arch/ive/ief (2000 - 2005)

Amai mijn voeten!
by =zOOm= Saturday June 07, 2003 at 02:18 PM

Amai mijn voeten! Een tentoonstelling over duurzame ontwikkeling

Amaai mijn voeten!


Een tentoonstelling over duurzame ontwikkeling

Sinds 5 juni krijgt iedere Limburger de gelegenheid om zijn eigen ecologische voetafdruk te berekenen. De tentoonstelling verduidelijkt het belang van de ecologische voetafdruk.
De tentoonstelling is een initiatief van de provincie Limburg samen met drie andere provincies. Momenteel is de tentoonstelling te bezoeken in de Provinciale Bibliotheek Limburg in Hasselt. Ze blijft er nog staan tot eind juli en zal daarna gedurende drie jaar de hele provincie rondreizen.

Onze aarde heeft een beperkt aantal hulpbronnen: water, vruchtbare grond, fossiele grondstoffen, lucht, plaats om afval te stockeren, biodiversiteit,... . In een poging om een zicht te krijgen op de juiste voorraden van dit alles en om een zicht te krijgen op de manier waarop de mensen ermee omgaan is de ecologische voetafdruk ontwikkeld. Het is een cijfer dat aangeeft hoeveel grond iemand gebruikt om te kunnen leven. Rekening houdend met de huidige wereldbevolking en de beschikbare reserves is 1,7 hectare beschikbaar per persoon. Dat wil zeggen dat als we per persoon niet meer dan 1,7 hectare gebruiken, we op een duurzame manier leven. Zonder de aarde verder uit te putten. Nu is het gebruikk van de aarde heel ongelijk. In India is dit 0,8 hectare, in Noord-Amerika 9,6 hectare. De gemiddelde Belg komt aan 6,72 hectare.

Als iedereen hetzelfde consumptiepatroon hanteert als een inwoner van de Verenigde Staten, hebben we vijf extra wereldbollen nodig. En die zijn er dus niet...

Voor info:
Provincie Limburg
Knooppunt steden en gemeenten
Sandra Paulissen
Universiteitslaan 1
3500 Hasselt
tel. 011 23 83 35
fax 011 23 83 10
E-mail: knooppuntmilieu@limburg.be
Website: klik hier