arch/ive/ief (2000 - 2005)

Tientallen jongeren bezetten het Zwitserse consulaat in Barcelona
by Tommy Friday June 13, 2003 at 06:55 PM
creativeurge@hotmail.com

Om elf uur deze morgen is een omvangrijke groep van zo'n 50 mensen overgegaan tot de bezetting van het Zwitserse consulaat in het centrum van Barcelona (Gran Vía de Carles III): 2 jongeren hebben zich vastgehangen aan de gevel, 12 bevinden zich in het consulaat zelf en meer dan 40 steunen de actie vanop de straat. Zij protesteren tegen de straffeloosheid en het stilzwijgen van de Zwitserse autoriteiten met betrekking tot de repressie van de manifestanten tijdens de afgelopen top van de G-8 in Evian. Er werd tevens opgeroepen om de actie uit te breiden naar ambassades en consulaten over de hele wereld.

Een gelijkaardige actie vond plaats vorige week, toen activisten het consulaat van Frankrijk in Barcelona bezet hielden gedurende 12 uur(http://barcelona.indymedia.org/front.php3?article_id=44726).
De actievoerders willen in het bijzonder de situatie van Martin aan de kaak stellen, een jonge Barcelonees die zwaar gewond raakte tijdens de betogingen in Zwitserland en nog steeds in het ziekenhuis ligt. Aan de Zwitserse overheid wordt het volgende geëist (http://www.lahaine.org/global/okupacion_activistas.htm):

1) onmiddellijke intrekking van alle aanklachten tegen de personen die deelnamen aan de actie bij de brug van Aubonne, en tegen de personen die aangehouden werden tijdens de manifestaties tegen de top (http://archive.indymedia.be/news/2003/06/66825.php)

2) een onafhankelijk onderzoek naar de politieke en politionele verantwoordelijkheden voor de acties waarbij Martin zwaar gewond raakte en voor alle repressie-acties tijdens de Evian-top

3) dat de Zwitserse Staat alle medische en juridische kosten van de brutale actie van de Zwitserse politie op zich neemt, en vooral dat de agressie van de politie erkend wordt door de autoriteiten

Iets voor vier uur deze namiddag heeft de Spaanse oproerpolitie (antidisturbios) een brutale charge uitgevoerd tegen de jongeren die aan de deuren van het consulaat de actie aan het steunen waren. De reden voor de charge zou het "vuurtje stoken" zijn waarmee de actievoerders een paella wilden bereiden. Daarbij zijn verscheidene gewonden gevallen, maar de bezetting duurt voort. Twee activisten blijven vastgeketend aan de gevel van het gebouw en zo'n tien personen bevinden zich nog steeds in het consulaat. De meer dan 50 personen die vanop de straat spontaan hun solidariteit kwamen betogen, hebben zich niet laten intimideren door de charge en hun aantal groeit zelfs nog. De actievoerders willen van geen wijken weten tot de Zwitserse regering hen een antwoord geeft.

Meer info:
http://www.lahaine.org
http://liberinfo.net/
http://barcelona.indymedia.org
http://www.indymedia.org/g8/