arch/ive/ief (2000 - 2005)

Laboratorio 3 is niet meer, leve Laboratorio 4!
by Tommy De Cock Tuesday June 10, 2003 at 08:28 PM
creativeurge@hotmail.com

De Spaanse politie is gisteren overgegaan tot de ontruiming van één van de meest emblematische kraakpanden van Spanje, het Laboratorio 3 in Madrid. Het antwoord van de "okupas" (krakers) liet niet op zich wachten: onder het motto "un desalojo, otra ocupación" (een ontruiming, een nieuwe bezetting) werd prompt een ander leegstaand gebouw ingenomen, nauwelijks enkele honderden meters verder. Het Laboratorio 4 is geboren.

Het sociale centrum Labo 3 heeft gedurende anderhalf jaar een sociale en culturele impuls gegeven aan Lavapiés, dé multiculturele wijk in het centrum van Madrid waar het kraakpand gelegen was. De krakers omschrijven het Labo als een ruimte voor subversie en contra-informatie, gericht tegen de hypocrisie en de barbaarsheid van het kapitalisme. Ze willen niet alleen de woningnood aan de kaak stellen, maar ijveren ook voor een samenleving gebaseerd op wederzijdse steun en samenwerking. Zelfbeheer als alternatief voor het gelddorstige kapitalisme. Otro mundo es posible. Een andere wereld is mogelijk - en onontbeerlijk.

Zelfbeheer betekent bovenal vrijheid, niet afhangen van precaire werk- en woonomstandigheden of van overheidsfondsen. De bezetting van gebouwen die al jaren leegstaan is dus ook de creatie van "bevrijde ruimtes", waar het kapitaal geen heer en meester is en waar geen "leiders" of machtsrelaties bestaan. Er wordt druk geëxperimenteerd met "autoempleo" (spontane taakverdeling) en directe democratie. Het culturele aanbod van Labo 3 gedurende de afgelopen maanden was werkelijk overweldigend: geen enkel probleem om een cursus of workshop te vinden volgens de interesse van elkeen. Juridische bijstand, uitlenen van boeken en audiovisueel materiaal, conferenties, theater, cinema, concerten, fuiven,... Met de opbrengst van die activiteiten werden de lopende kosten gedekt en een aantal andere initiatieven (b.v. volkskeuken) bekostigd. Buurtbewoners hebben intussen al lang door dat het niet gaat om delinquenten en herrieschoppers, zoals de "squaters" in de pers vaak omschreven worden. Er is een grote verscheidenheid aan individuen en groepen, maar allen spannen ze zich in voor de creatie van een alternatieve cultuur. De "punkis" waren in het Labo 3 in de minderheid, en kregen het gezelschap van universitairen, artiesten, emigranten, feministen,... Mensen met een kritische zin die hun kennis ten dienste willen stellen van de anderen. Mensen die zich bewust zijn van een aantal problemen in de wereld en hun eigen oplossing naar voren schuiven. Dat leidt vaak tot heel uiteenlopende thema's en acties, zoals de strijd tegen het fascisme, de situatie in Chiapas en Palestina en de recente oorlog in Irak.

Het Laboratorio 3 is verdwenen, maar er is al een nieuw centrum voor zelfbeheer, het Labo 4. Er zal getracht worden om nog meer de nadruk te leggen op het creëren van cultuurnetwerken, buiten het bereik van de giftige tentakels van het kapitalisme en waar lokale en glokale organisaties en verenigingen samen kunnen spannen tegen de verstikkende dictatuur van de speculatie en het kapitaal.
"No podrán desalojar la cultura popular"
"De cultuur van het volk zal men nooit kunnen ontruimen"

Meer info op:
http://madrid.indymedia.org
http://www.lahaine.org
http://sindominio.net/laboratorio/