arch/ive/ief (2000 - 2005)

Cuba is in gevaar! Manifestatie!
by jan Friday June 13, 2003 at 01:25 PM

Cuba is in gevaar! Betoging 13 juni 17u

Cuba is in gevaar !

Kom mee betogen vrijdag 13 juni om 17 uur aan de Spaanse ambassade in Brussel (Regentlaan 52).

De Europese Unie, met de extreem-rechtse eerste ministers Aznar (Spanje) en Berlusconi (Italië) op kop, volgt de orders op van Washington om de Cubaanse revolutie te vernietigen.

Waarover gaat het ?

In september 2002 benoemden de Verenigde Staten een nieuwe amerikaanse zaakgelastigde in Havanna, James Cason. Deze ultra-reactionair en fascist heeft zich maandelang toegelegd op de organisatie en ondersteuning van zogenaamde "dissidenten". Hij spoorde hen aan tot kaping van vliegtuigen en schepen, waarbij het leven van gewone burgers op het spel werd gezet. Waarop de Verenigde Staten Cuba met sancties en zelfs interventie konden bedreigen "aangezien Havanna de vloed van migranten niet kan stoppen". Het handvol dissidenten zou ook voor onlusten moeten zorgen, die Washington nog meer tot militaire tussenkomst zouden aanzetten.

Om aan deze duidelijke provocaties een einde te maken arresteerde de Cubaanse overheid een zeventigtal "dissidenten", niet omwille van hun politieke opvattingen, maar omdat ze actief meewerkten aan Cason’s plan om het Cubaanse socialisme omver te werpen. Ze werden tot ernstige gevangenisstraffen veroordeeld. Drie bootkapers, die tientallen burgers met de dood hadden bedreigd, werden geëxecuteerd – een straf die de Cubaanse rechtbanken al sinds geruime tijd niet meer toepasten. Maar die ze nu noodzakelijk achtten om de reeks provocaties een krachtige halt toe te roepen.

Washington riep schijnheilig om "schande" – terwijl het zelf overduidelijk aan de oorsprong lag van de provocaties.

Nu vervoegt de Europese Unie die hypocriete en agressieve houding van de Verenigde Staten, door op haar beurt sancties af te kondigen en de "dissidenten" in bescherming te nemen.

Fidel Castro verklaarde in zijn 1 Mei toespraak dat de Verenigde Staten, na hun overwinning tegen Irak, hun fascistische plannen verderzetten en zich klaar maken voor een militaire agressie tegen Cuba.
En daar doet de Europese Unie dus aan mee.

Zoals de sancties tegen Irak sedert 1991 de weg moesten effenen voor de imperialistische oorlog, zo ook de sancties die de VS en Europa nu nemen !

Welke sancties neemt de Europese Unie ?

De Europese Unie maakte op woensdag 11 juni een communiqué over aan de Cubaanse overheid waarin ze vier paketten maatregelen aankondigd tegen Cuba.

Vooreerst zal de Europese Unie het aantal uitwisselingen op hoog nivo tussen de landen van de EU en Cuba beperken. De laatste jaren waren er al bijna geen uitwisselingen op regeringsnivo. Ze verder inperken betekent practisch: ze afschaffen. Het doel is duidelijk het socialistische Cuba maximaal te isoleren.

Ten tweede zal de Europese Unie snoeien in de Culturele uitwisselingen met Cuba. Het Cubaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken gaf daar volgend verontwaardigd commentaar op: "De europese en cubaanse intellectuelen, artiesten en volkeren tot slachtoffers maken van de agressie is zo reactionair dat men dit niet meer voor mogelijk achtte in de XXI ° eeuw". Europa mag niet meer weten dat Cuba een hoogstaande socialistische cultuur wist te ontwikkelen !

Ten derde roept de Europese Unie de ambassades van haar lidstaten op de Cubaanse zogenaamde dissidenten uit te nodigen op hun vieringen van nationale feestdagen. Wat direct ten dienste staat van de organisatie en ondersteuning van de dissidenten, en dit in weerwil van de meest elementaire regels van niet-inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van een soeverein land.

Ten slotte kondigt de Europese Unie een herziening aan van de "Gemeenschappelijke houding tegenover Cuba". De economische relaties tussen de EU en Cuba zitten al op een heel laag pitje. Europa wil nu de economische blokkade van Cuba nog verstrengen en het Cubaanse volk uithongeren. De VS hopen daarin dan later een argument te vinden: het is om "humanitaire redenen noodzakelijk de Communistische Partij van Cuba van de macht te verdrijven en een democratisch, pro-westers regime aan de macht te brengen".

Donderdagnamiddag hebben meer dan één miljoen Cubanen, Fidel Castro op kop, een grootse betoging gehouden naar de Spaanse en Italiaanse ambassades, de twee landen die het meest ijverden voor de schandalige Europese Verklaring.

De Communistische Partij van Cuba, de Cubaanse overheid en het hele Cubaanse volk zullen zich niet laten doen !

Zij zullen de fascistische plannen van de Verenigde Staten een krachtige halt toeroepen.

Wij staan als één man en één vrouw achter het socialistische Cuba en haar leiders !

Wij laten de imperialisten niet raken aan Cuba !

Wij zetten onze strijd tegen de imperialistische oorlogen van de Verenigde Staten en hun bondgenoten resoluut verder !

Daarom betogen we vrijdag a.s. om 17 uur voor de Spaanse ambassade in Brussel, Regentlaan 52 (metro Madou, niet veraf van de Amerikaanse ambassade). Roep uw vrienden en kameraden dringend op deze protestbijeenkomst te vervoegen !

Ondermeer wordt er een rem gezet op politieke en culturele uitwisseling tussen Cuba en de EU. De herbespreking - lees verstrenging - van de Common Position (gemeenschappelijke houding van de EU t.a.v. Cuba) wordt aangekondigd. De EU roept eveneens haar ambassades op om zich actief in te laten met de zogenaamde dissidenten wat een flagrante schending is van alle gangbare diplomatieke regels.

'lo
by tegen repressie Friday June 13, 2003 at 01:37 PM

En natuurlijk gaan we ook demonstreren die dag tegen de repressie van de Cubaanse staat en het opleggen van de doodstraf en lange gevangenisstraffen aan critici van het bewind.

gij gelooft nog in de kabouterkes zeker?
by king hagar Friday June 13, 2003 at 01:49 PM

tuurlijk jonge, al die emigranten die per vlot, boot, boomstronk Cuba willen ontvluchten, da is allemaal opgezet door de CIA. Goe bezig maat...NOT!!!

ja dag plop
by christophe Friday June 13, 2003 at 01:57 PM

Interessant... euh King Hagar. Maarreu heb je daar ook cijfers over?
Bij mijn weten zijn het er niet zo veel vergeleken bij de 250.000 vluchtelingen die vanuit gans Afrika samenstromen in de Maghreb om van daaruit de levensgevaarlijke sprong naar Europa te wagen (cijfer van de ILO).
Bovendien vergeet je te melden dat de VS Cuba eerst een strak embargo opleggen dat het land in zijn ontwikkeling remt om daarna alle vluchtelingen uit Cuba een gratis visum in de handen te stoppen. Heeft er hier trouwens ooit iemand ontkend dat Cuba nog altijd een straatarm derdewereldland is?

Je moet eens aan de Mexicaanse grens gaan kijken wat de VS daarentegen met niet-Cubaanse vluchtelingen doen. Daar is het onder stoeren cowboys een sport om ongestraft op illegalen te jagen.

huilende wolven
by mark Friday June 13, 2003 at 02:27 PM

als er op indymedia een artikel zou verschijnen over executies uitgevoerd door de amerikaanse staat, executies van mensen die te arm waren om zich te voeden en daarom in de criminaliteit belanden, executies van mensen die te achterljk zijn (gehouden), wegens geen onderwijssysteem die naam waardig en die daarom alleen in staat zijn hun amerikaanse helden john wayne en arnold schwarzenegger te imiteren, executies van mensen die een pervers normbesef hebben én de pech hebben arm te zijn ... als er op indymedia een artikel zou verschijnen in die zin (dus over de executies van - laten we er geen doekjes om winden - arme mensen, dan zou je geen van de hier bovenstaande commentaren terugvinden. Nee, dat soort commentaarschrijvers schiet liever op een mug. Als je rechtvaardigheidsgevoel ook maar een splinter ontwikkeld zou zijn, dan zou je je: 1. informeren over de geschiedenis van cuba, 2. je verdiepen in de ellende in de wereld (en ik bedoel niet de 'ellende' van terroristische intriganten)en vooral de oorzaken daarvan 3. je pijlen richten op de ware aggressors in deze wereld 4. overtuigd socialist worden (hehehehehehehehe)

ik bedoel maar: extreem-rechts tuig, blijf weg van deze site, en als je nu verontwaardigd bent en vertwijfeld uitroept "maar ik ben toch progressief?!!", herschool je dan even: cuba-bashing past niet in dat plaatje, tenminste niet als je de context in rekening neemt. Een progressief (die volgens mij per definitie de analyse van marx wel eens heeft bestudeerd) hoort te weten dat je daardoor alleen maar het koor van huilende wolven versterkt.

mvg
mark

sukkels
by tim Friday June 13, 2003 at 02:47 PM

aan lo & king hagar,
zijn jullie nu werkelijk op geestelijk niveau zo achterlijk om de plezanten uit te hangen? of is het gewoon uit verveling dat ge hier enkele nietsbetekenende boodschappen post? ge kunt evengoed uw broek laten zakken tot aan uw enkels en de frustro uithangen met uzelf!
waarom reageert de publieke opinie niet op de 2.500 syndicalisten die jaarlijks alleen al in colombia vermoord worden? waarom reageert niemand op de 500 latino's die jaarlijks de mexicaans-amerikaanse grens proberen over te geraken en die afgeschoten worden door de yanks (als ze al over hun 3.500 km lange muur geraken!), waarom reageert niemand op het feit dat bijna 1.000 mensen zonder enige vorm van recht vastgehouden worden op het bezette guantanamo in cuba? (en waaruit blijkt dat ze niet allemaal tot alqaeda of de taliban behoren...)

kabouterkes bestaan niet!
by king hagar Friday June 13, 2003 at 02:51 PM

dat Cuba zwaar te lijden heeft onder het embargo van de VS, staat buiten kijf. Dat het op sommige vlakken vrij progressief is, dat is inderdaad ook waar. Zo is het zonder twijfel het enigste land in Zuid-Amerika dat zijn inwoners voor een deel kan voorzien in haar basisbehoeften. Maar op het vlak van democratie en vrije meningsuiting loopt het toch wel serieus scheef, en dat ziet ge aan de motieven waarom mensen Cuba ontvluchten. Het zijn er inderdaad een pak minder als uit een willekeurig land in Afrika, deels ook omdat de levensstandaard hoger ligt, maar het procentueel aantal politieke vluchtelingen ligt toch wel een stuk hoger als bij een gemiddeld ander derde-wereldland (heb geen cijfers, heb het een tijdje geleden ergens gelezen, volgens mij was het een rapport van één of andere NGO). Dit zegt genoeg denk ik.

Cuba is helemaal niet socialistisch zoals Jan van hierboven het voorstelt, er ontbreekt een belangrijke eigenschap van een socialistische maatschappij, namelijk arbeidersdemocratie. De mensen zijn helemaal afhankelijk van de willekeur van Castro en de zijnen. Als hij morgen beslist om het gratis onderwijs, gezondheidszorg,... af te schaffen, dan is dat zo. Mensen die kritiek hebben op het beleid worden gezien als landverraders en krijgen extreem zware straffen. Het 'socialisme' van Castro is een verstikkend systeem dat door zijn karikaturaal karakter eerder een rem is op het revolutionair bewustzijn in de rest van de wereld.

Een klucht
by christophe Friday June 13, 2003 at 03:07 PM

Je maakt er echt een klucht van Hagar.

Er is geen enkel land ter wereld waar er zoveel kritiek mogelijk is als in Cuba. Overal waar je komt, wordt er commentaar gegeven op de toestand van het land, zijn politici en zijn systeem. Het is zelfs moeilijk een Cubaan te vinden die geen eigenzinnige mening heeft.

Dat de Cubanen afhankelijk zijn van Castro is nog zo'n onbenullige uitspraak. Een tijd geleden stemden 9 miljoen Cubanen nog voor het behoud van de verworvenheden van de revolutie op Cuba.

En dan die cijfers van die NGO's... tja, Reporters Sans Frontières is ook een NGO, maar de voorzitter daarvan werkt voor de CIA. Zie: http://www.granma.cu/ingles/junio03/mar3/22menard-i.html

En ik schrik eigenlijk wel van je standpunten. Situeer jij jezelf in linkse hoek? Vreemd want zelfs de SP.a is gematigder tegenover Cuba dan jij...

Hagar
by Jan D. Friday June 13, 2003 at 03:15 PM

Jij bent echt niet goed geïnformeerd over Cuba hoor.

Ik heb ook kritiek op Cuba maar ik denk niet dat we nu moeten gaan meehuilen met de wolven in het bos.

Ja, ik was net als vele andere progressieven teleurgesteld door de recente repressiegolf, na jaren van ontspanning, waarbij vele politieke gevangenen vrijkwamen en de sociaaldemocratische en progressieve oppositie de facto werd getolereerd, wist je dat de Cubaanse trotskisten tegenwoordig mogen vergaderen?

Ik ben ook een voorstander van een volledig democratisch-socialisme waarbij de staat afsterft en de basisdemocratische civiele maatschappij het leven gaat beheren. Dat zal echter niet in één land worden opgebouwd en de verworvenheden van Cuba moeten nu in de eerste plaats verdedigd worden tegen het imperialisme.

Doodstraffen zijn verschrikkelijk, laat dat duidelijk zijn. Maar aan de andere kant gaat het hier blijkbaar toch over een bende opposanten die gelinkt zijn met de extreem-rechtse Cubaanse mafia uit Miami (ik heb hier een gazetje van hen liggen vol lofzangen op Pinochet...) en betaald worden vanuit de VS-ambassade.

En het klopt totaal niet dat je in Cuba geen kritiek zou mogen uiten zonder 'extreem zwarte straffen'. Dit kan wel, zij het tot op een zekere hoogte en onder een sterke sociale controle. Men steekt opposanten niet in de gevangenis maar ze verliezen hun werk en zo.

Het spijt me, maar jullie Cuba-visie is totaal weg van de wereld. Jullie trotskisten willen een 'politieke revolutie' terwijl daar absoluut geen basis voor is en dit enkel zou leiden tot een CIA-contrarevolutie waarbij de oude Batista-clan al haar eigendommen zou komen terugeisen en dus een burgeroorlog en massale verarming teweegbrengen.

De brochure die jullie 'theoreticus' Peter Taaffe over Cuba schreef is bijvoorbeeld een gruwelijk staaltje van abstract pseudo-marxisme. Ik zie het al gebeuren: er komt een 'opstand' op Cuba, het CWI juicht twee weken lang over 'arbeidersdemocratie' en politieke revolutie. Dan wordt het duidelijk welke extreem-rechtse groepen de macht in handen krijgen en hoe snel de levensstandaard van de bevolking erop achteruit gaat en dan zeggen jullie in "Socialistisch Links": "Jammer, het is mislukt en nu is het contrarevolutie, maar het had gekunnen!!!" Yeah right...

Sorry, maar in deze zou ik dichter bij de Pvda staan dan bij jullie (ondanks hun gebruikelijke irritante retoriek en de typische afstotende praat van iemand als Mark op deze site bv. die dan direct over 'extreem-rechts tuig' begint, waarom wordt dit soort beledigende onzin niet weggehaald door de anders zo ijverige edito'ers?)

Hagar moeten wij u nog serieus nemen?
by Jeannk Friday June 13, 2003 at 03:24 PM
jeannk@hello.be

Het is wel makkelijk natuurlijk overal gaan beweren: "In Cuba is er geen arbeidersdemocratie." Gewoon op basis van wat uw vriendjes in de Lsp of de bush-administratie (whatever) u allemaal wijsmaken.

Nu, ten eerste elke Cubaan, die ouder is dan 16, is georganiseerd in comités ter verdediging van de Revolutie samen met nog zo'n 125 a 250 andere mensen uit zijn wijk, fabriek,... De verkiezingen verlopen via deze comités, men kan zich echter niet zelf kandidaat stellen, met moet voorgedragen worden door iemand anders. En de verkozenen zijn permanent afzetbaar.

Nu uw grootste misdadige leugen, de persoonlijke grillen van Fidel Castro. Als er een wetswijziging komt die een grote invloed heeft op de cubanen wordt die ook in de CDR's besproken. Toen Cuba in het begin van de jaren '90 de dollar legaliseerde vanwege de economische crisis, is dat voorstel in alle CDR's besproken geweest, er zijn vanuit de CDR's meer dan 1 miljoen (1.000.000!) amendementen op dat voorstel gekomen, die elk op hun beurt behandeld en bediscussieert zijn geweest.

Als er 1 kracht is die de revolutie belemmert dan zullen het eerder u en de uwen zijn, dan dit land. Dat ten eerste een ongelooflijke internationale uitstraling heeft naar de rest van de 3e wereld en ten tweede met de beperkte middelen die het heeft actief strijdbewegingen en andere socialistische landen steunt.

Nu vraag ik mij ook af wat u eigenlijk vindt? Vind u het goed dat de EU sancties uitspreekt tegen Cuba? Vindt u dat de 3 tot de dood veroordeelden in kwestie geen saboteurs waren? Ik zal u alleszins zeggen wat ik vind: Ik ben blij dat we indertijd hebben besloten om de Lsp weg te houden van Che presente (solidariteitsfeest met Cuba), omdat jullie noch de betekenis van solidariteit, noch die van revolutie begrijpen.

ps: de cubaanse vluchtelingen krijgen niet alleen asiel, maar ook onmiddelijk een huis en een job in de VS.

???
by mark Friday June 13, 2003 at 03:25 PM

hagar,

feiten graag. Ik weet niet of het wel zo is wat jij zegt, dat cubanen die kritiek hebben op het systeem zomaar de mond wordt gesnoerd. je moet namelijk niet veralgemenen: er is een verschil tussen gefundeerde kritiek hebben - een uitlaatklep daarvoor zijn de vele wijkraden, syndicaten en volksraadplegingen die in cuba de esluitvorming voorafgaan - en het willen kapotmaken van de verworvenheden van de revolutie om zo het hoerenparadijs cuba weer in ere te herstellen. Er is volgens mij een verschil tussen arme mensen die klagen over weinig mogelijkheden (op het vlak van comfort, voedselbevcoorrading, vrije meningsuiting) en regelrechte saboteurs. at is hier de kwestie.
Het probleem is dat veel mensen cuba en de cubaanse problematiek benaderen vanuit hun ligstoel-mentaliteit. dat gaat zomaar niet, Cuba is een derdewereldland dat vecht voor het behoud van haar hoogste goed: de rechtvaardige verdeling van de schaarse middelen.
By the way: wat is vrije meningsuiting? Is dat op de zevende dag - georkestreerd - je zeg mogen doen, is dat kunnen kiezen welke soort tandpasta je vandaag weer zult gebruiken, is dat lang haar mogen dragen, is dat racistische taal uitslaan omdat een of ander amendement in de grondwet dàt wel toestaat (ik verwijs hier naar de vs en de klukluxklan), terwijl het uiten van je ongenoegen met de neo-fascistische politiek van je leider (el lider maximo bush)je ontslag betekent of dat zelfs het behoren tot een bepaald mensentype (arabieren) je uitwijzing betekent?
Is die zo opgehemelde vrije meningsuiting van jou echt zo absoluut als je zelf lijkt te denken. Och, de mensen zullen er altijd wel het hunne van denken hoor.
Maar er is een verschil tussen opbouwende kritiek op een niet-perfect systeem en bewust offensief tegen een systeem dat jouw broodheren niet goed gelegen én genegen is.
En nogmaals: informeer jezelf: het getuigt helemaal niet van paranoide schizofrenie (of wat je ook wil suggereren) om te zeggen (met feiten achter de hand als je wil) dat de amerikanen en - ja, dat is geen onbestaande organisatie hoor mijn beste - de cia wel degelijk achter deze zoveelste destabiliseingspoging van cuba zit. De amerikaanse staat heeft castro ondertussen al acht keer proberen te vermoorden, de vs hebben velden van boeren met opzet besproeid met giftige stoffen om hub oogst én hun kinderen te vermoorden, ze zetten via hun piratenzenders aan tot gijzelneming van overheidsfunctionarissen en gewone burgers, ze zullen daarmee niet stoppen tot cuba weer een hoerenparadijs is, waar vette amerikanen hun vette pik in de smoel van lekker magere cubbanse hoertjes kunnen proppen; eens zien of de vrije meningsuiting, laat staan de conversatie tout court, daarmee gebaat zal zijn.

mvg
mark

ik pvda'er? soms ben je nu eenmaal objectieve bondgenoot van extreem-rechts tuig. punt.
by mark Friday June 13, 2003 at 03:37 PM

ik vind het niet zo belangrijk hoor, jan d., maar ik behoor niet tot de pvda, hoewel ik deze organisatie natuurlijk nog altijd wel beschouw als een enigszins gestructureerde com. partij, in tegenstelling tot etcetera.
Ik vind, trouwens, dat een beetje cynisme af en toe wel eens mag, mag ik?

Consequent?
by KaM Friday June 13, 2003 at 03:39 PM

Waar zullen we dat schrijven. De heer D. die zegt dat we een beetje 'realistisch' moeten blijven en er bovenal moeten voor zorgen dat de 'extreem-rechtse' krachten in Cuba en de VS niet aan de macht komen. Om dat te realiseren moeten we wel het een en het andere door het oog kunnen zien.....

Stel je een keertje voor moest ik zeggen tegen u dat een 'bepaalde' politieke groep de macht zou grijpen en alles zou controleren en beslissen. O ja zolang mensen als u die 'groep' niet te veel last bezorgen mogen jullie rustig verder blijven vergaderen. We moeten de revolutie immers verdedigen tegen de extreem-rechtse krachten, nietwaar....... Het huis zou gewoon te klein.

''Ik ben ook een voorstander van een volledig democratisch-socialisme waarbij de staat afsterft en de basisdemocratische civiele maatschappij het leven gaat beheren. Dat zal echter niet in één land worden opgebouwd en de verworvenheden van Cuba moeten nu in de eerste plaats verdedigd worden tegen het imperialisme.''

We moeten die kliek van Castro gewoon aan de macht laten en tolereren tot de Cubaanse staat vanzelf afsterft etc....... Wat denk je is de beste manier om die rechtse krachten in Cuba buiten te houden. Wachten tot de boel vanzelf in elkaar stuikt zoals in het Oostblok?

Jezus dat is gewoon puur een PVDA redenering weliswaar subtieler verpakt maar het komt op identiek hetzelfde neer.

King Hagar Kapt Ermee
by king hagar Friday June 13, 2003 at 03:57 PM

bedankt hé mister D. , nu weten ze het allemaal. Kan ik eerst een half uur anti-lsp gezever slikken voor ze iets tegen mijn argumenten inbrengen. Wou nog een pak over Cuba zeggen (ben helemaal niet zo slecht geïnformeerd), maar nu hoeft het voor mij niet meer... Slukes iedereen!

aja en Christophe, ben ik rechts? Tja, ik ben geen lid van de PvdA (maakt me toch al op zijn minst verdacht), ik vind Abba Zjouzjou nen jojo-populist (als dat geen harde bewijzen zijn) en ik vind Stalin nen dikke lul (niet gewoon rechts, maar ben nog nen fascist ook!!).

kliek rond castro
by Jeannk Friday June 13, 2003 at 04:07 PM
jeannk@hello.be

Het Cubaanse volk?

PS1: ik had mijn comment al geschreven toen ik die van Jan D. las.

PS2: ik betwijfel dat u ook maar iets weet over wat dan ook.

Och
by Jan D. Friday June 13, 2003 at 04:12 PM

Hagar, jij komt toch openlijk uit wie en wat je bent? Dat leek mij zo in veel van je vorige berichten. Ik hou niet van duikbotengedoe, niet van gelijk welke kant. Is het niet relevant om over die brochure te beginnen, wetende dat jij die waarschijnlijk gelezen hebt en je daarop baseert? Jullie hebben toch een 'partijlijn'? Sorry, ik ben het vaker niet eens met de pvda maar jullie standpunten over bv. Cuba en Palestina vind ik onzinnig en abstract. Blijf liever en verdedig eens grondig waarom je voor een 'politieke revolutie' bent.

KaM, met WIE ga je die kliek van Castro omverwerpen? Denk je echt dat de arbeidersklasse van Cuba Castro gaat omverwerpen? Dat is enkel zo in een theoretisch universum.

En Mark, je moet mensen geen extreem-rechts tuig gaan noemen he. Wat levert dat op? In elk geval geen goede discussie.

Biochemist
by Jan anton Gilles Friday June 13, 2003 at 04:19 PM
Fa349256@skynet.be 014587318 Koeneind 20 2440 Geel

Ik ben het volledig eens met de schitterende voorlopersrol die Cuba op zich neemt als voorbeeld, hoe het moet in ontwikkelingslanden ,bovendienkan het ultra -kapitalistische westen, ook een voorbeeldfunctie gebruiken,we evolueren naar de complete IK-maatschappij, waar solidarideit geen waarde meer heeft , waar samenwerken taboe is, waar alléén maar winners en losers zijn, waanzin!!
Ik zou me graag aansluiten bij een vriendenkring Belgie Cuba,maar vind géén adressen , kan je me daar bij helpen??

Jan Anton Gilles

Ardennen
by KaM Friday June 13, 2003 at 04:20 PM

Als jullie inschatting van Cuba even goed als die van de oorlog in Irak en van de laatste verkiezingen dan pas ik. Grapig dat mensen als u verwijten maken aan anderen terwijl het recente parcours van de PVDA bijna even bochtig is als het circuit van Spa-Francochamps.

Toch kameraadschappelijke groeten.

Ps Jan. Als we met zijn allen moeten wachten tot de Staat vanzelf afsterft..... Dat is pas een realistische en nuttige inschatting. Wachten op Godot maar dan in Cuba.

ocharme
by Jeannk Friday June 13, 2003 at 05:41 PM
jeannk@hello.be

Ocharme Kam heeft geen argumeten meer en moet de discussie van onderwerp doen veranderen om nog serieus over te komen, beetje zielig eigenlijk. Ik wil best met u de discussie over Irak of de verkiezingen aangaan, maar die hoort niet thuis onder dit artikel.

Ondertussen heeft nog niemand van jullie kliekje op mijn vragen geantwoord. Wat vinden jullie van de sancties, wat vinden jullie van desaboteurs en, een vraag die ik al enkele maanden geleden stelde, met welk project voor steun en solidariteit met het cubaanse volk zijn jullie bezig? Op die laatste vraag ken ik nu zelf wel het antwoord, in tegenstelling tot Castro of de pvda, geen enkel, nul, nada , niks.

En er valt veel te zeggen over Jan D., maar hij heeft ten minste ooit al eens een deftig boek gelezen (meer dan mij zelfs :-)). En jullie zouden beter wat vriendelijker tegen deze jongen zijn, want hij maakt het de pvda alleszins moeilijker in discussies dan die bende scholieren die jullie een partij noemen.

Voor mijn part moeten jullie Cuba niet steunen, maar kom dan wel niet af met leugens zoals: Castro beslist alles zelf, alle opposanten verwijnen of worden gemarteld, het Cubaanse volk wacht op een anti-bureaucratische revolutie, wij steunen de cubaanse arbeidersklasse, Che was een trotskist, wij zijn links, het cubaanse regime loopt op zijn laatste voeten, en andere van dergelijke nonsens, die voortkomt uit jullie eigen fantasie en droomwereldje, dan uit de realiteit.

Jij bent mijn kameraad niet.
Toch groeten,

Jeannk

Desinformatie
by Gwen Falony Friday June 13, 2003 at 05:59 PM

Ik verblijf nu al meer dan 9 maanden in Cuba. Ik moet zeggen, ik heb zelden zo´n laster gelezen over het land als in bepaalde comments die hierboven staan. Ik heb helaas de tijd niet om op alle onzin te reageren. Blijkbaar zijn jullie zeer slecht geinformeerd over de Cubaanse vluchtelingen. Grappig wel om te lezen dat Cuba procentueel meer politieke vluchtelingen zou kennen dan andere derde wereldlanden. Volgens de VS, de Cubaanse maffia in Miami (en blijkbaar de LSP?) zijn alle Cubaanse vluchtelingen politieke vluchtelingen. Vreemd, aangezien de vluchtelingen zelf zeggen dat ze op zoek zijn naar un car en una casa (sommigen zeggen ook: una buena mujer). Sommigen onder jullie hebben blijkbaar ook nog nooit gehoord van de ´Cuban adjustment law´. Werk aan de winkel, jongens. Wisten jullie dat er Afrikanen en Indiers naar Cuba afgereisd zijn om van hieruit naar de VS te vluchten? Ze dachten dat ze er de zelfde opvang zouden krijgen als de Cubanen (dwz, een verblijfplaats, werk, een voorschotje om een goede start te maken).

Bon, ik wou vooral reageren op een verbazend hardnekkig misverstand. Ondermeer Jan D. schreef:

´Doodstraffen zijn verschrikkelijk, laat dat duidelijk zijn. Maar aan de andere kant gaat het hier blijkbaar toch over een bende opposanten die gelinkt zijn met de extreem-rechtse Cubaanse mafia uit Miami (ik heb hier een gazetje van hen liggen vol lofzangen op Pinochet...) en betaald worden vanuit de VS-ambassade.`

Dit is desinformatie. De 3 criminelen die ter dood veroordeeld zijn, zijn geen politieke huurlingen. Het zijn kapers die een gammel bootje gekaapt hebben om ermee naar Miami te vluchten. Toen bleek dat ze niet genoeg brandstof hadden, dreigden ze er mee alle passagiers om te brengen. Niet alle kapers zijn tot de doodstraf veroordeeld, enkel de 3 zwaarste criminelen. 1 van hen had al eerder iemand vermoord, de 2 anderen hadden ook een strafblad om u tegen te zeggen. De Cubaanse ´dissidenten´ waarover jan het heeft kregen gevangenisstraffen tussen de 6 en 26 jaar. Indien gewenst kan je hen politieke gevangenen noemen. Doe toch de moeite eerst naar hun looncheque te kijken en naar de ´artikels´ die ze schreven.
Gisteren betoogden meer dan 1 miljoen Cubanen voor de ambassades van Spanje en Italië. Fidel en Raoul liepen vooraan. Achteraan liepen echt geen militairen om de massa te dwingen hun woede te uiten.

Groeten,
Gwen Falony

Bedankt
by Jan D. Friday June 13, 2003 at 06:04 PM

Bedankt voor de correctie, eigenaardig, ik meende dat inderdaad duidelijk zo te hebben gelezen...

Bedankt! (bis)
by de man in het zwart Friday June 13, 2003 at 06:10 PM

ik zou zelfs zeggen : zéééér eigenaardig...

damn
by tim Friday June 13, 2003 at 07:08 PM

k peis dak es nen andere naam moet gaan zoeken om te posten, der lopen heir te veel timmen rond

Operatie rode storm.
by KaM Friday June 13, 2003 at 07:40 PM

Grappig hoe die stalinisten er toch iedere keer in slagen om anderen woorden in de mond te leggen die ze nooit gezegd hebben. Je zou bijna denken dat ze er een bepaalde 'feeling' voor hebben. Als je ons standpunt over Cuba wil weten dan bestaan daar betere plaatsen voor dan Indymedia. Ik zou trouwens niet weten op welke argumenten ik moet antwoorden.

Ik wou gewoon eventjes reageren op de tussenkomst van JD die voor zijn normen toch wel akelig in de buurt kwam van de beruchte PVDA-logica. De verpakking was properder. Enfin misschien kan de PVDA op dat vlak nog iets leren van JD. ;)

Ach wat een beetje zon en een paar palmboompjes niet met een mens kan doen hé. Enfin nog best dat die N-Koreaanse mannetjes daar nog rondliepen op Cuba of we waren JD kwijt.

PS. Jeannk, weet je nu ook al wat ik lees. Ben net bezig met de nieuwste van Tom Clancy: Het Rode gevaar. Operatie rode storm vond ik iets beter. Hoe die dappere Amerikanen de rode horde tot staan brachten in de Duitse vlakte....... :)

Groeten tovarich.

pfff
by Jeannk Friday June 13, 2003 at 08:05 PM
jeannk@hello.be

Moet ik op deze zever nu antwoorden ofzo? Als je ergens niets over weet kan je beter zwijgen ipv niets zeggende comments te posten, misschien kan je ook eens een boek over cuba proberen te lezen en ik daag u uit mij te tonen waar ik iemand iets in de mond leg. Voor de rest vind ik de paranoide insinuaties die u maar over mijn persoon blijft maken nog zieliger dan u argumentatie.

En u zult mij moeten verontschuldigen maar flikken zijn echt mijn kameraden niet, evenmin als 16jarige St-Niklase pubers die niet onder hun eigen naam durven schrijven en bang worden als er een kleurling in hun recreatiedomein rondloopt.

Tenzij u nog iets over Cuba wilt of kunt zeggen, is deze discussie afgelopen voor mij.

Groeten,

Jeannk

Discussie?
by KaM Friday June 13, 2003 at 08:16 PM

Welke discussie?

Het is moeilijk om te discussiëren met mensen die je woorden in de mond leggen en die een expert zijn in het verdraaien van andermans teksten. Dan zeg je beter niets. ;)

Oeps
by KaM Friday June 13, 2003 at 08:23 PM

''Voor mijn part moeten jullie Cuba niet steunen, maar kom dan wel niet af met leugens zoals: Castro beslist alles zelf, alle opposanten verwijnen of worden gemarteld, het Cubaanse volk wacht op een anti-bureaucratische revolutie, wij steunen de cubaanse arbeidersklasse, Che was een trotskist, wij zijn links, het cubaanse regime loopt op zijn laatste voeten, en andere van dergelijke nonsens, die voortkomt uit jullie eigen fantasie en droomwereldje, dan uit de realiteit.''

Had u nog voorbeelden gewenst, of zijn dat geen verdraaingen of insinuaties volgens u? Ché een trotskist? Waar haal je het? Trouwens, moest dat zo geweest zijn dan was vandaag minstens de helft van Latijns-Amerika communistisch. :)

En wat zegt Castro en Yamila Pita
by ace Friday June 13, 2003 at 09:45 PM
ace@steun.be

Het enige antwoord op gebrek aan info of desinformatie is minstens luisteren naar wat een land, partij of president te zeggen heeft, of luisteren naar mensen zoals Gwen Falony die uit eerste hand spreken. Zodus - wie zichzelf een hart onder de riem wil steken lees de 1 mei-toesprak van Fidel: http://www.ptb.be/scripts/article.phtml?section=A2AAABBQAA&obid=19724 en wie de toelichting van Gwen uitgebreid wil onder ogen zien, luister naar Yamila Pita: http://www.ptb.be/scripts/article.phtml?section=A2AAABBQAA&obid=19824 . En dat deze bijdragen op de site van Solidair staan, dat is dan maar zo - als zij de enigen zijn die op cruciale punten de info geven dan moet de anderen hun hand maar in eigen boezem steken.

desinformatie
by boelzoeker Friday June 13, 2003 at 09:54 PM

> Het enige antwoord op gebrek aan info of desinformatie is minstens
> luisteren naar wat een land, partij of president te zeggen

Een vrije pers in cuba zou nog beter zijn, denk je niet?

ok dan...
by Jeannk Friday June 13, 2003 at 10:10 PM
jeannk@hello.be

De zeven leugens die ik opsomde zijn allemaal al in meerdere of mindere mate geopperd geweest door verschillende Trotskisten of trotskistische groeperingen, de meeste door die van uzelf trouwens.

1. Castro beslist alles zelf.

"De mensen zijn helemaal afhankelijk van de willekeur van Castro en de zijnen. Als hij morgen beslist om het gratis onderwijs, gezondheidszorg,... af te schaffen, dan is dat zo."

door king hagar in de discussie hier boven.

2. alle opposanten verdwijnen of worden gemarteld

Wordt hier oa geïnsinueerd:

"Mensen die kritiek hebben op het beleid worden gezien als landverraders en krijgen extreem zware straffen. Het 'socialisme' van Castro is een verstikkend systeem..."

door king hagar in de discussie hierboven

3. het Cubaanse volk wacht op een antibureaucratische revolutie

"We zien in Cuba dat de bureaucratie niet de belangen van de arbeidersklasse dient,maar enkel zijn eigen belang."

Nikei Depooter onder het artikel 33437

4. wij steunen de cubaanse arbeidersklasse

"Wij verdedigen de Cubaanse arbeidersklasse..."

Kam onder het artikel 33437

5. Che was een trotskist

Ben ik al tegengekomen bij leden van verschillende trotskistische strekkingen vooral Latijns-Amerikaanse. Uw strekking zegt dit idd niet, maar insinueert wel dat als hij langer had geleefd dat hij dan trotskist zou zijn geworden (ongeveer even wetenschappelijk als uw stelling over half Latijns-Amerika).

6. Wij zijn links

tja, ik wil u nu ook geen woorden in de mond leggen, misschien ben ik hier iets te overhaast geweest.

7. Het Cubaanse regime loopt op zijn laatste voeten

"Wat denk je is de beste manier om die rechtse krachten in Cuba buiten te houden. Wachten tot de boel vanzelf in elkaar stuikt zoals in het Oostblok?"

Door kam in de discussie hierboven
Stelling 7 wordt ondertussen al 40 jaar verkondigt.

En voor de duidelijkheid, deze opsomming was niet mijn argumentatie over democratie en socialisme op Cuba, die stond daar boven. De opsomming was gewoon een leuke uitsmijter.

Zou u nu aub willen ingaan op een aantal argumenten en vragen die in de verschillende comments hierboven worden aangehaald, want het komt mij voor dat alles wat u tot nu toe heeft kunnen uitbrengen gebaseerd is op lucht en holle woordenkramerij, met andere woorden: een aantal feiten over Cuba zouden uw toekomstige comments zekers niet schaden.

Groeten
Jeannk (nog altijd geen kameraad, maar wel geamuseerd)

Onvoorstelbaar
by Claudio Friday June 13, 2003 at 11:26 PM

"We moeten die kliek van Castro gewoon aan de macht laten en tolereren tot de Cubaanse staat vanzelf afsterft etc....... Wat denk je is de beste manier om die rechtse krachten in Cuba buiten te houden. Wachten tot de boel vanzelf in elkaar stuikt zoals in het Oostblok?"

En dat sommige belgische trotskisten beweren dat ze Cuba al dan niet "kritisch" steun. Damn, de maffia in Miami klinkt progressiever.

De grap is dat trotskisten in Latijns-Amerika die onzin niet eens durven uitspreken. In Latijns-Amerika is Cuba een realiteit die velen doet hopen voor een betere toekomst voor het continent. Ah tussen haakjes, grappig hoe heel het continent zich afsplitse van de Mendel-internationale en de cwi ze niet heeft kunnen recuperen. Leve het tendensrecht in trotskistische partijen! :)

Groeten,

Claudio

Tendens
by KaM Saturday June 14, 2003 at 09:19 AM

Het blijft trouwens vreemd om te zien hoe jullie op een bijna professionele manier dingen kunnen verdraaien en 'misinterpreteren'. Het is toch grappig om te zien dat de 7 punten die Jeannk opsomt in de meeste gevallen absoluut niet corresponderen met de respectievelijke 'citaten' en dat Claudio gewoon een paar citaten totaal uit zijn context rukt (wat op Indymdia doodeenvoudig is.) Doen jullie dat opzettelijk of is dat een soort 'afwijking'. :)

Ik weet trouwens nog altijd niet op welke 'argumenten' ik zou moeten ingaan. Waarom lees je gewoon niet een keertje een paar van onze artikels ipv van hier te zitten zeuren.

En tja van dat 'tendensrecht' hebben jullie geen last hé. Lacht u nu met u zelf of wat? Ik ken toch wel een 'tendens' binnen de PVDA die de samenwerking met onze moslimbroeders absoluut niet zag/ziet zitten.........:)

Groeten.

hoe dikwijls
by tim Saturday June 14, 2003 at 10:53 AM

verdwijnen hier geen dingen in de vuilbak, da eentje kan er dan nog wel bij, nie?

In zijn context
by KaM Saturday June 14, 2003 at 02:44 PM

"en dat Claudio gewoon een paar citaten totaal uit zijn context rukt (wat op Indymdia doodeenvoudig is.) "

Ok, hier de volledige context:

" ''Ik ben ook een voorstander van een volledig democratisch-socialisme waarbij de staat afsterft en de basisdemocratische civiele maatschappij het leven gaat beheren. Dat zal echter niet in één land worden opgebouwd en de verworvenheden van Cuba moeten nu in de eerste plaats verdedigd worden tegen het imperialisme.(jan d.)''

We moeten die kliek van Castro gewoon aan de macht laten en tolereren tot de Cubaanse staat vanzelf afsterft etc....... Wat denk je is de beste manier om die rechtse krachten in Cuba buiten te houden. Wachten tot de boel vanzelf in elkaar stuikt zoals in het Oostblok?

Jezus dat is gewoon puur een PVDA redenering weliswaar subtieler verpakt maar het komt op identiek hetzelfde neer."

Dus opnieuw mijn stelling over de overduidelijke rechtse trotskistische standpunten:

En dat sommige belgische trotskisten beweren dat ze Cuba al dan niet "kritisch" steun. Damn, de maffia in Miami klinkt progressiever.

Zo beter?

Claudio


Blijven oefenen.
by KaM Saturday June 14, 2003 at 03:25 PM

Yep iets beter Claudio. Je ziet dat als je het wilt je het kan hé. Ik zou het wel appreciëren moest u uw eigen 'naam' gebruiken om berichtjes te posten.

Ik heb trouwens geen enkel standpunt ingenomen. Er is een verschil tussen een reactie op een bepaalde tekst van JD en een 'standpunt'. Ik heb je trukjes wel door hoor. Je kan hier niet met een gerust gemoed een berichtje posten zonder dat er ergens een typ als u opduikt die van de gelegenheid profiteert om die 'trotskisten' eens te pakken. Enfin misschien tijd voor een andere 'nickname' nietwaar?

rechtzetting (in zijn context)
by Claudio Saturday June 14, 2003 at 11:02 PM

"by KaM" moest natuurlijk "by claudio" zijn.

Groeten,

Claudio

nieuwe argument
by eddy Sunday June 15, 2003 at 07:22 PM

De trotskisten hebben een nieuw argument! Als je mening niet strookt met de hunne 'kom je aardig in de buurt van een ...PVDA'er':-)

Executie
by Hasta la victoria Monday June 23, 2003 at 10:30 AM

Mijn beste kameraden,

Is er nu werkelijk niemand onder jullie die, ongeacht de dieper liggende oorzaken en aanleidingen, rechtuit NEE zegt tegen (willekeurige) executies, waar ook ter wereld en door welk regime of machthebber ook bevolen?

Zijn er werkelijk mensen onder jullie die geloven dat executies een noodzakelijk en dus geoorloofd middel kunnen zijn tegen provocaties?

Hasta la victoria