenincident Nepal)hebben ze hun kiezen op elkaar gehouden ,Nu ook weer met het eventueel veranderen van de Genocidewet , laat men van demaele wat van zijn oren maken, maar verder géén reactie , DE heer Claes vind zelfs dat we ons door het bstof moeten wentelen om de Amerikanen te plezieren , nee, dank je wel met een blauwrode partij die de wind naar zijn vanen zet géén kartel ,als Desmet het meesmuilend heeft heeft over de underdogs die we zouden zijn slaat hij de bal mis, oh wat had hij graag Gijsels in tranen gezien , nee niets ddarvan, er is pijn , en verdriet, maar dat maakt ons strijdvaardiger dan ooit om eerst in eigen boezem te kijken wat er is misgelopen , en die analyse hebben we gemaakt , we zullen er de lessen uit trekken, maar nee volgens Desmet weerom we geven de schuld aan de media , om misselijk van te worden , ik heb DE Morgen opgezegt, en velen met mij al geruime tijd , ik heb hem ok laten weten waarom , ik geloof dat dat heml zo pisig maakt .

Jan Anton Gilles

we zijn inderdaad niet in frankrijk
by mark Wednesday, Jun. 18, 2003 at 9:06 AM

Ik ben het eens met Frank Colle: we zijn hier (nog niet) in Frankrijk. In Frankrijk heeft men namelijk een meerderheidssyteem; dat betekent dat samenwerking in blok soms bijna een voorwaarde is om verkozen te worden.
Verder: Yves Desmet, och ja... of hoe een antiklerikaal de nieuwe paus van het politiek gemakkelijke denken is geworden.
Vor wanneer trouwens een interview met het VB in de De Morgen? Ik zou er niet van verschieten...

Mark

Ps: wat jan anton gilles zegt over de spa die niet met hen heeft willen meewerken als het erop aankwam (stemrecht voor iedereen, nepal, oorlog etc.): ik had niet veel anders verwacht van deze spa, maar wél van agalev: ze hadden maar uit de regering moeten stappen, zoals de groenen in finland hebben gedaan, nadat het parlement daar had beslist een nieuwe kerncentrale te bouwen; en de finse groenen hebben daar niets bij ingeschoten: van 11 naar 13.5 procent bij de laatste verkiezingen.

inderdaad
by jan b Thursday, Jun. 19, 2003 at 9:05 AM

Alhoewel ik weinig geloof hecht aan dit kiessysteem, denk ik dat de groenen het omgekeerde zouden bereikt hebben wanneer ze de Isvag-ovens, de Nepal-kwestie en de Irak-oorlog anders hadden aangepakt.

Ondanks een bijna totaal electronisch kiessysteem en een media-aandacht die elke verbeelding tart, geloof ik niet in het democratisch kiessysteem binnen een vrije markteconomie. Welke partij er ook aan de macht komt, ze zllen de bologna-akkoorden, de gatss-akkoorden, de maastrichtnormen, het NAVO-lidmaatschap,... moeten 'respecteren'(=nakomen en uitvoeren), als AGALEV een minimum z'n mond dan al eens dierf opentrekken, werden ze als 'te communistisch' beschouwd.
Dat zijn ook redenen (denk ik) waarom er zo'n politieke walging heerst bij de mensen (proteststemmen, ook bij de progressieve mensen die ik ken zijn er velen die nog vrij onverschillig tot bitter reageren op het thema 'politiek en maatschappelijke verandering').