arch/ive/ief (2000 - 2005)

Filippijnen actueel 08/06/03 - VS BEZOEK: Satur wil weten wat met Bush besproken werd
by Filippijnengroepen Belgie Monday June 09, 2003 at 03:14 AM
fgb@online.be

INHOUD: VS BEZOEK: Satur wil weten wat met Bush besproken werd OORLOG: MILF-staakt-het-vuren blijft onbeantwoord GLORIA: Toch presidentskandidate? STAATSBEZOEK: Reizen leveren vooral oorlogstuig op en plaatsvervangende schaamte MENSENRECHTEN: Amnesty niet mals voor de Filippijnen SAN ROQUE: Megadam klaar voor gebruik

Filippijnen actueel 08/06/03

VS BEZOEK: Satur wil weten wat met Bush besproken werd

Bayan Muna-volksvertegenwoordiger Satur Ocampo onthulde dat presidente Gloria Macapagal-Arroyo bij haar staatsbezoek aan Washington een akkoord had gesloten waarin de Filippijnen belooft om geen VS-soldaten uit te leveren voor vervolging door het Internationaal Gerechtshof. Ocampo vermoedt dat Arroyo ook niet alles verteld heeft over mogelijke akkoorden omtrent de aanwezigheid van VS-soldaten in de Filippijnen en over de vestiging van militaire basissen.

Zowel Washington als Manilla ontkenden echter opnieuw dat de VS nieuwe basissen wil openen in de Filippijnen. Het is evenwel geen geheim dat de VS graag gemakkelijker toegang wil voor zijn militairen op Filippijnse bodem en liefst zonder al te veel restricties. Zo is men momenteel druk bezig met de voorbereiding van Balikatan 03-1, de opvolger van de gezamenlijke operaties tegen Abu Sayyaf in Basilan. Een juridisch adviseur van de presidente werd naar Washington gestuurd om er het akkoord over deze operaties nog eens uit te pluizen op mogelijke inbreuken tegen de grondwet. Generaal Thomas Fargo, de commandant van de VS-strijdkrachten in de hele Azië-Pacific-regio maakte dan weer zijn opwachting in Mindanao en Manilla in voorbereiding van de oefeningen.

“GMA-Bush Secret Pact Seen to Restore U.S. Bases in Philippines” in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/3-17/3-17-bases.html
“ICC immunity deal with US, GMA’s ‘exchange gift’ to Bush?” op de website van Bayan Muna
http://www.bayanmuna.net/Press%20Releases/PR%20SO/PR%20SO%20May%202003/bm_pr_so_may29_2003.html

OORLOG: MILF staakt-het-vuren blijft onbeantwoord

Dat er in Washington over terrorisme gepraat is staat vast: Gloria kwam van Washington terug met voor een bedrag van 356 miljoen dollar militaire hulp om haar eigen land te terroriseren. Het grootste deel van de “assistentie”, waaronder ook de bekostiging van gezamenlijke “Balikatan”-operaties, is bestemd voor Mindanao. Begrijpe wie kan maar tezelfdertijd bood de VS zich ook aan als bemiddelaar in het vredesproces tussen het Moro Islamic Liberation Front (MILF) en de regering. Van een vredesproces is overigens niet veel meer te merken. Toen het MILF eenzijdig een staakt-het-vuren afkondigde werd dat gebaar niet beantwoord aangezien het volgens de presidente slechts een “tactische zet” was.

GLORIA: Toch presidentskandidate?

Bronnen in de entourage van de presidente hebben zelf het verhaal de wereld ingestuurd: toen VS-president Bush en Arroyo vorige maand afscheid namen in Washington zou hij haar hebben toegefluisterd dat “vrouwen en politici het recht hebben om van mening te veranderen”. Dat is uiteraard een verwijzing naar Arroyo’s eerdere aankondiging dat ze niet van plan is om deel te nemen aan de presidentsverkiezingen in 2004.

Behalve Bush zouden ook andere staatshoofden en de katholieke kerk haar gevraagd hebben om zich toch kandidaat te stellen. Eigenaardig genoeg kwamen al deze “vertrouwelijke” berichten steeds vanuit het paleis zelf waardoor het vermoeden rijst dat men inderdaad de aankondiging voorbereidt van Gloria’s kandidatuur “op algemene aanvraag” (in Washington).

“Arroyo’s future plans” in Today
http://www.luisteodoro.com/modules.php?name=News&file=article&sid=126
“Arroyo, on a roll, may decide to run again after all” in de International Herald Tribune
http://www.iht.com/articles/98277.html

STAATSBEZOEK: Reizen leveren vooral oorlogstuig op en plaatsvervangende schaamte

Na haar terugkomst van het staatsbezoek aan Washington reisde de presidente naar Zuid-Korea en Japan voor meer pompeuze recepties. Ook van beide landen kreeg ze afgedankt legermateriaal cadeau waaronder enkele Zuid-Koreaanse F5-jets om de 5 (vijf) luchtwaardige gevechtsvliegtuigen van de Filippijnse luchtmacht te vervoegen. Beide landen leveren ook patrouilleboten.

Behalve de pracht en praal en de militaire afdankertjes viel er tijdens de bezoeken niets te rapen dan plaatsvervangende schaamte. Zo verklaarde Gloria in Seoul dat de Filippijnen een leidende rol zou opnemen in de oplossing van de Noord-Koreaanse “nucleaire crisis”. Manilla heeft echter in de verste verte niets te maken met deze crisis die vooral in het hoofd van enkele Amerikaanse heethoofden bestaat. In Tokyo maakte ze het nog bonter door te verklaren dat de oorlog tegen Irak ook een slag in het gezicht was van de Verenigde Naties, die nu maar dringend moest hervormd worden. De Filippijnse krant Philippine Daily Inquirer noemde dat in een onderkoelde commentaar “vreemde logica” aangezien de oorlog aantoonde dat eerder hervormingen in het Witte Huis nodig zijn dan in de VN.

“Weird logic” editoriaal in de Philippine Daily Inquirer
http://www.inq7.net/opi/2003/jun/07/opi_editorial-1.htm

MENSENRECHTEN: Amnesty niet mals voor de Filippijnen

Het jaarverslag 2003 van Amnesty International was niet mals voor de Filippijnen. Amnesty zegt dat het Filippijnse leger ernstige mensenrechtenschendingen begaat in de oorlog tegen de guerrilla. De politie wordt dan weer beschuldigd van foltering en mishandeling van verdachten. De overheidsorganen die dergelijke klachten zouden moeten behandelen zijn niet effectief.

Amnesty geeft de concrete voorbeelden van minstens 28 leden van de partij Bayan Muna die vermoord werden en van Benjaline Hernandez, de mensenrechtenactiviste uit Davao die in april werd vermoord. Hoewel er een heel gamma is van wetten en procedures worden de mensenrechtenschenders zelden bestraft en blijft een klimaat van straffeloosheid bestaan, besluit Amnesty International.

“Human Rights Watchdog Reports Abuses Under Macapagal-Arroyo” in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/3-17/3-17-hrreports.html

Het deel van Amnesty’s jaarverslag over de Filippijnen
http://web.amnesty.org/report2003/phl-summary-eng

SAN ROQUE: Megadam klaar voor gebruik

Nadat bijna een jaar geleden gestart werd met het vullen van het gigantische, kilometerslange stuwmeer is de San Roque-dam in de noordelijke Cordillera klaar voor gebruik. Of de dam ooit het verlies aan levensonderhoud en milieu waard zal blijken, is zeer twijfelachtig. De winst van de investeerders is in elk geval al verzekerd. Intussen leven de mensen die hervestigd werden in de grootste ellende en blijven schadeclaims van de arme boeren en goudzoekers onbeantwoord.

“San Roque Dam Opens May 29 but Opposition Mounts” in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/3-16/3-16-srd.html
“Resolve All Outstanding Issues, Stop the San Roque Dam Operation” op de website van International Rivers Watch East and Southeast Asia.
http://www.rwesa.org/statement/statement20030506.html

(Filippijnengroepen België - Filippijnen actueel 08/06/03)